După modelul medicilor, cadrele didactice se mobilizează pe internet / Petiție on-line pentru tichete de masă în sistemul de învățământ

 

Angajații din învățământ vor tichete de masă și au început să se mobilizeze pe internet. Cei 15% în plus la salariu de la 1 decembrie 2015 reprezintă, pentru aceștia, doar o mică parte din drepturile pe care consideră că ar trebui să le obțină, pentru că, spre deosebire de alți angajați ai statului, nu primesc unele stimulente, precum tichetele de masă.

Aproape 7.000 de dascăli din toată țara, printre care se numără și foarte mulți nemțeni, au semnat o petiție on-line intitulată „Semnează pentru tichete de masă pentru profesori“.

Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ și Cercetare Științifică – SLLICS Neamț, consideră pozitivă inițiativa profesorilor de a-și cere drepturile și în mediul virtual și din postura de lider de sindicat o susține, la fel ca pe orice propunere menită să ajute tagma profesorilor. „În sistemul de învățământ nu s-au acordat niciodată tichete de masă, dar asta nu înseamnă că nu ne-am dori. Legea tichetelor nu ne avantajează în acest moment. Ar trebui, mai întâi, schimbată legislația. În sănătate se acordă tichete din alte surse, sumele vin de la CAS pentru servicii medicale prestate. E puțină diferență în ceea ce privește modul de finanțare. Dincolo de tichetele de masă, așteptăm Legea salarizării. Se pare că a fost uitată. Nu mai este pe lista de priorități a noului guvern“, a declarat Gabriel Ploscă.

* „Și cursurile de formare cu CPT ar trebui să fie gratuite“

Petiția „Semnează pentru tichete de masă pentru profesori“ a fost lansată în mediul virtual în anul 2008, dar se pare că abia acum a devenit cunoscută cadrelor didactice, din moment ce până la data de 3 ianuarie 2016 erau afișate 800 de semnături, iar în doar câteva zile, până ieri, la amiază, figurau deja 6.593 de semnatari, multe dintre acestea cu comentarii la vedere. Le vom reda pe cele mai elocvente.

„Nu este normal ca din momentul introducerii tichetelor de masă, sau a altor forme de norme de hrană zilnică, singura categorie discriminată să fie personalul din educație!“, a scris un profesor.

„Cred că nu toți bugetarii au nevoie de tichete… Dacă profesorii vor mânca mai mult, se vor îngrășa. Ni s-au promis cândva și bani de haine… Trebuie să mai aibă aleșii și bani pentru pensiile lor speciale!“, a scris, cu năduf, un alt dascăl.

„Ar fi ideal să primim, și noi, tichete… mai ales la un salariu net de 1.000 de lei… Poate se va ține cont și de promisiunile ca să existe vouchere pentru vacanțe… astfel ne putem permite și noi vacanțe măcar pe litoralul românesc“.

„Fac parte dintre acei profesori care nu își completează venitul din meditații, însă, culmea, am cel puțin în ultimii 4 ani, 35 de premii și mențiuni la olimpiadele județene precum și participări la cele naționale, la disciplina predată, chiar dacă nu este disciplină de examen. Așa ceva cere efort fizic, neuro-psihic foarte mare care trebuie compensat cu vitamine naturale și repaus / relaxare, însă de cele mai multe ori sărim peste aceste nevoi. Întrebare: acest lucru face parte din NORMALITATE?“

„Cursurile de formare cu CPT ar trebui să fie gratuite, mai ales că sunt obligatorii, pentru perioada de perfecționare în care te afli… E ceva ce mi-aș dori mai mult decât tichetele de masă…“

„Noi am avut mai multe drepturi furate de cei care ne-au condus: tichetele cadou, al XIII-lea salariu, 100 de euro pentru cărți!!! Ne vrem drepturile înapoi!“

Potrivit profesorului Ploscă, președintele SLLICS Neamț, sindicatul continuă acțiunile în instanță pentru recuperarea unor drepturi, inclusiv dobânda legală pentru drepturi neacordate la timp. „Suntem atenți la ce se întâmplă cu normativele de personal, la finanțarea educației. Trebuie spus că, deși a fost majorat costul per elev în finanțarea unităților de învățământ, tot nu este suficient pentru acoperirea cheltuielilor. La început de an ne pregătim pentru demararea unor acțiuni în instanță, dar deocamdată nu putem prezenta care sunt acestea, pentru că nu sunt definitivate. Toate la timpul lor“, a conchis profesorul Ploscă.

Geanina NICORESCU