După greșelile monumentale din campania Prezidențialelor, Biserica Ortodoxă Română pune spațiu între politică și preoți

BOR„Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret“, se spune într-un comunicat de presă emis, ieri, de Patriarhia Română, înainte cu aproximativ două luni de alegerile locale. „În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică față de problemele cu caracter politic“, se mai precizează în comunicat.

Conduita BOR vine după ce în campania electorală pentru alegerile prezidențiale s-au semnalat numeroase derapaje ale preoților ortodocși, în condițiile în care candidatul Victor Ponta, în calitate de premier, a alocat fonduri Bisericii Ortodoxe Române.

„Arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale și să ocupe funcții de demnitar/ înalt funcționar public la nivel central sau local. Clericul sau monahul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie, hotărârile Sfântului Sinod și regulamentele bisericești, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală“.

Printr-o dispensă, însă, preoții și diaconii pot să candideze, însă doar ca independenți și doar pentru calitatea de consilier local și consilier județean în România, cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor, dar în acest caz fi suspendați de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale. (M.O.T.)