După „episodul” Şcoala 10: Prefectul „intră” prin bucătării

Gravele deficienţe depistate de autoritatea sanitară în ceea ce priveşte alocarea hranei pentru elevi l-a determinat pe prefectul George Lazăr să dispună un control amplu în toate unităţile publice unde se serveşte masa. Astfel, până la data de 30 aprilie, în unităţile publice de genul grădiniţe, şcoli, centre de plasament, centre de îngrijire bătrâni sau persoane cu handicap, vor fi controlate „la sânge” de echipe mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii, ai Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, Garda Finanaciară şi Comisariatul Pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ.

„Din păcate, din informaţiile pe care le-am primit în primele zile de control rezultă un lucru foarte grav, şi anume că şcolile, în principal,  achiziţionează tot felul de produse pentru hrana copiilor, fără aviz din partea unui nutriţionist”, ne-a declarat prefectul George Lazăr. Nici firma de catering care le-a servit prânzul elevilor de la Şcoala 10 nu avea meniul avizat de un nutriţionist, dar nici nu a fost prevăzut acest lucru în contractul semnat cu părinţii. Practic, medicul sau asistentul şcolii superviza, într-o oarecare măsură, calitatea nutritivă a alimentelor, dar fără să-şi pună semnătura, pentru că nu aveau asemenea calitate.

În privinţa focarului de toxiinfecţie alimentară de la Şcoala 10, ultima noutate este că una dintre persoanele care manipula alimentele pentru meniul şcolarilor şi preşcolarilor avea… Salmonella.

„Din cele 13 coproculturi analizate, 12 sunt negative şi una este pozitivă pentru Salmonella grup B. S-a recomandat scoaterea de la locul de muncă a persoanei depistate, tratament conform antibiogramei şi revenirea în serviciu după negativarea coproculturii certificată prin trei rezultate negative consecutiv”, ne-au comunicat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.