După două zile de chin, criza apei a fost depășită, în Piatra Neamț

comunicat apa serv
comunicat apa serv

Vineri seara, în jurul orei 19, la robinetele care au stat uscate două zile și două nopți a apărut din nou apa, începând cu cartierul Precista. Pentru a ajunge și în Dărmănești, lichidul vital a mai avut nevoie de ceva timp.

Dacă în cursul zilei de joi avaria părea un accident care urma să se remedieze cu scuzele de rigoare, vineri de cu dimineață au început ședințele cu scântei, atât pe la Prefectură, cât și pe la Consiliul Județean.

După o primă dublă întâlnire, mai mulți reprezentanți ai administrației județene cu posibilități de a interveni în rezolvarea problemei generate de lipsa apei în Piatra Neamț s-au întâlnit din nou, la ora 16, la Consiliul Județean și concluziile discuțiilor au fost îmbucurătoare. Președintele Emilia Arcan a ținut să afle cum și-au onorat astăzi sarcinile de serviciu echipele care au intervenit la locul avariei și cum a fost manageriată intervenția la fața locului, având în vedere angajamentul făcut dimineață de către conducerea Companiei Județene Apa Serv că pe seară urma a se relua furnizarea. Cei doi reprezentanți ai furnizorului de apă – Ionuț Dughir și Ion Păcală – au făcut precizarea că la ora 16 începuseră manevrele pentru umplerea instalațiilor, și ora 19, anunțată ca fiind momentul când cam toți pietrenii ar fi trebuit să aibă apă, rămânea valabil. „Disconfortul major dat de lipsa apei la robinetele din municipiul Piatra Neamț a fost depășit! Conducerea Companiei Apa Serv a anunțat, în cadrul ședinței de la ora 16, că au început manevrele pentru umplerea instalațiilor și în câteva ore apa va ajunge în toate locuințele din oraș. Îmi pare foarte rău că populația a trecut prin această experiență nedorită. Cred că nici intervenția celor de la Apa Serv nu a fost foarte eficientă, se putea găsi o soluție și mai rapid, dar bine că am ajuns la faza în care se reia furnizarea și avem garanția că nu va mai fi nici o oprire. Am marea rugăminte la cetățeni să încerce să limiteze consumul până la umplerea totală a instalațiilor, pentru că presiunea va fi în creștere, nu va exista debit maxim de la început. De asemenea, apa va avea pentru început suspensii, lucru firesc după o oprire a furnizării“, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț.

 

Problema lipsei apei, disecată la Prefectură și Consiliul Județean

 

Subiectul „secetei“ de la robinete a fost abordat și înainte de ședința de la ora 16. Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț, și prefectul de Neamț, Niculina Dobrilă, i-au convocat, în prima parte a zilei de vineri, la sediul celor două instituții pe care le reprezintă, pe toți factorii responsabili de lipsa apei potabile în municipiul Piatra Neamț și pe cei care ar putea asigura soluții temporare pentru depășirea situației critice. Întâi discuțiile s-au purtat la Instituția prefectului, acolo unde Niculinei Dobrilă i s-a prezentat situația la momentul respectiv, după care comandamentul întrunit de urgență s-a mutat la Consiliul Județean, pentru continuarea dezbaterii.

Discuțiile au fost pe alocuri aprinse, reprezentanții Consiliului Județean și primarul Dragoș Chitic declarându-se extrem de nemulțumiți de faptul că din cauza unei avarii, mai tot orașul este fără apă la robinete. „Ne-am adunat pentru a discuta despre problema lipsei apei în Piatra Neamț și nu mă interesează să aud scuze! Apa Serv are destui specialiști care trebuie să își dovedească în asemenea situații competența. Dacă nu, să meargă acasă! Nu vreau justificări ale întârzierilor și nu e cu putință ca, pentru o avarie, să treacă două zile și încă să nu depășim situația. Sunt îngrijorată și de faptul că, așa cum ne-au spus reprezentanții Apa Serv, șansele de a apărea avarii noi, pe conductele din interiorul orașului, sunt maxime, pentru că reluarea furnizării înseamnă o presiune crescută în rețea, care poate determina cedarea multor țevi. Ba, și mai grav, nu mi se pare normal să se accepte să nu se intervină la o altă avarie, poate de aceleași proporții, pe aceeași magistrală, pe motiv că Apa Serv nu are oameni cu care să intervină. Adică peste câteva zile o luăm de la capăt cu toată această nebunie? Fără pic de subiectivitate, cred că intervenția companiei pentru managerierea situației nu a fost una eficientă“, declara vineri dimineață, președintele Consiliului Județean Neamț, Emilia Arcan.

Supărat pe atitudinea conducerii Apa Serv s-a arătat a fi și primarul de Piatra Neamț, Dragoș Chitic: „Nu e posibil ca o avarie să țină orașul 48 de ore fără apă potabilă. Nu știu ce soluție tehnică poate fi găsită, că nu e treaba Primăriei să facă asta, dar situația e de neînțeles. Dacă șefii Apa Serv sunt depășiți de situație, au toate motivele să demisioneze“, a spus primarul Dragoș Chitic.

 

De la Prefectură au plecat concluziile

 

După analiza de la ora 10, de la Prefectură, noul prefect Niculina Dobrilă a semnat un comunicat de presă, încheiat cu câteva concluzii.

„- În ceea ce privește problema potabilității apei vor fi continuate demersurile legale pentru revenirea la două surse de alimentare cu apă brută, prin:

– Urgentarea procedurilor de către Administrația Bazinală Apele Române Bacău pentru realizarea Studiului privind cunoașterea, geneza, evoluția, stabilirea soluțiilor și măsurilor pentru eliminarea surselor de impurificare cu Clostridium Perfringens, și asigurarea stării bune de calitate a apei Râului Bistrița și afluenților acestuia, pentru ca specialiștii să ofere un punct de vedere documentat;

– Transmiterea unor propuneri, formulate de către DSP Neamț și SGA Neamț, către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor precum și Ministerul Sănătății, pentru completarea cadrului normativ existent (HG 100/2002 pentru aprobarea Normelor de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apele de suprafață utilizate pentru potabilizare și a Normativului privind metodele de măsurare și frecvența de prelevare și analiză a probelor din apele de suprafață destinate producerii de apă potabilă) cu valorile obligatorii și recomandate ale bacteriei Clostridium Perfringens în apa de suprafață“, se arată în documentul citat. (Z.C.)