După cinci ani de anchetă

tata

Ţâţă trimis în judecată în scandalul de la Central

* DIICOT Bucureşti îl acuză de constituirea unui grup criminal şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

* Percheziţiile făcute acasă la el, în 2008, au dus la depistarea unei „colecţii”de puşti şi pistoale

 

Adrian Marin Botez, alias Ţâţă, şi opt dintre „locotenenţii” lui, printre care şi Daniel Lazăr, fratele său, au fost trimişi în judecată de DIICOT Bucureşti. S-a pus punct, astfel, în ancheta privind răfuielile dintre clanurile interlope conduse de Ţâţă şi Daniel Dragoş, alias Donose, din perioada august 2007 – ianuarie 2008. Printre acuzaţi este şi Mădălin Ioan Enache, fostul ginere al comisarului Constantin Checheriţă, care a condus Poliţia Rutieră Neamţ, dar şi Costel Acozmei, vărul lui Ţâţă.

 

* Războiul pentru supremaţie

 

Acuzaţiile pentru care procurorii DIICOT au adunat probe timp de mai bine de 5 ani sunt dintre cele mai grave. Este vorba de constituirea sau aderarea la grup criminal organizat, instigarea la contrabandă calificată, lovire sau alte violenţe, vătămare corporală, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, precum şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Au fost audiate 68 de persoane în acest dosar, o parte a materialului probator făcând obiectul unor alte dosare care urmează să fie completate şi finalizate.

Cel de acum priveşte lupta pentru supremaţie dintre bandele lui Ţâţă şi Donose, lupte care au culminat în noaptea de revelion 2007 – 2008, cu un episod sângeros. Atunci, Mădălin Ioan Enache a fost înjunghiat de unul din membrii clanului Carabulea. A urmat o încăierare generală între membrii bandelor care întâmplător petreceau revelionul în clubul Hotelului Central, şi un alt „răzbloinic” a fost înjunghiat, un membru al cunoscutei familii Carabulea. Răniţii au plecat pe rând la spital, unii cu taxiul, alţii pe jos, dar când s-au reîntâlnit la Urgenţă, scandalul s-a reactivat. Medicii au sunat la 112 şi poliţiştii sosiţi la faţa locului au reuşit să-i potolească abia după ce au folosit spray lacrimogen.  Ionel Carabulea însuşi a avut nevoie de îngrijiri medicale. „Cu aceeaşi ocazie au solicitat îngrijiri medicale C.I. (n.n. – Ionel Carbulea) şi S.G., cărora le fusese pulverizat în ochi spray lacrimogen. Medicul a confirmat grava perturbare a activităţii secţiei, urmare a scandalului provocat şi menţinut de C.I., fratele acestuia pe nume B. (n.n. – Bobi), individul care îi însoţea, precum şi de E.I M. (n.n. – Enache Ioan Mădălin), timp de aproximativ 60 de minute”, se arată în rechizitoriu.

Anterior revelionului însângerat, între clanurile Ţâţă şi Donose mai avusese loc o confruntare. Este vorba despre încăierarea din seara de 7 august 2007, din parcarea Hoteului Central, unde  15 – 20 dintre membrii grupării lui Ţâţă, în frunte cu acesta, au intervenit în apărarea fostului ginere al şefului Poliţiei Rutiere, şi i-au dat o „lecţie” zdravănă celui care i-a luat iubita.

 

* „Jocul a început” cu filaj permanent

 

Cele două episoade încordate l-au determinat pe Ţâţă să declare război total clanului rival condus de Donose, până la a-l suprima. „În perioada respectivă, trecând la punerea în aplicare a intenţiei de suprimare a membrilor grupării din care făceau parte F.B. şi B.L. (n.n. – Liviu Balint), inculpatul M.B.A. (n.n. – Marin Botez Adrian) a procedat la mobilizarea şi instruirea propriei sale grupări, care, sub stricta sa coordonare şi supraveghere, a efectuat acţiuni de filaj, pentru identificarea reşedinţelor celor vizaţi de acţiunea de răzbunare”, se arată în actul de inculpare.

Anchetatorii au stabilit că gruparea lui Ţâţă a acţionat exact după modelul organizaţiilor mafiote, derulând ample acţiuni de supraveghere a rivalilor. „Din conţinutul proceselor-verbale de redare a convorbirilor interceptate şi înregistrate autorizat rezultă fără echivoc că acţiunile de supraveghere a membrilor grupării rivale aveau loc cu caracter de continuitate, durând uneori pe parcursul întregii nopţi, iar informaţiile obţinute erau comunicate periodic inculpatului M.B.A, care hotăra continuarea sau încetarea acestora. Mai mult, pentru a-şi sublinia poziţia de forţă şi seriozitatea intenţiilor, inculpatul contacta diverse persoane aflate în legătură cu membrii grupării vizate, pentru a stabili în ce „tabără” sunt şi pentru a le comunica, în scop de intimidare, că „jocul a început”, referindu-se la declanşarea conflictului generat de agresarea lui E.I.M.”.

 

* Ţâţă, mai tare decât Carabulea

 

Ţâţă a dat dovadă de multă răbdare în realizarea planului de răzbunare şi i-a supravegheat pe rivali  timp de două săptămâni după revelionul 2008. „Activităţile de filaj continuă în aceeaşi manieră în perioada 05-13.01.2008, când inculpaţii B.T. (n.n. – Bălaşa Teofil), Ş. I. (n.n. – Ştirbu Ioan) , M.V.S. (n.n. – Mazilu Vasile Sorin), L.D. (n.n. – Lazăr Daniel), A.C. (n.n.- Acozmei Costel) şi S.F.M. (n.n. -Savu Florin Mircea), executând ordinele directe ale inculpatului M. B. A, supraveghează autoturismele, locurile şi persoanele cu care se întâlnesc membrii grupării rivale, fiind vizaţi în special D. D., F. B. . şi B. L. În paralel, Ţâţă derula adevărate acţiuni de intimidare a celor vizaţi, inclusiv cu „vizite” acasă la aceştia. „Dacă M. B. A îi cerea uneia dintre persoanele menţionate să-i facă un serviciu, nu era refuzat, iar daca suna pe cine avea nevoie şi-i trasa anumite sarcini, acestea erau executate de către băieţi fără să comenteze. Dacă M.B.A îi chema la vilă, băieţii veneau. Inculpatul era „unul dintre şmecherii oraşului, fiind considerat mai puternic decât D.D. (n.n. -Dragoș Daniel)şi B.C. (n.n. – Bobi Carabulea)”, se mai menţionează în rechizitoriu.

* Arsensal în casa lui Ţâţă

 

Îngrijoraţi de amploarea tensiunii dintre cele două clanuri, anchetatorii au decis să intervină pentru calmarea „spiritelor” şi în noaptea de 17 ianuarie 2008 poliţişti şi mascaţi aduşi special de la Bucureşti au descins la locuinţa lui Ţâţă şi a lui Savu Mircea, zis Cicio. De la vila lui Ţâţă a fost ridicat un adevărat arsenal, printre care două puşti artizanale, mai multe pistoale cu gaze, cartuşe, cutii cu alice, două săbii tip samurai, iar în curtea casei s-a găsit un cartuş tras. Au mai fost confiscate atunci 16 staţii de emisie-recepţie şi mai multe telefoane mobile. Deşi ar fi trebuit, pentru nici una din puşti sau pistoale individul nu avea autorizaţii de port-armă. Acasă la Ioan Ştirbu s-a găsit un revolver şi 4 cartuşe pentru care nici acesta nu avea autorizaţie sau documente de provenienţă. Armamentul a fost dus la expertiză, iar „concluziile rapoartelor balistice au stabilit că atât armele, cât şi muniţia examinate, au fost în stare de funcţionare”.

Iniţial, Ţâţă a fost audiat, în legătură cu armele şi muniţia el declarând „într-o manieră sarcastică, faptul că armele fie le-a primit garanţie la ruletă, fie  nu are cunoştinţă despre modul cum unele dintre ele au ajuns în casa sa, şi că staţiile de emisie-recepţie (în număr de 16) le folosea pentru a discuta cu cel care are grijă de spaţiul în care îşi ţine sculele şi animalele”, mai arată anchetatorii. Ceilalţi acuzaţi au susţinut că nu sunt o bandă criminală, ci toţi fac fac parte dintr-o familie, fiind rude, iar cercetarea este un abuz. În ce-l priveşte pe Ţâţă, anchetatorii mai arată că reaudierea lui, în primăvara acestui an, nu a fost posibilă, întrucât el nu a fost găsit.

Cristina IORDACHE