DUMITRASC VERSUS PICASSO-lucrare unicat „pierdută”la Anuala de Arhitectura Iasi

DIGITAL CAMERA

 Pe reputatul arhitect Lurenţiu Dumitraşc l-am întâlnit imediat ce s-a întors de la Londra. „Am fost   invitat la  deschiderea  noului one-stop-STEAM& RYE , un loc de întâlnire în inima  Londrei , în clădirea fostei Bănci New York,  lucrare facuta si  cu participarea  scenografului Jonathan Lee, cel care a câştigat la Milano  Festivalul de Film pentru „Cap în nori”, cu Penelope Cruz. Beneficiarul şi creatorul glamourului  londonez este fotomodelul britanic Kelly Brook. ”

Era tare bucuros, semn clar că evenimentul de la Londra fusese un succes . După care, brusc,  i s-a întunecat chipul, privirea a devenit foarte tăioasă, acuzatore. A şi răbufnit imediat: „Trei zile am lipsit din Romania. Trei zile! Destul pentru a scoate, fără nici o explicaţie, din expoziţia Anualei de Arhitectură de la Iaşi-sala Vivaldi, ultima mea lucrare: „Dumitrasc versus Picasso”. Refuz să înţeleg măgăriile contemporanilor mei colegi!  Eram hotărât să  nu mai trimit nici o lucrare in România, dupa acel:  „De ce nu  ne trebuie Dumitrasc”-reacţie spontată care am dat-o la insistenţa presei,  după porcăria concertată de a nu mi se expune nici o lucrare semnată Dumitraşc.  Erau 26 la numar, selectate de un juriul internaţional la Bienala  Naţionala de Arhitectură Bucureşti 2012. Pentru prima dată, în istoria Bienalelor de Arhitectură, cineva era acceptat cu o prezenţă expozitională proprie, cu un numar impresionant de lucrări.”  Se cuvin câteva precizări. Arhitectul Laurenşiu Dumitraşc se referă la expoziţia de arhitectură itinerantă în orasele mari din tara, inclusiv Bacau, după Bienala Nationala de Arhitectură de la Bucureşti, lucrari expuse la Muzeul National al Romaniei. Din păcate, şi atunci s-a consumat o situaţie jenantă, ca să n-o numim altfel… ”Sunteti cel mai prolific architect!”, sunt  cuvintele doamnei profesor doctor arhitect Cristina Olga Gociman, comisarul Bienalei , rostite la vernisajul  de atunci, de la Bacau. După care a adăugat: ”Posteritatea vă aparține!”  Deschizând o carte cât o cărămidă într-o grafică impecabilă, în curs de editare, cu lucrările lui Laurenţiu Dumitraşc, încercând să depăşească  penibilul situaţiei. Penibil generat de lipsa din expoziţie a  lucrărilor semnate de  Laurenţiu Dumitraşc. Fuseseră trimese toate cele  26 selectate de un juriu internaţional pentru Bienala Naţională de arhitectură de la Bucureşti. Atunci se întreba „De ce nu ne trebuie Dumitraşc” După care ne-a răspuns simplu: „Nu ne trebuie Dumitrașc pentru că la vernisajul expoziţiei de la Bacău, din 21 iunie 2013, nici una din lucrările mele nu a fost expusă. Pentru că  nu se leagă nimeni la cap, într-o țară în derivă, care varsă politică  în toți porii ei, să revendice adevăruri.

Norocul vostru  e ca n-ați avut un Brâncuși ! V-ar fi enervat la culme cu inestetica operei. Ori l-ați fi negociat, conform zonei voastre predilecte. Ar fi avut soarta lui Celibidache, atunci când a venit să-și revendice proprietățile. Trăia Maestrul. Trăia și pentru voi! Deranja un duplex etern Român-Lumea civilizată?  L-ați izgonit ca pe-un străin. Vă deranja prezența lui în urbe. Nu vă rezona bine!”

Acum, ceva, cineva anume  l-a făcut să se răzgândească. A  mai comis-o odată. Adică participarea sa la Anuala de Arhitectură Iaşi 2013. „La insistenta unui om de excepţie, arhitectul Volodea Amaiei, accept participarea mea respectând ad literam condiţiile impuse de expoziţia-concurs.  Lucrarea „Dumitraşc versus Picasso”  am  creat-o pentru oraşul Timişoara, opt astfel de refugii  pentru biciclisti urmând a fi amplasate pe pista paralelă cu râul Bega.  Lucrarea  este mult vizionată  pe  facebook  și este bine apreciată  în capitalele Europei. Dar, care lipseşte din expoziţia  Anualei de Arhitectură Iaşi! Şmecheria românească de a colectiviza actul creaţiei atât de personal este tipică perioadei post ateiste lansată de nenorociţii de comunişti peste ţara mea.”

Într-un fel resemnat, cel puţin pentru moment, arhitectul laurenţiu Dumitraşc are un mesaj către   cei care înteleg creatiile lui: „Persoanelor care mă solicită telefonic după vizionarea expozitiei – unde  expun atât locuinţe minimale în Piatra Neamţ şi Bucureşti, proiecte pentru sedii de societăţi, construcţii sociale şi culturale  realizate în Transilvania – comuna Bicaz Chei, casa heliport de la pensiunea Teo-Lacu Rosu, designul interiorului  Bisericii Baptiste din Piatra Neamţ – îi rog sa revină pentru programarea la sfarşitul lunii ianuarie  2014”.

Data vernisajului de la Iaşi,  organizat la Palas Mall-sala Vivaldi, a coincis cu deschiderea  noului one-stop-STEAM& RYE  din Londra  unde curiozitatea de architect l-adus acolo.   Acasa, la Iasi , la expoziţia Anualei de Arhtectură,  lucrarea DUMITRASC VERSUS PICASSO nu numai că nu a fost expusă, dar se pare că e deja pierdută…

Luna trecută, la Biblioteca Academiei Române,  a avut loc conferința arhitectului Juhani Pallasma, președintele Juriului internațional la Trienala de Arhitectură ”East Centric 2013”. La sfîrșitul conferinței, arhitectul Juhani Pallasma îl invită pe arhitectul Laurențiu Dumitrașc la Helsinki să țină o conferințe cu lucrarea acestuia ”Locul geometric în arhitectura recentă.”

 

Tina CONDREA