„Duel” între Tărâţă şi Dughir

APASERV contract 009

* Semnarea contractului de lucrări pentru Roman şi Săbăoani i-a aşezat „umăr la umăr” pe cei doi „prieteni”

* Prefectul a întârziat la eveniment

Atmosferă de sărbătoare în sala de consiliu a Primăriei Roman ieri, ora 11 când în faţa unei încăperi pline de directori şi de reprezentanţi ai presei au stat alături de primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, prefectul judeţului George Lazăr . care a întârziat la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Culiţă Tărâţă şi directorul general al societăţii ApaServ, Ionuţ Cătălin Dughir, care au asistat la semnarea unui nou contract de lucrări. Acest document semnat în faţa atâtor oameni cu greutate reprezintă o parte din proiectul major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ” care cuprinde lucrări în Roman şi în comuna Săbăoani. Concret, în cadrul contractului, se vor desfăşura următoarele lucrări: în oraşul muşatin extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 14,9 km pe 34 de străzi, constituirea a 13 staţii de pompare ape uzate şi conectarea acestora la sistemul de monitorizare S.C.A.D.A. iar în comuna Săbăoani se va extinde reţeaua de canalizare cu aproximativ 17,2 km pe 29 de străzi şi se vor construi 4 staţii de pompare ape uzate conectate la acelaşi sistem de monitorizare. Valoarea contractului este mare fiind vorba de peste 27 de milioane de lei noi fără TVA având drept surse de finanţare 79,14% fonduri europene şi restul cofinanţare naţională.

De la această festivitate a lipsit doamna Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani care ne-a declarat telefonic: „Am primit două email-uri de la Apa Serv şi e posibil să fi încurcat zilele, ştiam că va fi vineri, 20 septembrie, la ora 13, îmi pare foarte rău că nu am fost prezentă, dar este un motiv de bucurie să aflu că s-a semnat contractul. Am de finalizat procedurile pentru asfaltarea unei străzi şi nu pot să dau drumul la lucrări deoarece urmează a fi amplasate conducte şi branşamente. Sper să înceapă lucrările cât mai repede”. O altă persoană absentă de la acest eveniment a fost şeful zonei operaţionale est, Cristian Buzdugan, care, ca de obicei, s-a aflat în mijlocul acţiunii practice de pe teren şi ne-a declarat: „Am fost prins cu predarea de amplasament pe cele 6 locaţii în care reabilităm tronsoane de canalizare pe 6 străzi din municipiu. Nu cred că era nevoie de mine acolo deoarece au fost cei din echipa ce se ocupă de implementarea proiectului”.

 

* Gheruţele băgate în banii societăţii

 

Deliciul presei a fost constituit din dialogul uneori ridicat cu mai multe octave dintre preşedintele Tărâţă şi directorul Dughir. În discursul susţinut cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean a menţionat „nu am avut şi nici nu voi avea încrederea în conducerea Apa Serv” şi a încheiat într-o notă de optimism: „sper că se vor clarifica treburile pentru a afla despre gheruţele băgate în banii societăţii”.

Atmosfera se simţea a fi tensionată, iar directorul Dughir nu s-a lăsat intimidat de vorbele lui Culiţă Tărâţă şi la întrebările ziariştilor despre o eventuală demisie a spus că nu are aşa ceva în plan.

„Sunt mâhnit şi supărat că domnul Dughir a declarat că Romanul nu este rentabil pentru Apa Serv. Romaşcanii, s-a dovedit, sunt buni platnici, mai buni decât clienţii societăţii din Piatra Neamţ. Conducerea Apa Serv să facă tot posibilul să colecteze debitele de la restanţieri, în special de la restanţierii persoane juridice”, a spus apăsat preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Culiţă Tărâţă a tras un semnal de alarmă pentru Apa Serv arătând că două comune din judeţ, Doljeşti şi Timişeşti, au optat pentru o asociere cu compania din Iaşi, care le-a oferit un preţ cu 1,2 lei mai mic faţă de preţul Apa Serv pe metrul cub de apă, chiar dacă livrează apa de la o distanţă de 100 de kilometri. Directorul Dughir a replicat spunând că preşedintele CJ dezinformează pentru că preţul real este mai mic la ieşeni cu doar 0,44 bani.

Contractul a fost semnat de către reprezentanţii Apa Serv şi directorul TILSIT S.A. câştigătoarea licitaţiei, în asociere cu Moldocor S.A. şi, înainte de a se usca cerneala pe respectivul document, oficialităţile s-au ridicat pentru a părăsi sala, dar dorinţa jurnaliştilor de a pune câteva întrebări i-a mai ţinut, cu greu, pe scaune pentru a răspunde zâmbind forţat-protocolar în faţa camerelor de luat vederi.

Cel mai bucuros personaj din sală părea a fi primarul Leoreanu care îşi vede astfel visul îndeplinit visul şi rezultatele muncii din anii 2009 – 2011 când a lucrat la acest proiect până târziu în noapte.

Dan VASILIU