Dublă tragedie generată de plecarea părinţilor în străinătate

spanzurati * O fată de 15 ani şi un băiat de 19 ani s-au spânzurat

O copilă din Săbăoani şi un tânăr din Valea Ursului şi-au pus capăt zilelor, în după-amiaza de 30 iulie, dintr-un motiv comun: ruperea legăturii cu mama plecată la muncă, în străinătate.

Căzută în depresie după plecarea mamei în Italia şi tracasată de tatăl beţiv, o adolescentă din Săbăoani s-a hotărât să încheie socotelile cu viaţa amară pe care o ducea şi s-a spânzurat. „Fata se ţinea de şcoală, abia fusese repartizată computerizat la un liceu din Roman. Din păcate, a intrat în depresie, având mama plecată la muncă în Italia şi tatăl consumator de alcool. Bărbatul a beneficiat de ajutor social până când a refuzat să mai efectueze orele în folosul comunităţii. Ba chiar în urmă cu ceva timp s-a urcat pe un stâlp, fiind tot sub infuenţa alcoolului, şi a stat acolo până pe la ora două noaptea, când m-am dus eu să-i ascult doleanţele. Era supărat că poliţia îl amendase nu mai ştiu pentru ce. Asta ca să înţelegeţi ce fel de om este. Îşi făcea fata în fel şi chip. Totul s-a sfârşit tragic. Copila a intrat în depresie şi, din păcate, nu a avut cine să se îngrijească de ea, să o ducă la un psiholog”, ne-a declarat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.

Mama fetei a fost informată că şi-a pierdut unul din cei doi copii şi se va întoarce în ţară pentru a-şi înmormânta fata.

O altă mamă plecată peste hotare, la muncă, va trebui să revină acasă, forţată de împrejurări. Băiatul ei, în vârstă de 19 ani, complet dezorientat de situaţia în care se afla, a părăsit această lume luându-şi adio prin intermediul a două scrisori de la cea care i-a dat viaţă. În ambele a scris că-şi cere iertare. Nu a mai suportat singurătatea şi s-a spânzurat. Şi-a luat viaţa în casa bunicilor, în satul Bucium, din comuna Valea Ursului, acolo unde se refugiase de jumătate de an, după ce a revenit din Italia, unde a stat o vreme alături de mamă. Părăsit de mult de tatăl natural şi acum desprins de mamă, tânărul nu şi-a mai găsit locul şi scopul în viaţă, aşa încât, într-un moment de rătăcire, şi-a luat zilele.

Potrivit statisticilor, în judeţul Neamţ sunt aproape 6.000 de copii cu unul sau cu ambii părinţi plecaţi peste hotare. Dintre aceştia, 5.611 se află în grija rudelor, 24 sunt lăsaţi în seama asistenţilor maternali, 62 se află în centrele de plasament sau organizaţii private autorizate. 139 de copii sunt lăsaţi în grija rudelor până la gradul IV, cu măsură de protecţie, în timp ce 11 copii sunt în casele unor apropiaţi ai familiei. Cele mai afectate segmente de vârstă sunt 10-13 ani, exact perioada în care se formează caracterul copilului şi nevoia de afecţiune este mai mare.

 

Geanina NICORESCU