DSVSA Neamț a interzis comercializarea porcilor în târguri

05/08/2017

Ținând cont de situația epidemiologică din țară, n contextul evoluției unui focar primar și secundar de pestă porcină africană în Satu Mare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a dispus, ieri, interzicerea comercializării porcilor în târgurile de animale. Decizia a fost transmisă de directorul executiv al DSVSA Neamț, dr. Sorin Ulea. De altfel, comercializarea porcilor a fost interzisă în toate târgurile din țară, prin dispoziție semnată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară.

În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu-Mare. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar.

Pesta porcină africană este boala porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Geanina NICORESCU