DSP Neamț pune degetul pe rană: „Preocupare redusă a medicilor și angajatorilor pentru depistarea bolilor profesionale“

 

*Angajatorii trebuie să asigure fondurile și condițiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice * Pacienții diagnosticați cu boli profesionale beneficiază de unele compensații financiare la concediile medicale

La nivelul DSP Neamț există o evidență a cazurilor de boală profesională declarate, însă aceasta nu reflectă nici pe departe realitatea. Anul trecut au fost luate în evidență 5 cazuri, iar anul acesta doar unul. Este vorba despre lucrători în industria metalurgică, a materialelor de construcții și în sectorul sanitar. Din păcate, nu există deschidere din partea celor responsabili pentru depistarea problemelor de sănătate și declararea acestora ca boli profesionale. Nu o spunem noi, ci specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.esionale

„Analiza bolilor profesionale demonstrează o preocupare redusă a medicilor de medicina muncii și de întreprindere și a angajatorilor în depistarea și mai ales declararea cazurilor noi de boală profesională“, semnalează conducerea DSP Neamț în Sinteza stării de sănătate a populației și activității medico-sanitare 2015. De altfel, această frază apare, parcă trasă la indigo, în toate statisticile din ultimii ani.

Supravegherea sănătății lucrătorilor din județ, asigurată de doar 18 specialiști de medicina muncii

În evidențele DSP Neamț există 18 medici care au specialitatea de medicina muncii și 78 de medici de familie care au competență de medicină de întreprindere, aceștia din urmă profesând ca medici de familie în contract cu CAS Neamț.

„În conformitate cu prevederile HG 355/2007 modificată și completată cu HG nr. 1169/2011, supravegherea sănătății lucrătorilor este asigurată numai de către specialiști de medicina muncii, având ca scop prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale și a bolilor legate de profesie, precum și menținerea sănătății și capacității de muncă a lucrătorilor. În acest sens, în prezent, nu mai există medici de întreprindere, angajatorii având obligația de a asigura supravegherea sănătății lucrătorilor prin servicii de medicina muncii, fiind de asemenea obligați să asigure fondurile și condițiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice, angajații nefiind implicați în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale“, ne-a transmis conducerea DSP Neamț, urmare a adresei noastre prin care solicitam informații privind posibilele cauze ale problemelor de constatare și raportare a cazurilor de boli profesionale.

Boala profesională este afecțiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenți nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de muncă, precum și de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă. În situația anterior expusă, boala profesională poate fi dobândită că urmare a suprasolicitării diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în timpul desfășurări activității ce reiese din fișa postului.

Cazuri de silicoză, hipoacuzie, periartrită și pleurezie tuberculoasă

Anul trecut au fost declarate 5 cazuri, respectiv două de silicoză – în industria metalurgică (silicoza este o boală pulmonară cauzată de inhalarea îndelungată a pulberilor de siliciu), un caz de pleurezie tuberculoasă profesională – în sectorul sanitar (pleurezia tuberculoasă este definită ca acumulare de lichid în cavitatea pleurală ca rezultat al localizării de leziuni specifice tuberculoase la acest nivel; ea reprezintă cea mai frecventă determinare pe seroase a tuberculozei), un caz de hipoacuzie profesională în industria metalurgică (hipoacuzia reprezintă diminuarea acuității auditive) și un caz de periartrită scapulo-humerală profesională în imaterialelor de construcții (periartrita reprezintă inflamația țesuturilor din jurul unei articulații). În acest an a fost raportat un singur caz de silicoză, la un lucrător în industria metalurgică.

Referitor la cazurile de îmbolnăvire profesională, conducerea DSP Neamț ne-a transmis că, potrivit legii, cercetarea cauzelor îmbolnăvirilor profesionale, în vederea confirmării sau infirmării lor, precum și stabilirea de măsuri pentru prevenirea altor îmbolnăviri, se face de către specialiștii autorităților de sănătate publică teritorială (DSP) în colaborare cu inspectorii din inspectoratele teritoriale de muncă, declararea bolilor profesionale făcându-se pe baza procesului verbal de cercetare. „Sunt cercetate toate cazurile de suspiciune de boală profesională semnalizate pe teritoriul județului, indiferent de domeniul de activitate“, a subliniat conducerea DSP Neamț.

Pentru angajat, codificarea afecțiunii sale ca „boală profesională“ aduce compensații, pentru că poate beneficia de concedii medicale plătite 100% sau 80% și de mai multe zile de concediu medical pentru recuperare, în comparație cu alte coduri de boală.

Dacă în procesul verbal eliberat de medicul special de medicina muncii se confirmă caracterul profesional al bolii, în baza recomandărilor, următoarele concedii medicale care se vor elibera vor avea codul de indemnizație 04 – boală profesională, plătită după caz cu 100% sau 80%.

Geanina NICORESCU