DSP Neamț face apel să fie vaccinați și copiii diagnosticați cu rujeolă!

*Pe fondul epidemiei naționale de rujeolă, medicii de la DSP transmit că vaccinul RRO este sigur și oferă protecție pentru alte două boli

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii cu vaccinul RRO, care conferă protecție atât împotriva rujeolei, cât și a altor două afecțiuni periculoase, rubeola și oreionul.

„Având în vedere că în câteva județe din România evoluează o epidemie de rujeolă și concomitent se desfășoară campanii de vaccinare RRO (rujeolă, rubeolă, oreion), Ministerul Sănătății face precizarea că vaccinul RRO este sigur și nu există niciun impediment în administrarea sa unei persoane care a fost diagnosticată cu rujeola, deoarece vaccinul va asigura protecție și pentru celelalte două boli: rubeolă și oreion. Astfel, copiii cu vârsta până la 11 luni care au făcut rujeola vor fi vaccinați cu doza 1 RRO la vârsta de 12 luni – dar nu mai devreme de o lună de la vindecare – și cu doza a 2-a RRO la vârsta de 5 ani.

Copiii din grupa de vârstă de 9-11 luni care au făcut rujeolă nu vor mai primi doza suplimentară de RRO. În schimb, copiii din grupa de vârstă 1-4 ani care au făcut rujeolă vor fi vaccinați cu o doză RRO la interval de o lună după vindecare și apoi cu doza a 2-a la vârsta de 5 ani. Copiii din grupa de vârsta de 5-9 ani care au făcut rujeola vor fi vaccinați cu două doze RRO la interval de minim 28 de zile între doze; doza 1 se va administra la un interval de o lună după vindecare. Trebuie subliniat că, statistic, un copil are vârsta de 5 ani până în ziua în care va împlini 6 ani“, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Medicii de familie au la dispoziție 2.900 de doze de vaccine ROR, în vreme ce mai multe județe au rămas fără. În județul Neamț au fost deja diagnosticați clinic cu rujeolă 8 copii, pentru 5 dintre aceștia fiind deja confirmată boala prin analize.

Dr. Grădinaru a precizat că, la diagnosticarea rujeolei, se ține cont de o serie de criterii clinice: febră și erupție maculo-papulară, tuse, conjunctivită.

Geanina NICORESCU