Droguri preparate și porționate cu masca de gaze pe față

drog (2)O grupare de nemțeni acuzați de prepararea și furnizarea către consumatori a unor droguri de sinteză a fost trimisă în judecată. Procurorii DIICOT Neamț au sesizat cazul Tribunalului Neamț, care a înregistrat rechizitoriul și dosarul. Acuzațiile aduse celor 20 de nemțeni sunt de constituire și aderare la grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni cu substanțe cu efecte psihoactive. Inculpații au fost plasați sub control judiciar, după ce instanța a respins propunerile de arestare preventivă înaintate de procurori. În dosar au fost cercetați și șase suspecți din Vâlcea, cauza fiind instrumentată de procurorii Biroului Teritorial DIICOT.

Gruparea a fost destrămată de DIICOT Neamț în luna mai 2015, când împreună cu procurorii vâlceni și ofițerii de combaterea criminalității organizate s-au derulat 37 de percheziții la locuințele suspecților din Neamț, Ilfov, Bihor, Sălaj, Maramureș, Cluj și București. La percheziții au fost ridicate 29 kilograme de fragmente vegetale, 8 litri de alcool izopropilic (flacoane sigilate), 15 canistre a câte 5 litri ce au conținut o substanță cu miros înțepător, un recipient din plastic cu capacitate de 1.000 de grame cu un praf alb și alte obiecte folosite pentru tratarea materialelor vegetale, plus măști pentru gaze. Pe lângă aceste probe, procurorii au confiscat 4 laptop-uri, 25 de telefoane mobile, 4 cartele SIM, 4 stick-uri, o tabletă, o imprimantă, bani (6.480 de lei, 305 euro), 3 cântare, facturi și înscrisuri, un dispozitiv profesional de tăiat, 3 carduri bancare, bilete de tren, ambalaje, un aparat de sigilat folie, fiind instituit sechestrul asigurător asupra a două autoturisme.

Anchetatorii au stabilit că în cursul anului 2014 s-a constituit un grup infracțional organizat pe trei paliere și format din mai mulți membri. „Primul palier a coordonat activitatea de procurare a substanțelor psihoactive din afara României, introducerea acestora în țară, expedierea către palierul doi al grupării, care se ocupa cu porționarea și ambalarea acestora, precum și activitatea de livrare a acestora prin intermediul societăților de curierat, prin intermediul membrilor din palierul trei organizațional. Unul dintre paliere a avut ca atribuții înființarea unui site pe care să se facă reclamă produselor etnobotanice, preluarea comenzilor și identificarea unor persoane care să expedieze coletele către dealeri locali sau consumatori. Membrii grupării au atras și alte persoane care să deschidă conturi bancare unde să fie achitată contravaloarea coletelor trimise și închirierea unor căsuțe poștale unde să fie returnate coletele neridicate de către clienți. Din cercetări a rezultat că palierele organizaționale erau foarte clar delimitate, fiind concepute astfel încât să se evite vreo legătură dintre ultimul palier, al celor care expediază coletele, cu ceilalți membri, din cele două paliere“, arată DIICOT.

Potrivit anchetei, din luna septembrie 2014 până în luna mai 2015, când rețeaua a fost destrămată, membrii grupării ar fi distribuit în țară 3.500 de colete, în valoare de 1.250.000 lei, din care 450 de colete cu 2 kilograme de substanțe vegetale au ajuns în Neamț.

Dosarul este pe rolul Tribunalului Neamț, acum în cameră preliminară, urmând ca din toamnă să înceapă procesul. (C.I.)