joi, februarie 2, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa VIAȚA LA ȚARĂ

Dragomireşti: La final, investiţiile mari incluse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro

de
10 ani în urmă
in VIAȚA LA ȚARĂ
Reading Time: 6 mins read
0 0
A A
5
Dragomireşti: La final, investiţiile mari incluse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

* Fondurile europene integral nerambursabile s-au  folosit pentru construcţia căminului cultural, after school şi asfaltare drum comunal

* Fonduri guvernamentale alocate pentru asfaltarea a două drumuri comunale

* De la Fondul de Mediu, 1,5 milioane euro pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare

* Proiect de viitor: înfiinţarea unui nou sat

Convorbire cu primarul Vasile Panaite

Rep.: Un gând, o urare pentru  început de nou an?

Vasile Panaite: Transmit tuturor locuitorilor comunei Dragomireşti multă sănătate, putere de muncă, bună înţelegere şi împlinirea tuturor năzuinţelor. Le doresc să aibă parte de un an mai bun, presărat de realizări cât mai frumoase. Îi rog să aibă încredere în noi, că vom realiza investiţiile deja pornite, dar şi cele aflate în stadiu de proiect ori de… promisiune. Am demonstrat că tot ceea ce spunem, chiar şi facem!

Rep.: Tot anul aţi fost prins până peste cap cu derularea mai multor investiţii, care de care mai presantă. În ce stadiu sunt, acum, la început de an?

V.P.: Am finalizat şi s-a făcut recepţia finală a lucrărilor de construcţie de la căminul cultural,  centrul de zi pentru elevi, tip after school, precum şi de la asfaltarea drumului comunal. Practic, toate aceste lucrări sunt terminate, recepţionate. În contractul de finanţare avem înscris ca  termen de finalizare data de 31 decembrie 2012 , termen ce  a fost respectat.

Rep.: Cum v-aţi descurcat cu decontul lucrărilor? În cazul finanţărilor europene, situaţia e ceva mai complicată.

V.P.: Am avut un disponibl de peste 800 milioane lei vechi, aşa ne-am putut descurca foarte bine până am primit de la Uniunea Europeană banii pentru prima tranşă de plăţi, jumătate din valoarea proiectului. Nu am mai fost nevoiţi să apelăm la credite bancare, să plătim dobânzi şi comisioane. În momentul de faţă, proiectul este achitat integral.

Rep.: Altfel spus, în comuna Dragomireşti deja au intrat 2,5 milioane euro, bani europeni, materializaţi în investiţii de reală utilitate publică. În paralel, în derulare aveaţi şi investiţii ce urmau a fi făcute pe bani româneşti, nu numai europeni. În cazul lor, cum merge treaba?

V.P.: Este vorba de finanţările alocate pe Ordonanţa 577. Banii se dau pentru asfaltarea a două drumuri comunale. În speţă, DC 31 care este finalizat, sunt montate şi indicatoarele rutiere, fiind drumul care face legătura dintre satele Unghi şi Hlăpeşti. Cel de al doilea drum este modernizat în proporţie de 80%, mă refer la cel care duce de la Dragomireşti spre Ghigoieşti. Aici mai avem de asfaltat un kilometru din totalul de 7.

Rep.: De-a lungul timpului aţi mai beneficiat de  finanţări guvernamentale consistente, banii fiind daţi tot pentru asfaltări de drumuri comunale. Normal, se adaugă la asfaltările de acum. Pe cât se întind arterele rutiere proaspăt modernizate?

V.P.: Am intrat în noul an cu o porţiune asfaltată, care reprezintă în jur de 60 % din reţeaua de drumuri comunale şi de acces stradal pentru gospodăriile populaţiei. Preconizăm ca, în următorii 4 ani, să modernizăm toate drumurile comunale în procent de 80 %. Prin comună trece un drum judeţean, pentru modernizarea căruia am făcut toate diligenţele necesare. Mă refer la drumul dintre satele Unghi şi Borniş. Mai avem un proiect promovat pentru modernizarea Drumului Păcii, din satul Hlăpeşti, pe o distanţă de 2,2 km. Mai sunt artere rutiere de asfaltat, dar nu-i vorba de cele principale.

Rep.: Unităţile de învăţământ au fost pregătite pentru a trece cu bine sezonul rece?

V.P.: Ne-am preocupat din vreme pentru a asigura întreg necesarul de material combustibil pentru iarnă. Avem sisteme de încălzire centrală, cu excepţia şcolii din satul Hlăpeşti. În urmă cu câţiva ani, Şcoala Hlăpeşti a fost reabilitată cu fonduri de la Banca Mondială, printr-un program derulat prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ. În acel proiect era prinsă încălzirea cu sobe, care au şi fost făcute în urmă cu vreo 6 ani. Perioada de monitorizare a proiectului  este 8 ani, până la expirarea acestui termen nu putem interveni şi nu putem monta nici sistem de încălzire centrală. Toate unităţile de învăţământ din comună au grupuri sanitare de incintă, aşa cum prevăd normativele. Fireşte, cu excepţia Şcolii Hlăpeşti, asta până se va termina perioada de monitorizare, cea de care vorbeam mai devreme.

Rep.: Nu întâmplător, o atenţie deosebită aţi acodat şi acordaţi unităţilor de cult. An de an, de la bugetul local au fost alocate sume importante bisericilor din toată comuna Dragomireşti. Pentru o nouă ctitorie ori modernizarea celor vechi. Cum se prezintă la ora actuală?

V.P.: Spre bucuria noastră, bisericile arată bine acum. Important e că şi oamenii sunt mulţumiţi de asta. Am avut şi două sfinţiri în decurs de 6 luni. Avem o biserică nouă, iar la celelalte s-au făcut, în ultimii ani, lucrări masive de reabilitare şi de modernizare. Ne-am implicat mult material şi financiar, am personalizat investiţiile pe fiecare cerinţă în parte, de la fiecare biserică. Nu puteam pune, să zicem, încălzire centrală într-o biserică, când ea nu are acoperişul reparat.

Rep.: Proiecte aflate în pregătire ori gata de lansare în noul an?

V.P.: De anul trecut este întocmit un proiect pentru care deja este aprobată finanţarea şi urmează doar să semnez contractul. Banii vin de la Administraţia Fondului de Mediu, fiind alocaţi pentru înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare în satele Vad şi Dragomireşti. Valoarea totală a acestor investiţii se ridică la 1,5 milioane  euro. Un alt proiect, pentru care s-a făcut şi notificarea, este cel care va fi promovat prin intermediul Grupului de Acţiune Locală „Ştefan cel Mare”, care are sediul în Dragomireşti. Este vorba despre un proiect de peste 3 milioane de euro, care se va derula pe perioada a 3-4 ani.

Rep.: GAL al cărui preşedinte sunteţi. Banii de care vorbiţi sunt pentru toate comunele care fac parte din GAL „Ştefan cel Mare”?

V.P.: Fondurile sunt alocate pentru toate localităţile arondate GAL-ului „Ştefan cel Mare”. Ghidul care diriguieşte activitatea GAL-ului spune foarte clar cum se repartizează fondurile. Reprezentanţii membrilor GAL-ului, formează un fel de consiliu de administraţie, care decide priorităţile şi hotărăşte cum vor fi cheltuiţi banii şi ce proiecte intră la finanţare. Ne întâlnim periodic, discutăm proiectele, le aprobăm pe cele prioritare, care sunt cu adevărat necesare comunei respective. Ori mai multor comunităţi. Asta cu atât mai bine!

Rep.: Ce spun oamenii de realizările de până acum şi, mai ales, ce şi-ar mai dori de acum încolo?

V.P.: Oamenii sunt interesaţi de toate investiţiile prezente şi viitoare. Dar sunt nerăbdători, vor să vadă imediat care sunt beneficiile. Deşi unele se văd în timp. Cum sunt dezvoltarea zonei şi atragerea tinerilor la sate, mai cu seamă a celor plecaţi la muncă în străinătate. Dragomireştiul nu-i la „capăt de hartă”, e aproape de municipiul Piatra Neamţ. Ca proiect de viitor, de o perspectivă ceva mai îndepărtată, este dorinţa noastră de a crea un nou sat. Pentru asta trebuie să avem susţinerea populaţiei, e nevoie de un referendum.

Taguri: Dragomirestifonduri europeneinvestitiiproiectVasile Panaite
Articolul anterior

Volei: Mulna şi Ghiţă, noutăţile UNIC-ului

Urmatorul articol

Loviţi de incendii chiar de sărbători

AsemanatoareArticole

cai_caruta
FAPT DIVERS

Razie prin târguri şi oboare: Microcipul şi paşaportul calului, la control!

09/07/2014
315
Încep înscrierile pentru Camera Agricolă Neamţ
VIAȚA LA ȚARĂ

Încep înscrierile pentru Camera Agricolă Neamţ

07/10/2013
315
Cota de lapte, surplus din rezerva naţională
VIAȚA LA ȚARĂ

„Războiul” orgoliilor pe seama fermierilor?

24/09/2013
315
Mailul senatorului Chelaru blocat de cazul Roșia Montana
VIAȚA LA ȚARĂ

Nominalizaţii la Gala Premiilor de Excelență 2013 în Agricultură

20/09/2013
315
GAL „Ceahlău”: o nouă sesiune de proiecte
VIAȚA LA ȚARĂ

GAL „Ceahlău”: o nouă sesiune de proiecte

20/09/2013
315
Cartofii româneşti, pe cale de dispariţie…
VIAȚA LA ȚARĂ

Campania agricolă de toamnă, în linie dreaptă

20/09/2013
315
Mai multe articole
Urmatorul articol

Loviţi de incendii chiar de sărbători

Comentarii 5

  1. Lorina Slight says:
    10 ani în urmă

    Wonderful post! We will be linking to this particularly great article on our site. Keep up the good writing.

  2. Rhiannon Kuhnle says:
    10 ani în urmă

    Next time I read a blog, I hope that it does not fail me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, however I really believed you’d have something helpful to say. All I hear is a bunch of whining about something you could possibly fix if you were not too busy seeking attention.

  3. Milda Radoslovich says:
    10 ani în urmă

    This excellent website really has all of the information I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask.

  4. Margit Kuralt says:
    10 ani în urmă

    I have to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own site now 😉

  5. Tizon says:
    10 ani în urmă

    Cand copiezi dintr-o sursa, se nutmsee copiat..Cand copiezi din doua surse, se nutmsee plagiatCand copiezi din trei surse, se nutmsee asemanatCand copiezi din patru surse, se nutmsee inspiratCand copiezi din mai mult de 4 surse si mai modifici un pic.. se nutmsee blogCand copiezi din 10 surse si crezi ca esti original, inseamna ca ai scris o carte Pana atunci, agreghezi ) agregatul merge (mouse-ul).. copy & paste ..Esti o dulce

ȘTIRI RECOMANDATE

„Bombă” găsită pe ogor

„Bombă” găsită pe ogor

10 ani în urmă
315
Medicamente vândute din sacoşă

Medicamente vândute din sacoşă

9 ani în urmă
315
Vinerea explozivă

Vinerea explozivă

9 ani în urmă
315
Înghețată cu aditivi periculoși: alergeni, cu efect laxativ sau care pot provoca hiperactivitate la copii

Înghețată cu aditivi periculoși: alergeni, cu efect laxativ sau care pot provoca hiperactivitate la copii

7 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe
  • IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ
  • Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

ARHIVA ZIAR

februarie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« ian.    

Categorii

Știri recente

Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe

Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe

01/02/2023
IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ

IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ

01/02/2023
Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

01/02/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .