Două infracțiuni și 14 contravenții în ziua votului

Alegerile locale din acest an au fost cele mai curate și cele mai liniștite din ultimii ani, în Neamț.

Organizarea și derularea procesului electoral, odată cu modificările aduse prevederilor legale și conștientizarea de către alegători că cea mai aspră sancțiune pe care o pot aplica clasei politice este exercitarea dreptului la vot și exprimarea opțiunii, au decurs cu puține incidente, spre deosebire de alți ani.

Instituirea monitorizării informatice a prezenței la vot, de pildă, a înlăturat din start echivocul, acuzațiile și cheltuielile inutile cu verificările ulterioare. Toată lumea a înțeles că drumul spre normalitate începe cu fiecare în parte și, în ciuda sesizărilor înregistrate în cursul zilei de 5 iunie 2016, foarte puține s-au confirmat. „La nivelul județului Neamț nu au fost înregistrate situații de vot multiplu. Sunt în curs de cercetare două infracțiuni privind coruperea alegătorului și fraudă la vot, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Cu alte cuvinte, probleme legate de vechi metehne.

Cele mai multe situații țin de contravențiile sesizate sau constatate în preajma și în ziua alegerilor, cum este continuarea campaniei electorale după încheierea acesteia, spre deosebire de situația privind afișajul electoral în preajma secțiilor de votare, care nu mai constituie neregulă. „Polițiștii au constatat și sancționat 14 fapte de natură contravențională, dintre care cele mai multe semnalau continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, sau comercializarea, distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice“, a mai spus ofițerul de presă. Barmanul de la un local din comuna Săbăoani, de pe strada Orizontului, a fost amendat de polițiști pentru că servea clienții cu băuturi alcoolice. Polițiștii de la post s-au autosesizat că barul se află la doar 200 metri de secția de votare și consumatorii primesc alcool, astfel că au luat măsura amendării barmanului de serviciu, un bărbat de 27 de ani, din localitate, cu 500 de lei. Toate aspectele sesizate sau constatate în ziua votului vor fi cercetate de polițiștii nemțeni sub coordonarea procurorilor din cadrul unităților de parchet competente și pentru stabilirea împrejurărilor în care acestea s-au produs, a mai precizat ofițerul de presă.

*Alegerile locale 2016 au fost cele mai liniștite

Peste 900 de cadre MAI din județul Neamț au asigurat măsuri de pază și protecție la secțiile de votare, la circumscripții și pe timpul transportului materialelor electorale, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente deosebite.

Pentru siguranța cetățenilor, în ziua alegerilor locale, peste 180 de polițiști și 130 de jandarmi au acționat în județul Neamț, atât în preajma secțiilor de votare, cât și în zonele cu aflux mare de populație, pentru menținerea ordinii publice și pentru cercetarea cu celeritate a sesizărilor cu caracter electoral, informează Poliția Neamț. Măsurile luate de polițiștii care au acționat pentru păstrarea ordinii și siguranței publice, siguranței rutiere și a transporturilor feroviare au făcut ca, în ziua alegerilor, să nu fie înregistrate situații grave, care să afecteze procesul electoral. În această perioadă s-au înregistrat mai puține infracțiuni săvârșite cu violență și de natură judiciară, sub media ultimilor ani, ceea ce denotă faptul că măsurile luate pentru creșterea siguranței cetățeanului, adoptate de Poliția Română, și-au atins scopul, mai subliniază oficialul Poliției Neamț.

La nivel național, polițiștii au în lucru 245 de semnalări privind posibil vot multiplu, transmise prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot.

 

Cristina IORDACHE