Nu mai puţin de 11.877 de nemţeni sunt luaţi în evidenţele medicilor din cauza obezităţii. Amploarea fenomenului poate fi scoasă în evidenţă printr-o comparaţie elocventă: numărul obezilor din Neamţ este egal cu cel al locuitorilor din două comune. De la an la an este în creştere numărul nemţenilor care ajung obezi şi cu grave probleme de sănătate care derivă din această afecţiune. În 2014 au fost luaţi în evidenţele medicilor 2162 de nemţeni, în vreme ce în acelaşi an au fost scoşi din evidenţe 1267 de bolnavi.
Medicii avertizează faptul că obezitatea provoacă şi întreţine boli grave, cum sunt diabetul zaharat, bolile inimii, dislipidemii (colesterol, trigliceride crescute), anumite cancere (de colon, de rect şi de prostată la bărbaţi; de sân şi uter, tract biliar la femei), afecţiuni degenerative articulare – osteoartroza, guta, excesul de greutate (kilogramele în plus) apasă asupra articulaţiilor, deteriorându-le şi accelerând procesul de degenerare, dar şi boli ale tractului digestiv: esofagita de reflux, litiaza biliară, steatoza hepatică. Nu sunt de neglijat nici disfuncţiile pulmonare – tulburări ale ritmului respirator – bradipnea şi apneea în somn şi nici afecţiunile endocrine . Femeile pot avea probleme de reproducere, cu infertilitate şi numeroase alte tulburări endocrine.
De menţionat că persoanele obeze asociază adesea un handicap psiho-social resimţit încă din copilărie, dacă supraponderea şi-a făcut debutul atunci.
Persoanele cu obezitate prezintă un risc crescut de a dezvolta mai multe condiții patologice care pot determina scăderea calității vieții și deces prematur.
Există şi o Zi Europeană Împotriva Obezităţii, sărbatorită în toate ţările europene, având ca scop atragerea atenţiei populaţiei asupra ceea ce înseamnă obezitatea şi complicaţiile acesteia.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul de persoane obeze s-a dublat faţă de anul 1980, iar în anul 2010, aproape 43 milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali, specialişti afirmând că mulţi dintre ei vor deveni adulţi obezi.
Scopul campaniei care se desfăşoară în fiecare an în luna mai este de a motiva cetăţenii europeni supraponderali să îşi modifice stilul de viaţă pentru a preveni obezitatea.
Obezitatea este cauzată atât de factorii genetici cât şi de alţi factori, însă un procent cuprins între 60 şi 70 la sută dintre cazuri au drept cauză un stil de viaţă nesănătos. Complicaţiile date de obezitate sunt multiple: de la diabet zaharat, probleme cardiace, tulburări respiratorii, steatoză hepatică nonalcoolică, creşterea riscului de infarct miocardic, până la probleme psihologice.
În Romania, statisticile arată că peste 40% din copii sunt supraponderali, iar 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi sunt obezi.
La nivel european se estimează că aproximativ 8% din costurile de sănătate din Uniunea Europeană sunt legate de obezitate, iar aproximativ 10% din totalitatea deceselor sunt cauzate de obezitate şi complicaţiile ei.
Geanina NICORESCU