Dosarul „Pensii”, judecat la finele acestei luni

dosar penal

Dosarul „Pensii” a revenit pe rolul Tribunalului Neamţ după ce magistraţii Curţii de Apel Bacău au decis că această cauză este completă ca probe ale acuzării şi poate rămâne pe rol. Următorul termen va avea loc la finele acestei luni. Contestarea anchetei a venit din partea celor 24 de persoane acuzate că au încasat pensii nemeritate, în baza unor înscrisuri false făcute de un fost coleg al acestora de la Fibrex. Tribunalul Neamţ a admis cererea, a dispus ca dosarul să fie retrimis la parchet pentru refacerea urmăririi penale, dar parchetul a câştigat recursul, la Bacău.

În luna februarie a acestui an, Constantin Lupu (61 de ani) şi soţia lui Elena (58 de ani), din Piatra Şoimului, au fost trimişi în judecată pentru că au falsificat cărţile de muncă a 24 de foşti colegi de la uzina de la Săvineşti. Aceştia au vrut să se pensioneze anticipat, Constantin Lupu i-a ajutat, iar acum sunt şi ei în boxa acuzaţilor.

Constantin Lupu falsifica direct carnetele de muncă originale ale salariaţilor, întocmea dosarele de pensionare şi le depunea la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ, sau le trimitea prin poştă. Iniţial, el a susţinut că împărţea banii cu  Petru Rusu, şeful Serviciului Stabilire Prestaţii din cadrul CJP Neamţ şi cu Carmen Ramaşcanu, funcţionar la CJP Neamţ. Petru Rusu a fost anchetat de DNA, care a stabilit că prin atribuţiile pe care le avea, şeful serviciului doar semna la rubrica „verificat” pe deciziile de pensionare, astfel că în septembrie 2012 el a fost scos de sub urmărirea penală.

Pe 1 martie 2008, Constantin Lupu a fost arestat, iar în aprilie a fost eliberat pe cauţiune, în valoare de 1.500 de lei, cât a stabilit instanţa. CJP Neamţ este parte civilă în proces pentru recuperarea unui prejudiciu de circa 1,5 miliarde lei vechi cât a rămas din cel iniţial, de două miliarde primite necuvenit de „pensionari”.

Cristina IORDACHE