* Gateristul Benone Moroşanu şi şoferul lui împreună cu tăietorii de lemne au primit câte trei ani închisoare cu suspendare
* Cinci dintre cei care au cumpărat lemn de la Moroşanu au fost achitaţi pentru evaziune fiindcă au achitat prejudiciile
Benone Moroşanu, cel care a organizat, împreună cu Dumitru Galanton, o reţea de indivizi care „conlucrau” pentru a prospera din defrişarea pădurii din Grinţieş, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Neamţ la 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Instanţa a dispus şi punerea lui în libertate de îndată, singurul care a avut un astfel de privilegiu din cei cinci arestaţi din dosar. El a recunoscut acuzaţiile pentru care DIICOT Neamţ l-a trimis în judecată şi a obţinut o pedeapsă mai blândă, iar instanţa l-a obligat la plata a 2.000 de lei cheltuieli judiciare. Tot câte 3 ani de închisoare, cu suspendare, au primit Petrea Gavril, şoferul lui Benone Moroşanu, dar şi cei care au tăiat efectiv arborii deşi ştiau că nu erau marcaţi – Cristinel Toader Moroşanu, Cristian Nicolae Luţ şi Mihai Bulai. De asemenea, aceştia din urmă au de plătit câte 2.000 de lei cheltuieli judiciare, în timp ce Petrea Gavril a fost obligat la 2.500 de lei. Pentru aceștia cinci procesul penal s-a încheiat, dar vor reveni în fața magistraților pentru soluționarea laturii civile privind împărțirea și plata prejudiciului produs prin tăierea a circa 900 de arbori nemarcați, evaluat de anchetatori la 360.000 lei.
Alţi cinci indivizi dintre cei implicaţi în mafia lemnului de la Grinţieş care au recunoscut acuzaţiile de evaziune fiscală şi au plătit prejudiciile au fost achitaţi de tribunal. În schimb, instanţa i-a amendat cu câte 500 de lei pe cei cinci oameni de afaceri care au cumpărat lemne de la Benone Moroşanu şi nu le-au mai înregistrat în contabilitate. Este vorba de Ioan Ciucanu – administratorul unei firme din Constanţa, care a achitat prejudiciul de 39.000 lei, de Silviu Dincă – administratorul unei firme din Teleorman, care a cumpărat 168 mc lemne de la Moroşanu şi ulterior a achitat şi el prejudiciul de 20.000 lei, Dumitru Onică – administratorul unei firme din Argeş care a achitat prejudiciul de 18.500 lei, Ciprian Șolot – administratorul unei firme din Bacău care a plătit paguba de 15.000 lei și Alexandru Drăgan – administratorul unei firme din Tazlău care a avut 3.000 de lei de achitat.
Sentința în cazul acestor zece inculpați nu este definitivă, DIICOT Neamț putând declara recurs în termen de zece zile. Ceilalți opt acuzați în dosarul mafiei lemnului, printre care polițiștii Valentin Todirică și Ștefan Măcărescu, pădurarul Paul Caraze, gateristul Dumitru Galanton, polițistul Ovidiu Bezim, inginerul Ionel Rîcea de la Ocolul Silvic Poiana Teiului, gateriștii Constantin Emil Enache și Adrian Grasu, merg mai departe cu procesul în care sunt judecați pentru că au contribuit la tăierea ilegală a pădurilor Grințieșului, folosindu-se inclusiv de documente false. Rețeaua funcționa cu atât mai bine cu cât oamenii legii erau direct părtași și făptuitori la prăduirea pădurii. Din verificările în teren ale anchetatorilor şi din declaraţiile martorilor au fost identificate 241 de cioate provenite din tăierile ilegale dispuse de Benone Moroşanu, însumând peste 82.000 lei prejudiciu, iar Dumitru Galanton a tăiat fără drept 644 de arbori, în valoare de aproape 280.000 lei. Ulterior, după tăierea celor mai buni arbori, care puteau fi transformaţi rapid în bani, membrii rețelei se implicau fiecare după putere și interes în așa fel încât treaba să meargă strună. Polițiștii aflau de controalele din trafic și anunțau șoferul care transporta lemnele, pădurarul era înștiințat când veneau inspectorii silvici în control și asigura documentele false de transport și cele de proveniență a arborilor, inginerul silvic procura inventare false și tot așa.
Procesul acestora va continua cu un nou termen luna viitoare. Până atunci, Curtea de Apel Bacău va judeca săptămâna viitoare recursul DIICOT Neamț împotriva deciziei tribunalului de a revoca măsura arestării celorlați patru. Valentin Todirică, Ștefan Măcărescu, Paul Caraze și Dumitru Galanton au primit, în schimb, interdicția de a părăsi țara până la finalizarea procesului.
Cat de stupida este justitia din RO.. asta a zis da am gresit.. si l-au lasat liber sa isi inceapa din nou afacerile.. daca il lasau liber si ii luau cateva sute de mii de euro mai era cum era.. dar.. asa o sa scape toti hotii…
judecătorii și-au făcut dreptatea.șpaga se dă și fără să fii vinovat
ca un foc de paie !!! lasatii liberi si veti vedea ca vor reporni mai abitir afacerile ca asa e la noi !!!
domnilor care ati tot comentat aceste articole facute la comnada, care habar nu aveti care este realitatea vedeti-va de treaba ca nu va doresc decat o noapte petrecuta la puscarie nevinovat.
cei care tot au urmarit asa zisa mafie a lemnului,de ce nu a venit nimeni sa caute dovezi sau sa vorbeasca cu oameni direc implicati?ati scris tot felul de aberati si mizeri pentru ca asa se face presa in Romania.sa nu va considerati ziaristi pentru ca nu sunteti.rusine sa va fie
nici unul din cei arestati sau implicati in acest dosar nu au averi cum s-a tot scris de ce nu cautati de ce nu va informati ca sa vedeti realitatea.tot dosarul este o mare facatorie si adevarati mafioti stau cu voi la masa asa zisi ziaristi de mare calitate.aveti copii si familii sa nu suferiti voi cat am suferit noi si copii nostri.
daca va faceti asa de bine treaba de ce nu mergeti prin penitenciar sa vedeti in ce mizerie si ce conditii inumane sunt tinuti acesti ‘mari infractori’ pe care voi deja ia-ti etichetat inainte de a se judeca procesul si a se da o sentinta.rusine sa va fie mare rusine…….
@ana multi au venit in „opinci” in Grinties si acu circula cu mertzanu, audi sau mai stiu eu ce masini.. sa nu-i plangem pe cei care au devastat padurile strabunilor grintisenilor.. mai mult multi dintre ei au si mostenit paduri in zona… sa fim seriosi.. majoritatea veneticilor din Grinties nu sunt altceva decat niste parveniti… si ma bucur ca mai gusta din cand in cand mizeria din puscarie asa poate isi amintesc ca nu sunt nemuritori (pre cum se cred parte din ei)..