„Dosarul măcelarilor”, încă un prejudiciu imens

* Ionel Florentin Gheorghiu şi Dănuţ Aniculăesei au „procesat” carne de 25 miliarde lei vechi fără nici o evidenţă contabilă

* Cei doi execută, deja, pedepse de 10 ani închisoare pentru înşelăciune

Parchetul Neamţ a finalizat o nouă anchetă în care Ionel Florentin Gheorghiu (43 de ani), din Horia, şi Dănuţ Aniculăesei (44 de ani), din Roman, sunt acuzaţi de evaziune fiscală, cu un prejudiciu imens, de peste 7,5 miliarde lei vechi. Cei doi au fost asociaţi la societatea Popa Valux SRL din Roman, o carmangerie prin care în perioada iunie 2006 – februarie 2008 a achiziţionat mărfuri de la trei furnizori pe care le-au vândut, fără a mai înregistra operaţiunile în contabilitate. De altfel, ei au devenit cunoscuţi exact pentru maniera lor de a face „afaceri”: luau cantităţi mari de carne pe care le achitau parţial cash, pentru a-şi dovedi buna credinţă, după care emiteau file CEC fără acoperire.

Aşa a păţit o firmă din Bacău, care în 2007 a făcut plângere penală împotriva măcelarilor romaşcani după ce le furnizase carne în valoare de peste 6,6 miliarde lei vechi. Aniculăesei şi Gheorghiu au eliberat, în schimb, 45 de file CEC pe care firma băcăuană nu le-a putut folosi, întrucât Popa Valux nu avea bani în cont şi a intrat în incident bancar. Unitatea la care firma avea contul a făcut, la rândul ei, plângere, astfel că ampla anchetă demarată a scos la iveală detaliile „afacerii”. Cei doi au fost acuzaţi de înşelăciune, în cursul anchetei au achitat o parte din bani, dar ulterior, la proces, instanţele i-au obligat să plătească circa 4 miliarde lei vechi rămaşi neacoperiţi. Garda Financiară Neamţ a făcut, de asemenea, verificări la firmă şi a reieşit că măcelarii nu înregistraseră venituri de vreo 4 miliarde lei vechi, la care s-a calculat un prejudiciu de 1,2 miliarde lei din neplata la buget a TVA-ului şi a impozitului pe profit. Procesul s-a încheiat recent, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de Dănuţ Aniculăesei. Decizia definitivă a acestei instanţe a menţinut ultima hotărâre pe care Curtea de Apel Bacău a dat-o în acest dosar, prin care i-a condamnat la câte 10 ani de închisoare pe Ionel Florentin Gheorghiu şi pe asociatul lui.

Restul anchetei în ce priveşte Popa Valux s-a finalizat acum, prin trimiterea celor doi în judecată sub o nouă acuzaţie, cea de evaziune fiscală. Anchetatorii au stabilit că asociaţii au achiziţionat carne de la încă două firme, în afară de cea din Bacău, în valoare totală de peste 25 miliarde lei vechi. Ca de obicei, ei n-au mai înregistrat în contabilitate operaţiunile, astfel că prejudiciul calculat se ridică la peste 7,5 miliarde lei TVA şi impozit pe profit datorate. Anchetatorii au mai stabilit că responsabil pentru cea mai mare parte din prejudiciu este Dănuţ Aniculăesei, care avea 95% din acţiuni şi a administrat societatea în acea perioadă. La începutul anului 2008 firma Popa Valux a intrat în insolvenţă, iar peste un an Tribunalul Neamţ a declarat falimentul şi a dispus radierea acesteia.

Fostul său asociat, Florentin Gheorghiu, are la activ mult câteva dosare de înşelăciune. În anii 2005 – 2009 el a dat ţepe prin toată ţara, unor firme de la care cumpăra porci şi lăsa în schimb bilete la ordin, deşi nu avea o leţcaie în cont. După ce furnizorii au ajuns să-l cunoască şi să-l refuze, el a găsit alţi indivizi dispuşi să facă bani rapid, cu care s-a asociat şi pe care i-a pus să semneze în locul lui. Împreună cu Cristian Gogu din Trifeşti şi Constantin Daria din Roman a continuat să înfiinţeze firme şi să cumpere porci, pe care-i tranşa şi-i vindea imediat, sub preţul pieţei, nemaichitând nimic firmelor furnizoare. Aşa a ajuns să fie denunţat de foşti parteneri de afaceri din Constanţa, Prahova, Bacău  şi Neamţ. Anul trecut, Florentin Gheorghiu a fost condamnat, în Covasna, la o pedeapsă de 11 ani de închisoare, sentinţă definitivă.