Dosarul falşilor pensionari de la Săvineşti,  închis de Bacău

dosareMagistraţii Curţii de Apel Bacău au închis ieri dosarul falşilor pensionari de la Săvineşti, după ce a judecat recursurile celor 26 de inculpaţi li ale Casei de Pensii Neamţ. Curtea a decis, în final, achitarea pentru dare de mită a celor 23 de beneficiari de pensie anticipată “acordată” de fostul lor coleg, Constantin Lupu, însă au rămas fiecare cu sentinţa dată iniţial de Tribunalul Neamţ. De asemenea, CAB a respins recursul CJP, care s-a constituit parte civilă pentru recuperarea a 1,5 miliarde lei vechi, sumă imputată conform deciziei tribunalului.

De achitare se bucură acum inclusiv Oană Maria, prima care a primit “şansa” de a se pensiona anticipat cu ajutorul lui Constantin Lupu. Anchetatorii au stabilit că acesta i-a falsificat cartea de muncă pentru a-i înscrie faptul că a lucrat în grupa I de muncă. A fost primul “dosar de pensie” dintr-un şir de 24, însă ea a fost de accord să-l ajute pe Lupu şi pe soţia lui la cooptarea altor doritori. De aceea, Maria Oană a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Oamenii legii i-au prins pe soţii Lupu în flagrant având asupra lor mai multe cărţi de muncă, adeverinţe de vechime, copii după acte de identitate şi sume de bani în lei şi valută. Documentele erau ale unor salariaţi de la Fibrex, societate la care fusese angajat Lupu până în 2001, când, la rândul lui, s-a pensionat. Procurorii au mai stabilit că soţii Lupu şi Oană s-au apucat de fabricat dosare de pensie pentru salariaţii care fuseseră disponibilizaţi între 2000 şi 2004, dar care lucraseră în grupa a II-a de muncă şi nici nu aveau vârsta de 50 de ani împliniţi. În funcţie de câte documente era nevoie la un dosar, Lupu cerea de la fiecare între 300 şi 650 de euro. El şi-a comandat şi o ştampilă rotundă cu denumirea Fibrex SA Săvineşti, iar alte însemne le-a copiat la imprimantă pe adeverinţele de vechime. Constantin Lupu falsifica direct carnetele de muncă originale ale salariaţilor, întocmea dosarele de pensionare şi le depunea la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ, sau le trimitea prin poştă. El a susţinut la audieri că banii îi împărţea cu  Petru Rusu, şeful Serviciului Stabilire Prestaţii din cadrul CJP Neamţ şi cu Carmen Romaşcanu, funcţionar la CJP Neamţ. Petru Rusu a fost anchetat de DNA, care a stabilit că prin atribuţiile pe care le avea, şeful serviciului doar semna la rubrica „verificat” pe deciziile de pensionare. În septembrie 2012 el a fost scos de sub urmărirea penală.

Pe 1 martie 2008, Constantin Lupu a fost arestat, iar în aprilie a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 1.500 de lei.

Cristina IORDACHE