Doi vinovați pentru asigurarea defectuoasă a medicamentelor pentru HIV-SIDA la Spitalul Județean

* Vor primi sancțiuni „persoana responsabilă de programe din cadrul Serviciului Financiar-Contabil și coordonatorul de program“ * Eroarea de gestionare s-a produs în iulie 2016, se precizează într-un comunicat de presă

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a reușit, luni, 6 martie, să ofere explicații pentru o situație gravă apărută în aprovizionarea cu medicamente pentru bolnavii cu HIV-SIDA, după ce presa tipărită a mediatizat cazul în ediția de joi, 2 martie, la sesizarea lui Toader Blaga, președintele Asociației „Alexiana“. Așadar, de la Spitalul Județean ne-a parvenit un comunicat de presă referitor la „deficiențele apărute la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie în derularea Programului Național de Sănătate 1.3 HIV-SIDA la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț“, pe care îl redăm integral în cele ce urmează.

Comunicat de presă

„Pentru moment a fost asigurat tratamentul necesar pacienților aflați în evidența Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Defectuozitatea apărută în derularea Programului Național de Sănătate 1.3 HIV-SIDA de către Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț care a condus la situația ca o parte dintre pacienții spitalului nu au putut beneficia de schema completă de tratament datorită lipsei unor repere este efectul erorii comise de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț în iulie 2016.

Mai precis, pentru corecta derulare a Programului Național de către Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru pacienții aflați în evidența spitalului, Ministerul Sănătății, prin adresa nr. 41469 din 23.06.2016, a solicitat o previziune de necesar medicamentos și pentru lunile ianuarie-martie ale anului 2017.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, prin adresa 17956/01.07.2016, recepționată de Direcția de Sănătate Publică în data de 04.07.2016 cu nr. de înregistrare 16866, nu a solicitat (prudențial) Ministerul Sănătății previziunile pentru primele trei luni ale anului 2017.

Efectul negativ se datorează și furnizorilor de medicamente din spectrul programului, furnizori deciși de Ministerul Sănătății, care întârzie în mod nejustificat achiziția și livrarea reperelor medicamentoase din acest program național.

Totodată, precizăm că efectul negativ s-ar putea remanifesta după data de 10.03.2017, motiv pentru care am solicitat sprijin activ de la Direcția de Sănătate Publică Neamț – coordonator de program și reprezentant al Ministerului Sănătății în teritoriu.

În data de 02.03.2017 Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a avut o întâlnire cu Direcția de Sănătate Publică Neamț și reprezentatul Asociației pacienților cu HIV pentru o colaborare activă a celor implicați în derularea Programului Național de Sănătate 1.3 HIV-SIDA pentru ca pe viitor asemenea situații să nu se mai poate produce.

Pentru deficiențele care țin de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț vor fi sancționate: persoana responsabilă de programe din cadrul Serviciului Financiar-Contabil și coordonatorul de program.

Pentru reglementarea modului de derulare a Programelor Naționale de Sănătate se elaborează în prezent și o procedură internă cu privire la managementul bugetării, gestionării, achiziției și derulării acestor programe.

Reiterăm că aspectele negative semnalate sunt efectele directe ale unei abordări eronate a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț de la început lunii iulie 2016. Reiterarea are ca scop și reconsiderarea responsabilă pentru aceste efecte negative de către unii dintre reprezentanții media în aparițiile postate în spațiul public.

Cu stimă,

Manager, Negelschi Liviu“