Doi tineri au murit în accidentul de la Săbăoani

mort1  Şoferul nu purta centură

O nouă tragedie s-a produspe DN 2, tot la Săbăoani, după ce o maşină s-a răsturnat şi doi tineri au murit.
Accidentul a avut loc sâmbătă, 1 octombrie, la ora 22, pe strada Orizontului. Într-o curbă extrem de strânsă, la dreapta, şoferul a pierdut controlul volanului şi a ajuns cu maşina în şanţul de pepartea cealaltă a drumului. A mai mers câţiva metri, până s-a izbit de un stâlp de beton.
Impactul a fost extrem de violent, semn că şoferul circula cu viteză mare, pentru că stâlpul a fost pus la pământ, iar maşina s-a răsturnat pe cupolă. Localnicii au fost scoşi din case de zgomotul teribil produs de bubuiturile coliziunii şi când au văzut nenorocirea au sunat la 112. La faţa locului au ajuns mai multe echipaje de ambulanţă, pompieri şi poliţie. Militarii de la Detaşamentul de pompieri Roman au venit cu autospeciala de descarcerare şi au scos una din victime prinsă între fiare. Din păcate, în ciuda eforturilor de a-l resuscita, cadrele medicale de pe salvare nu au mai putut face nimic în privinţa bărbatului. Poliţiştii au stabilit că şoferul ar fi avut şanse de supravieţuire dacă ar fi purtat centura. ,,Din primele cercetări efectuate la fațalocului, polițiștii rutieri au stabilit faptul că în timp ce un bărbat de 35 de ani, din Roman, conducea un autotu-rism pe strada Orizontului, într-un sector de drum în curbă la dreapta a pierdut controlul vehiculului, a pătruns pe contrasens, după care a circulat prin şanţul betonat din partea dreaptă a direcţiei de circulaţie şi a intrat în coliziune frontală cu un stâlp de iluminat public.

*Şoferul nu purta centură

În urma impactului, autoturismul s-a răsturnat şi a rămas pe cupolă în afara carosabilului, rezultând decesul conducătorului auto și a pasagerului din dreapta față, un tânăr de 27 de ani, din Săbăoani”, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit faptul că şoferul nu purta centura de siguranță. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă.

*Centura oferă 50% şanse de supravieţuire

Poliţia Neamţ reaminteşte că este obligatorie utilizarea centurii de siguranţă, atât în localităţi cât şi în afara acestora, pentru toţi ocupanţii locurilor prevăzute cu asemenea dispozitive şi recomandă insistent să fie folosite, chiar şi pe distanţe scurte, în trafic local, cu atât mai mult cu cât în caz de accident, centura crește șansele de supravieţuire de la 40% la 60%.

Pentru a fi eficientă, centura de siguranţă trebuie utilizată corect, reglând înălţimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului şi nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.). Dispozitivele de tip „airbag” sunt, de fapt, sisteme suplimentare de retenţie care au eficacitate numai dacă centurile de siguranţă sunt cuplate!

Cristina IORDACHE