* Dan Vasile Constantin şi Dan Manoliu – nominalizaţi de Arsene
* PNL Neamţ vine cu un liberal din Vaslui – Stejărel Olaru
Negocierile de la nivelul USL pentru eşalonul doi din ministere au intrat în linie dreaptă, principiul convenit de comun acord este acela ca în cazul ministerelor cu doi secretari de stat aceştia să provină din aceeaşi formaţiune cu ministrul titular, în timp ce în cazul ministerelor cu trei secretari de stat, unul dintre aceştia să fie desemnat de cealaltă formaţiune politică.
Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ, a nominalizat ieri cei doi candidaţi pentru unul din fotoliile de secretari de stat: consilierii judeţeni Dan Vasile Constantin şi Dan Manoliu, ambele nume fiind speculate de presa locală încă de anul trecut, imediat după alegerile parlamentare.
Dan Manoliu este în cărţi fie pentru Ministerul Mediului, fie pentru Transporturi, el personal înclinând mai mult pentru ministerul condus de Rovana Plumb: „Cred că a contat foarte mult în nominalizarea mea activitatea de 15 ani de zile din partid, dar şi faptul că am candidat de două ori până acum, cu rezultate bune, pentru Colegiul 6 care nu este un colegiu uşor”.
Romaşcanul Dan Manoliu este consilier judeţean al PSD Neamţ, administrator al firmei SC Mancon SRL şi membru al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.
Dan Vasile Constantin, deşi a intrat în istoria contemporană locală ca prefectul cu cel mai scurt mandat, consideră că „experienţa pe linie de partid, în administraţie şi în afaceri” sunt atu-urile sale ce au contat în decizia conducerii PSD Neamţ pentru a-l nominaliza. Cel mai probabil Dan Vasile Constantin va fi în subordinea vicepremierului Liviu Dragnea asimilat şi funcţiei de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Preşedintele PNL Neamţ, deputatul Dorinel Ursărescu, l-a nominalizat pe Stejărel Olaru ca fiind singurul candidat nemţean pentru un astfel de portofoliu. Doctor în ştiinţe militare şi informaţii, omul desemnat de PNL Neamţ pentru funcţia de secretar de stat este fostul director general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, în perioada 2006-2010, fost consilier de stat al primului-ministru pe probleme de securitate naţională şi reprezentant al Guvernului în Comunitatea Naţională de Informaţii, şi fost cercetător în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă, Bucureşti.
Ieri se ştia că premierul Victor Ponta ar fi numit deja 37 din cei 60 de secretari de stat, şi până seara târziu s-au purtat tratative referitoare la eşalonul doi din ministere şi pentru şefii agenţiilor naţionale. Majoritatea celor numiţi secretari sunt fie doctori, ingineri sau absolvenţi ai facultăţilor de management au deja o carieră politică în spate şi mulţi dintre ei au mai ocupat funcţii de conducere în administraţia centrală, atunci când era PSD sau PNL la putere.
Leafa ce recompensează toate aceste calităţi se ridică la numai …1.000 de euro net, lunar.