Doi parlamentari nemțeni din arcul Puterii – două puncte de vedere diferite pe cartonașul galben primit de Guvern

*Deputatul Chelaru: Decizia de neconstituţionalitate a legii descentralizării nu este un capăt de ţară
*Deputatul Drăgușanu crede că, totuși, Guvernul și inițiatorul legii ar trebui să-și assume public procedura și graba
”Cartonașul galben” luat de Guvern de la Curtea Constituțională prin declararea legii descentralizării ca neconstituțională este văzut diferit de doi parlamentari nemțeni din arcul Puterii. În timp ce senatorul Ioan Chelaru (PSD) spune că nu este un ”capăt de țară”, deputatul Cătălin Drăgușanu consider că normal ar fi ca și Guvernul Ponta și viceprimarul Dragnea (va inițiator) să-și asume erorile și graba de a fi ocolit normal dezbatere parlamentară.

Chelaru: vom corecta textile neconstituționale

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de neconstituţionalitate a legii descentralizării nu este un capăt de ţară, iar articolele vizate vor fi modificate, a declarat senatorul PSD de Neamț, Ioan Chelaru.
„În timpul discuţiilor au existat juridic opinii care au spus că anumite paragrafe din lege ar putea aduce atinge normelor constituţionale. Din moment ce este o decizie a CCR, o respectăm, iar când vom avea motivarea vom discuta pe motive. Până la urmă nu este un capăt de ţară, legea va veni înapoi şi în termen de 45 de zile, textele declarate neconstituţionale vor fi modificate şi probabil vor merge mai departe la promulgare. Legea efectivă, dacă nu are un termen expres de punere în aplicare, în trei zile de la promulgare şi publicare în Monitorul Oficial îşi face efectele”, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru.
Potrivit minutei ședinței judecătorilor, CCR a admis cu unanimitate de voturi obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională.
Decizia este ”definitivă şi general obligatorie”, se mai arată în minuta Curții Constituționale.
Drăgușanu: era mai indicată dezbaterea parlamentară

Opinia deputatului nemțean Cătălin Drăgușanu cu privire la acest subiect este, în subsidiar, o pledoarie pentru prioritizarea dezbaterii parlamentare în detrimentul legislației impuse de gurvern.
”Astfel de decizii au fost și vor mai exista. În prima parte a anului 2012, chiar actualul șef al Guvernului cerea demisia Guvernului Boc după un episod similar. Acuma am văzut că PDL cere, pentru același motiv, demisia Guvernului Ponta. Lăsând deoparte aceste episoade identice în care doar personajele au inversat rolurile, se vede că nu a fost sănătoasă strategia Guvernului de a trece această lege prin asumare. Dacă veneau cu ea în Parlament, existau dezbateri pe comisie, poate existau amendament și poate nu se mai ajungea cum aici. Poate… Cineva s-a grăbit și probabil a și dorit să nu se schimbe o virgulă în proiectul de lege. Ei bine, de data asta, rezultatul nu a fost cel dorit. Eu rămân la părerea mea, era mai indicată dezbaterea și poate, din acest episod vor fi trase niște concluzii. Oricum, acum ar fi normal ca și Guvernul Ponta care și-a asumat răspunderea și inițiatorul, adică domnul vicepremier, să iasă public și să-și asume erorile”, spune Drăgușanu.

Daniel VINCA