Doi elevi au fost loviţi pe trecere pentru pietoni

accidente2* Grave accidente la prima ninsoare

*O pietreancă s-a nenorocit după ce maşina în care era a derapat într-un parapet de beton, la Neagra

Prima zăpadă i-a prins pe câţiva şoferi total nepregătiţi să conducă în condiţii de iarnă, cauza principală a celor cinci accidente produse marţi fiind neadaptarea vitezei la condițiile unui carosabil acoperit cu polei și zăpadă. Mai mult, în trei situaţii victimele au fost pietonii, dintre care doi elevi care au fost loviţi pe trecere pentru pietoni. Din fericire, nimeni nu a murit, dar persoanele rănite au suferit leziuni grave şi fracturi care le vor provoca neplăceri mult timp de-acum încolo.

Primul eveniment a avut loc la Roznov, unde, în jurul orei 8, doi minori, unul de 7 ani şi celălalt de 14 ani, au fost loviţi în timp ce traversau pe trecere.

„Accidentul a fost produs de un bărbat de 39 ani, din Hemeiuș, judeţul Bacău, care era la volanul unui autoturism şi se pare că nu a adaptat viteza la condițiile unui carosabilul acoperit cu zăpadă”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. „După ce a acroșat cei doi pietoni, autoturismul a intrat în coliziune cu altul, condus din sensul opus de către o femeie, de 33 ani, care era oprită pentru a acorda prioritate de trecere pietonilor”, a mai spus ofiţerul de presă. Din fericire, copiii nu au suferit leziuni grave şi, după ce au primit îngrijirile necesare la spitalul de urgenţă, au fost externaţi.

Un alt accident grav a avut loc la Neagra, comuna Taşca, în jurul orei 14, când autoturismul condus de o femeie a derapat într-o curbă la stânga şi s-a izbit de un parapet de beton. „În urma cercetărilor, poliţiştii rutieri au stabilit că o femeie de 28 ani, din Piatra Neamț, care se afla la volanul autoturismului, nu ar fi adaptat viteza la un carosabilul acoperit cu zăpadă, iar într-un tronson de drum în curbă la stânga a intrat în derapaj și s-a lovit cu partea stângă a autoturismului de un parapet de beton”, a mai spus oficialul IPJ Neamţ. Şoferiţa şi doi pasageri au ajuns la spital cu răni grave, dintre care o tânără de 23 ani, din Piatra Neamț, a suferit fracturi, iar un tânăr de 27 de ani, tot din Piatra Neamţ, a scăpat doar cu câteva contuzii.

O oră mai târziu, pe strada Mărăşeşti din Târgu Neamţ, o maşină care rula spre Răuceşti a derapat din cauza vitezei şi s-a izbit de un alt autoturism de pe celălalt sens. Din primele cercetări reiese că vinovaat este un bărbat de 37 de ani, din Poduri, judeţul Bacău, care era la volanul maşinii ce a derapat şi a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 29 de ani, din Bălțătești. În urma coliziunii, a rezultat rănirea pasagerului din autoturismul condus de băcăuan și rănirea conducătorului auto de 29 de ani.  Ambii conducători auto au fost testaţi alcoolscopic, rezultatele fiind negative.

Între timp, la Horia se producea un alt accident grav, în care şoferul unui autoturism a rulat cu viteză pe zăpadă şi a patinat, acroşând o femeie care mergea pe partea stângă a drumului. Ca-ntr-un dans cu temă, autoturismul a revenit pe şosea, însă doar pentru a ieşi în decor pe dreapta, unde s-a oprit într-un copac. „În urma accidentului a rezultat rănirea pietonului, o femeie de 54 de ani,  care a fost transportat la Spitalul municipal Roman pentru acordarea de îngrijiri medicale”, a mai precizat subinspectorul Elena Bulgărea. Mai târziu, la Roman, pe bulevardul Republicii, în timp ce o femeie de 47 de ani, din localitate, conducea o autoutilitară, a surprins și accidentat o femeie de 64 de ani care traversa strada pe marcajul trecerii pentru pietoni, de la stânga spre dreapta sensului de mers al autovehiculului, potrivit Poliţiei. Toate aceste cazuri sunt cercetate de poliţişti pentru a se stabili clar vinovaţii.

 

Cristina Iordache

 

Având în vedere că iarna este abia la început, poliţiştii recomandă participanţilor la trafic să ţină cont de câteva reguli de bază în prevenirea evenimentelor nedorite:

– Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece.

– Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

– De asemenea, este bine să aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi  lanţuri.

– Asiguraţi-vă că funcţionează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât şi cele de climatizare/degivrare.

– Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

– În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.

– Ţineţi cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanta mai mare între maşina pe care o conduceţi şi cea din faţă!