Doi arestaţi la domiciliu în Neamţ

arest

*Poliţiştii fac vizite zilnice, la orice oră, la locuinţa celor privaţi de libertate *Se estimează o avalanşă de infractori care vor ieşi din închisoare şi vor intra sub supravegherea poliţiştilor

De ieri, în Neamţ sunt două persoane supuse arestului la domiciliu, ambele din Roman. Este vorba despre o fată în vârstă de 17 ani şi un tânăr de 20 de ani, ambii cercetaţi pentru tâlhării comise luna aceasta. Măsura arestului la domiciliu a fost introdusă de noile coduri penale intrate în vigoare la 1 februarie. În lipsa brăţărilor electronice de control, arestaţii la domiciliu sunt verificaţi personal de poliţişti. “Până pe 15 martie cei arestaţi la domiciliu sunt verificaţi zilnic de către lucrătorii din cadrul Biroului de Supraveghere Judiciară înfiinţat la 1 februarie”, declară comisarul şef Benone Beşu, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Neamţ. “În funcţie de dispoziţiile instanţei, noi urmărim respectarea şi aplicarea întocmai a măsurilor dispuse de organul judiciar. Mă refer la interdicţia impusă inculpatului de a prsi domiciliul, de a lua legătura cu alţi suspecţi sau martori din dosar. Verificările pot fi făcute şi de lucrătorii de poliţie care sunt de serviciu pe raza localităţii de domiciliu al suspectului”. Mai mult, cel care este arestat la domiciliu poate fi verificat şi telefonic, iar prezenţa poliţistului la uşa lui poate avea loc în orice moment al zilei.

Vizita zilnică la locuinţa arestaţilor este o decizie a IGPR care vizează aplicarea în bune condiţii a acestei noi măsuri, urmând ca după 15 martie verificările să fie făcute de trei ori pe săptmână. Biroul de supraveghere judiciară nou înfiinţat are în componenţă doi poliţişti la Roman şi câte unul în celalalte oraşe, fiind arondate în coordonarea acestuia toate posturile comunale din judeţ. Deocamdată, numărul persoanelor arestate la domiciliu şi al celorolului judiciar este redus, dar comisarul şef Benone Beşu anticipează în curând un aflux de inculpaţi eliberaţi. “Arestarea preventivă va fi de acum încolo o măsură specială care se va aplica doar pentru faptele foarte grave, având în vedere că s-au micşorat foarte mult limitele de pedeapsă la o seamă de infracţiuni. Cum la noi în judeţ, ca şi la nivelul întregii ţări, furturile sunt o mare problemă, este foarte probabil ca pe acest segment să fie date în perioada următoare multe dispoziţii de arest la domiciliu, sau de control judiciar. Doar dacă persoana respectivă este recidivistă, se poate lua o măsură restrictivă de libertate, dar pentru infractorii primari va fi luată măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu”, mai spune şeful Serviciului Investigaţii Criminale. De asemenea, pe rolul instanţelor sunt multe dosare cu speţe de furturi unde, la fel, se poate schimba măsura arestului preventiv cu cea a controlui judiciar. “Se poate anticipa, astfel, o amplificare a activităţii biroului în perioada următoare şi o nevoie de noi resurse umane şi dotări, cel puţin un autovehicul în plus”, apreciază comisarul şef Benone Beşu.

Pe partea de control judiciar, lucrurile sunt mult mai simple, în sensul că inculpatul are libertate de mişcare, dar deplasarea spre locul de muncă, de pildă, sau la instanţă, se face doar pe un anunmit traseu, stabilit de organul judiciar. Orice abatere de la acest traseu poate însemna pierderea libertăţii dacă inculpatul nu anunţă de îndată poliţistul situaţia de forţă majoră sau motivul întemeiat care l-a determinat să se abată de la itinerariul oficial.

Nu în ultimul rând, controlul judiciar limitează posibilitatea de mişcare a inculpatului pe raza unei localităţi, sau a unui judeţ.

Cristina IORDACHE