Doi arestaţi în dosarul contrabandei cu tutun cu prejuduciu de 2,2 milioane lei

13/07/2015

arestat*La percheziţiile de joi, poliţiştii au confiscat 24.500 pachete de ţigări

Acţiunea de joi, 9 iulie, a poliţiştilor bucureşteni care au descins la 10 adrese din Târgu Neamţ (8) şi Roman (2) ale suspecţilor implicaţi în contrabanda cu ţigări s-a finalizat prin punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 6 persoane acuzate de contrabandă şi reţinute. Dintre acestea, două persoane au fost prezentate vineri la instanţă cu propunere de arestare preventivă. În urma şedinţei, sucevenii Alin Boşutar din Moldoviţa şi Ovidiu Matran din Suceava au primit mandat pe 30 de zile, ei contestând imediat decizia judecătorilor bucureşteni.

Dosarul este instrumentat de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti care efectuează cercetări privind mai multe infracţiuni de contrabandă comise de 25 de persoane. La data de 9 iulie 2015, pe baza autorizaţiilor emise de instanţa competentă, poliţişti din cadrul Poliţiei Sector 1 Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul General al Poliţiei Române – SIAS, sub coordonarea procurorilor, au efectuat un număr de 53 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti, precum şi în judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ. În urma acestora au fost identificate şi ridicate un număr de 24.500 pachete de ţigarete, ce proveneau din activitatea de contrabandă. “Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că  inculpaţii Boşutar Alin şi Matran Ovidiu achiziţionau de la cetăţeni ucraineni ţigarete neintroduse în circuitul fiscal, care erau trecute peste frontiera verde Ucraina-România, din dreptul localităţilor Ulma şi Brodina, din judeţul Suceava, ulterior fiind transportate în municipiul Bucureşti pentru comercializare, folosindu-se un autovehicul special adaptat în acest sens”, se arată în comunicatul parchetului.

Prejudiciul în acest dosar, rezultat din neplata taxelor vamale, a accizelor şi a taxei pe valoarea adăugată, este estimat la 2.200.00 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Cristina IORDACHE