Doar două cabinete de consiliere psihopedagogică pentru elevii de la ţară

logopezi* Logopezi- doar în mediul urban

Asistenţa psihopedagogică în cele peste 300 de unităţi de învăţământ din Neamţ este asigurată de cei 64 de profesionişti angajaţi la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Neamţ. Puţinii specialişti care fac parte din acest organism profesional au atribuţii în coordonare metodologică, oferă servicii de asistenţă psihopedagogică, servicii de terapii logopedice, servicii de mediere şcolară, dar şi servicii de sprijin pentru elevii şi preşcolarii cu dizabilităţi din învăţământul de masă.

În anul şcolar trecut au trebuit să facă faţă volumului enorm de muncă un număr redus de specialişti, respectiv 30 de profesori din cabinetele şcolare de asistenţă psihopedagogică din şcolile nemţene, 12 profesori logopezi, 10 mediatori şcolari, 2 asistenţi sociali şi 3 profesori din Centrul Judeţean de Asistenţă Psihologică, sub îndrumarea directorului CJRAE.

Practic, în acest moment, cei 3 consilieri ai Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Neamţ asigură consiliere elevilor care manifestă dificultăţi de învăţare, tulburări de comportament, în colaborare cu profesioniştii din 25 de cabinete de consiliere psihopedagogică funcţionale în Piatra Neamţ, Roman, Bicaz, Târgu Neamţ şi două din mediul rural, respectiv la Săbăoani şi Borca. Cabinete logopedice sunt şi mai puţine. Elevii şi preşcolarii cu tulburări de limbaj şi de comunicare, dar şi cu dificultăţi de învăţare, au la dispoziţie 10 cabinete logopedice interşcolare, ce funcţionează în Piatra Neamţ, Roman, Bicaz şi Târgu Neamţ. Nu există, însă, nici un cabinet cu acest specific în mediul rural!

Compartimentul de asistenţă socială din cadrul CJRAE, care funcţionează cu două posturi, unul la JAP Neamţ şi unul la CJRAE Neamţ, a realizat 51 de anchete sociale în anul şcolar 2013- 2014 ca urmare a solicitărilor din teritoriu.

 

Geanina NICORESCU