Nici ameninţarea cu amenda nu funcţionează
* Cele mai multe poliţie au fost încheiate în mediul rural
* “Omul tinde să creadă că pierde banii dacă îşi face o asigurare pentru ceva ce speră el că nu se va întâmpla”, a declarat directorul Allfinanz
Ani la rând, ploile torenţiale, combinate cu grindină şi cu vijelii, au făcut ravagii în judeţul Neamţ. Sute de gospodării au fost inundate, culturile distruse, casele culcate la pământ. De fiecare dată s-au adunat bani, oamenii au pus şi ei mână de la mână să-şi ajute semenii, Guvernul a dat cât l-au ţinut buzunarele. Foarte puţini au înţeles, însă, cât este important să se ajute mai întâi singuri şi să-şi asigure casele chiar pentru poliţia minimă de nici 50 de lei.
„Doamne fereşte!” spune românul şi trece mai departe, sperând în sinea lui că necazul îl va ocoli. Mentalitate veche, dovedită şi în cazul asigurărilor obligatorii a locuinţelor. Care deşi sunt obligatorii, nu interesează pe nimeni. Doar 9.349 de poliţe au fost încheiate în luna august în tot judeţul, într-o lună considerată de vârf. Culmea, cele mai multe asigurări – 5747 – au fost încheiate de nemţenii din mediul rural.
Prin poliţa obligatorie nemţenii îşi asigură locuinţele împotriva a trei dezastre naturale – inundaţii, cutremur şi alunecări de teren. Valoarea unei poliţe este de 10 euro pe an în cazul locuinţelor din cărămidă nearsă sau lemn, cuantumul despăgubirilor fiind de până la 10.000 de euro. Pentru o poliţă de 20 de euro pe an, despăgubirile sunt de 20.000 de euro, în cazul locuinţelor din cărămidă. Aşadar, este vorba de 45 sau 90 de lei de plătit într-un an pentru ca în cazul de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren firma asigurătoare să acorde despăgubiri. Nemaivorbind despre faptul că e obligatorie asigurarea locuinţei, măsură luată tocmai pentru ca guvernul să nu mai cheltuiască banii tuturor pentru indiferenţa unora.
„În prezent, după ultimele modificări ale normelor, se face asigurarea obligatorie a locuinţei, care include doar protecţie împotriva celor trei calamităţi naturale”, spune Ciprian Diaconu, director regional al brokerului OVB Allfinanz România. „Cine vrea protecţie şi faţă de explozii, incendii, furt, îşi poate încheia o altă asigurare – facultativă – pentru locuinţă. Nemţenii sunt, însă, printre ultimii la asigurarea obligatorie, ritmul încheierii poliţelor PAD este foarte mic întrucât până acum nu s-au dat amenzi şi oamenii sunt obişnuiţi să amâne la infinit. Pe de altă parte, oamenii nu sunt informaţi, piaţa asigurărilor suferă din cauza lipsei profesioniştilor, a celor care oferă consultanţă financiară, a celor care ştiu să prezinte o informaţie atât de necesară într-o societate care nu are cultura protecţiei bunurilor. Omul tinde să creadă că pierde banii dacă îşi face o asigurare pentru ceva ce speră el că nu se va întâmpla, iar lipsa sancţiunilor face ca situaţia să se perpetueze. Cunosc cazuri care au mers pe această păgubitoare mentalitate şi lucrurile au devenit clare abia după adevărate tragedii. Scopul unei asigurări este, însă, acela de a atenua din efectele unei tragedii prin despăgubirile băneşti ce sunt oferite”.
Amenzile pe care autorităţile locale le pot da sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei, adică sume peste valoarea unei poliţe. Primăriile au derulat campanii de informare a cetăţenilor cu privire la obligaţia de a încheia aceste asigurări pentru a nu fi amendaţi, însă cifrele arată că nici ameninţarea nu a avut efect. Situaţia este generalizată, iar poziţionarea zonei Moldovei este bună, cu un procent de 15,8% fiind imediat după Muntenia (21%) şi înaintea Transilvaniei (14,6%). La sfârşitul lunii august, în toată ţara erau 421.707 poliţe PAD încheiate, un număr în creştere faţă de anul 2012, când rezultatele de final de an arătau 331.131 de poliţe obligatorii valabile.
Cristina IORDACHE
Comisioane, ceva?
IA MERGETI LA FIRMELE DE ASIGURARI SA ASIGURATI O CASA MAI VECHE, MAI MICA SA VEDETI CUM VA POARTA PE DRUMURI CA SA VA LASATI PAGUBASI!!!!!