Doar 30 de şcoli în „Săptămâna legumelor şi fructelor donate”

marul

* Elevii şi profesorii au dăruit 5.000 de kilograme de alimente, dar şi jucării

Pe parcursul săptămânii trecute, copiii şi dascălii din 30 de şcoli nemţene au acceptat să devină voluntari într-un proiect intitulat „Săptămâna legumelor şi fructelor donate”, oferindu-le din puţinul lor şi elevilor din familii nevoiaşe. Inspectorul şcolar Meda Ştirbu de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ ne-a declarat că a rămas impresionată de gestul copiilor şi al dascălilor care s-au implicat în această acţiune caritabilă care face parte din Strategia Naţională de Acţiune Comunitară, mai ales că unii şcolari şi chiar preşcolari au mers, împreună cu educatorii sau diriginţii, acasă la familiile nevoiaşe şi la bătrânii despre care ştiau că au foarte mare nevoie de ajutor.
„Copiii şi profesorii din 30 de unităţi de învăţământ au donat 5.000 de kilograme de legume, fructe şi alte prduse alimentare de bază, plus jucării”, a precizat inspectorul Meda Ştirbu. ” Produsele colectate au ajuns la 220 de beneficiari, din instituţii partenere ale proiectului, respectiv case de tip familial, centre de plasament, centre de îngrijire a bătrânilor, precum şi la copii cu probleme materiale din şcoli şi grădiniţe”.

Coordonatorii proiectului au trimis la Inspectoratul Şcolar Neamţ şi fotografii de la derularea acţiunii. Spre exemplu, prichindeii de la grădiniţa ce aparţine de Şcoala Gimnazială Preot Gh. Săndulescu din Dragomireşti au mers la bătrânii satului cu alimentele  pe care le-au donat, dar le-au dat şi o mână de ajutor la treburile gospodăreşti, desigur în mod simbolic, pentru a le readuce zâmbetul pe buze. Practic, „înarmaţi” cu greble şi cu roabe au strâns împreună frunzele de prin curţi, ca nişte nepoţei harnici.

Un alt exemplu de solidaritate este cel dat de elevii Şcolii nr. 5, din Piatra Neamţ, care au donat legume şi fructe colegilor cu nevoi speciale. S-au format grupuri de copii care au mers cu darurile acasă la aceste familii defavorizate.

Potrivit inspectorului Meda Ştirbu, rezultatele campaniei sunt pozitive, elevii fiind deschişi acestor acţiuni de voluntariat. Scopul acestei activităţi a fost acela de a-i responsabiliza pe elevi, de a-i determina să devină mai buni şi altruişti.

Geanina NICORESCU