Doar 236 de dosare depuse pentru posturile de director de şcoală

directoriFuncţiile de conducere din unităţile de învăţământ de la ţară nu prea au căutare

Concursul pentru directorii de şcoli a generat un interes foarte scăzut din partea profesorilor din judeţul Neamţ. Duminică, 2 octombrie 2016, a fost ultima zi de înscriere la concursul pregătit de oficialii Ministerului Educaţiei pentru luna aceasta, iar după ce s-a tras linie s-a constatat că multe dintre şcolile din judeţ, cu precădere cele din mediul rural, nu au căutare. În total, sunt vacante 242 posturi de director prim şi 55 de posturi de director adjunct.

“Au fost depuse 236 de dosare. Atenţie, acesta este numărul dosarelor, nu al persoanelor înscrise la concurs. O persoană poate candida pentru funcţia de director în mai multe unităţi de învăţământ. Însă sunt şi destule şcoli fără niciun candidat, mai ales şcoli din rural”, ne-a declarat prof. dr. Viorel Stan, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

Actualii directori sunt de părere că organizarea unui concurs naţional pentru directorii de şcoli, aşa cum doresc oficialii MENCŞ, contravine Legii Educaţiei, lege care stipulează că trebuie respectate două reguli: concursurile naţionale se organizează vara şi metodologia de organizare a concursului naţional se publică în Monitorul Oficial cu un an înainte, nu cu 20 zile, ca în acest caz.

O altă prevedere din metodologie care a generat nemulţumiri face referire la posibilitatea unui cadru didactic de a candida pentru funcţia de director în mai multe unităţi şcolare: “Dacă o persoană doreşte să candideze pentru funcţia de director sau de director adjunct la mai multe unităţi de învăţământ, aceasta trebuie să depună cereri distinct pentru fiecare funcţie şi, respectiv, pentru fiecare unitate de învăţământ pentru care candidează”, se arată  la art. 9 cu (3)) din metodologia de concurs. Cu această prevedere nu sunt de acord nici sindicatele din învăţământ.

În funcţiile de director sau de director adjunct rămase vacante sau în cazul vacantării unor funcţii de director sau de director adjunct din unităţi de învăţământ de stat, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar, de un cadru didactic titular, membru al corpului naţional de experţi în managementul educaţional, numit prin detaşare în interesul învăţământului sau prin delegarea atribuţiilor specifice funcţiei, în conformitate cu legislaţia în vigoare, prin decizia inspectorului şcolar general, la propunerea consiliului profesoral din unităţile de învăţământ respective, cu avizul consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar şi cu acordul scris al persoanei solicitate. Nu pot fi numite în funcţiile rămase vacante sau în cele care se vacantează între perioadele de concurs persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat la concurs, se arată în metodologie, acest punct fiind,de asemenea, contestat de sindicate.

Fiecare candidat va fi evaluat, la testul scris din 12 octombrie, de o comisie formată dintr-un inspectorul şcolar, două cadre didactice din unitatea şcolară pentru care susţine concurs candidatul şi doi reprezentanţi ai administraţiei locale. Ministerul Educaţiei a publicat modelele de itemi pentru proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, concepute de specialişti în ştiinţele educaţiei şi psihologi, modele ce vizează evaluarea aptitudinilor cognitive şi a competenţelor manageriale.

În data de 7 octombrie vor fi afişate rezultatele verificării conformităţii criteriilor de participare, iar în data de 12 octombrie va avea loc proba scrisă la nivel naţional, cu subiecte elaborate de Ministerul Educaţiei.

Numirea directorilor se va face  începând cu semestrul al II-lea al anului școlar 2016-2017.

Geanina NICORESCU