Doamna de la Hogaș:  Mihaela Cătălina Tărcăoanu, printre cei 30 de profesori excepţionali ai României

profesoaraProfesoara Mihaelea Cătălina Tărcăoanu, titulară la Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş”, se numără printre cei 30 de dascăli din ţară calificaţi în etapa a treia a competiţiei naţionale „Liga profesorilor excepţionali”.

Startul înscrierilor s-a dat în luna aprilie, când şi-au depus candidatura sute de cadre didactice care predau claselor I – XII. Săptămâna aceasta, toţi actualii, dar şi foştii elevi sunt invitaţi să o susţină prin vot (pe fundatiadanvoiculescu.ro) pe cea care în această competiţie reprezintă judeţul Neamţ. În urmă voturilor venite în sprijinul profesorilor, primii zece clasaţi vor fi declaraţi câştigători, membri ai Ligii Profesorilor Excepţionali şi premiaţi. Finala va avea loc pe 21 iunie şi va fi difuzată în direct la emisiunea “Sinteza zilei” de pe un post naţional de televiziune.

Premiile acordate, în ediţiile anterioare, de către Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României au constat într-un salariu de merit, de 5000 RON, 3000 RON şi 2000 RON, pe care ocupanţii primelor trei locuri l-au primit pe durata unui an şcolar. Totodată, ocupanţii primelor zece locuri au fost premiaţi cu laptop-uri, excursii, vouchere, materiale de specialitate şi educaţionale sau enciclopedii.

Sunt multe criterii importante prin care vor fi evaluaţi profesorii care participa în acest an la Liga Profesorilor Excepţionali, respectiv modul în care au susţinut copiii de-a lungul întregii lor cariere, modul în care s-au implicat în activitatea socială, modul în care s-au format, au crescut, au evoluat ca profesori, cât de respectaţi sunt, atât de copiii pe care îi educa cât şi de părinţii acestora.

În prezentarea prin care s-a înscris în competiţie, profesoara Mihaelea Cătălina Tărcăoanu, din Piatra Neamţ, a evidenţiat că este un profesionist în educaţie – condiţie „sine qua non” a societăţii contemporane: „Acesta a fost obiectivul meu pe termen lung, pentru a răspunde nevoilor de învăţare a elevilor mei. Evoc cu nostalgie modelul cultural care m-a inspirat să îmi doresc să îi calc pe urme, profesoara mea de limba şi literatura română din gimnaziu, de la Şcoala generală, Nr. 1 Piatra Şoimului, din satul Luminiş, judeţul Neamţ, dna Monica Nicorescu. Am absolvit Liceul Teoretic „Calistrat Hogaş” (profil filologie), Facultatea de Litere (secţia română-franceză) din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, din Iaşi, Masteratul de Lingvistică Generală şi Aplicată, Şcoala Doctorală de Studii Filologice din cadrul aceleiaşi universităţi (magna cum  laude), Şcoala Postdoctorală „Societatea bazată pe cunoaştere” din cadrul Academiei Române, Filiala Iaşi.

”Nu percep profesia aleasă ca pe un serviciu rutinier”

Mi-am început cariera de profesor în satul natal, iar în prezent sunt profesor la colegiul pe care l-am absolvit, încercând să ofer ceva în schimb comunităţii în care m-am format. Menirea pe care o am nu e doar de a preda limba şi literatura română, literatura universală, jurnalistica şcolară, atât elevilor de gimnaziu, cât şi celor de liceu, cât şi aceea de a implica elevii în proiecte de anvergură, locală, regională, naţională (de exemplu, proiectul conceput şi elaborat de mine, Concursul Naţional de Creaţie „Calistrat Hogaş”, se află la ediţia a VI-a, este inclus în CAEN al Ministerului Educaţiei şi al Cercetării), internaţionale. Mi-am dorit este să vin în întâmpinarea nevoilor de învăţare a elevilor mei, „digital natives”, astfel încât aceştia să deprindă competenţele secolului al XXI-lea: informaţii şi abilităţi media; capacităţi de colaborare şi interpersonale; autoformare; responsabilitate şi capacitate de adaptare; gândire critică şi gândire sistemică; creativitate şi curiozitate intelectuală; identificarea, formularea şi soluţionarea problemelor.

Sunt un om împlinit, pentru că în fiecare zi spun: Merg la şcoală. Nu percep profesia aleasă ca pe un serviciu rutinier”.

Geanina NICORESCU