Disponibilizările de la grădiniţă lasă copiii „în plata Domnului”?

gradinita-5La începutul anului 2015 au avut loc o serie de disponibilizări în rândul personalului din învățământul nemțean, fiind afectată și Grădinița nr. 5. Au fost disponibilizate două îngrijitoare, o bucătăreasă și o salariată care face parte din personal auxiliar. Reducerea de personal a stârnit rumoare în rândul părinţilor care au copiii înscrişi la această grădiniţă. Pe adresa redacţiei noastre a fost trimisă o petiţie prin care părinţii îşi exprimă dezacordul că subfinanţarea sistemului educaţional afectează bunul mers al activităţilor din unitate: „Subsemnata Jigău Gina-Simona, cu domiciliul în Piatra-Neamţ, în calitate de părinte al unui copil înscris la Grădinița cu Program Prelungit nr. 5, doresc să vă înaintez o petiție în numele părinților copiilor de la grupa mică. Privit din exterior, subiectul poate să nu prezinte un interes prea mare. Ce mare importanță poate prezenta o bucătăreasă și o îngrijitoare? Încercați să vă amintiți prima zi a copilului la grădiniță. Vă amintiți emoțiile? Vă amintiți cum încercați să explicați oamenilor de la grădiniță că trebuie să aibă grijă cu mâncarea, cu mersul la toaletă sau cu adormitul? Vă amintiți că cel mic nu prea reușea să facă singur aceste lucruri? Acum, vă întrebăm: care este importanța unei îngrijitoare și a unei bucătărese?

La ceea ce am scris până acum, probabil că am primi un răspuns nu tocmai concret, motiv pentru care vă adresăm rugămintea să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

1.         Aceste disponibilizări au loc doar la nivelul județului Neamț sau sunt efectuate la nivel național?

2.         În urma acestor disponibilizări se mai respectă norma de încadrare cu personal la Grădinița nr. 5? (conform ordinului 3264 din 15 feb.1999, publicat in Monitorul Oficial nr.159 din 16.IV.1999 , ordin care, din cunoştintele nostre încă este în vigoare sau notificării 44.990 din 28.12.1999 )

3.         Din punct de vedere sanitar, se respectă cerințele referitoare la numărul de bucătari raportat la numărul de copii? (unul la aprox.170 de copii)

4.         Din punct de vedere al securităţii elevilor in ceea ce priveşte evacuarea acestora în caz de necesitate, se respectă cerinţele?

5.         De ce aceste decizii se iau la nivelul Școlii nr. 8 și nu la nivelul Grădiniței nr. 5?

6.         În cazul în care veți răspunde că decizia și răspunderea este la Școala nr. 8, dumneavoastră ce ați făcut? Nu considerați că periclitați sănătatea si siguranţa unor copii prin inacțiunea dumneavoastră în fața unei decizii greșite a unității școlare?

7.         De ce aceste disponibilizări sunt abordate la nivel de unitate școlară coordonatoare? Dacă la grădiniță se depășeste numărul de copii dintr-o clasă iar la școală numărul elevilor dintr-o clasă este sub cel prevăzut de norme, de ce nu se fac disponibilizări de la nivelul școlii?

8.         De ce copii noștri trebuie să beneficieze de un număr mai mic de personal față de ceilalți copii din județ?

9.         Ce măsuri ați dispus pentru remedierea acestor probleme?”.

Ieri după-amiază, la nivelul ISJ Neamţ se lucra la centralizarea datelor transmise de şcoli şi grădiniţe cu privire la numărul de norme reduse şi al disponibilizărilor la care s-a procedat pentru încadrarea în fila de buget, în condiţiile reducerii drastice a finanţării.

Geanina NICORESCU