* Raportul final va fi gata săptămâna aceasta
* Managerul companiei acuză auditorii CJ de subiectivism
Cătălin Dughir, directorul general repus în drepturi la compania judeţeană Apa Serv, după ce unul din acţionari, Primăria Piatra Neamţ a depus contestaţie la Registrul Comerţului, consideră că dacă se va respecta Legea auditului, nr. 672, în cursul acestei săptămâni ar trebui să fie gata raportul final al auditorilor. Acesta ar urma să fie unul mult mai subţire şi ar scoate în evidenţă nevinovăţia sa, pe baza documentaţiei depuse şi a obiecţiilor ridicate la raportul iniţial.
“M-am prezentat la concilierea cu membrii din comisia de audit, s-a încheiat un proces verbal de conciliere, în care noi am venit cu obiecţiile proprii”, a precizat Dughir. “Nu s-a menţionat în acest proces –verbal, dar vom insista să apară în acest raport final, obiecţiunea că încă din primul raport de audit trebuiau să fie prinse şi aspectele pozitive găsite în activitatea companiei, nu doar cele negative, aşa cum s-a procedat. Apoi, anumite aspecte au fost cercetate în mod superficial. De pildă, referitor la excursia în Franţa, la acele cursuri, nu a fost contactat şi audiat nici măcar un singur om dintre cei care au participat la acele cursuri să fie întrebat dacă a învăţat ceva. Nu s-a evidenţiat nicăieri care au fost beneficiile companiei ca urmare a acestui curs”.
*Obiecţii la fiecare punct
La mijlocul lunii trecute preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă a făcut o serie întreagă de dezvăluiri din raportul iniţial realizat de echipa de auditori a CJ la compania judeţeană Apa Serv, cu referire la o parte din activitatea desfăşurată pe vremea directorului Neculai Ivanov, dar şi din cea de după venirea managerului Cătălin Ionuţ Dughir. Şeful judeţului vorbea despre 24 de maşini cumpărate în leasing, deşi compania avea deja în parcul propiu 21 de autoturisme şi considera că banii au fost cheltuiţi inutil, pentru a da fiecărui şef de serviciu câte o maşină nou[. Vorbea despre „structuri de tip mafiot”referindu-se la cei din conducerea companiei, dar şi la activitatea CA şi a şefilor de servicii. În cazul directorului Dughir, raportul afirma că a încasat sume de bani sub formă de prime – de exemplu pentru negocierea contractului colectiv de muncă, în condiţiile în care aceasta era o obligaţie de serviciu- la care se mai adaugă şi altele cheltuite „pentru protocol”. Salariul directorului Dughir de aproximativ 5.000 de lei, era completat de un fond de protocol de 3.000 de lei aflat la dispoziţia sa lunar, pentru care nu era obligat să prezinte documente justificate, după cum a precizat Culiţă Tărâţă. Replica directorului Dughir a fost că toate acestea erau cuprinse în contractul său de management, cu acordul CA al companiei.
Despre cursurile Programului Internațional Executive Masters, organizat de Institutul Științei și Tehnologiei „Paris Tech”, raportul spunea: „Prin Decizia nr. 9/09.08.2010, Consiliul de administrație a aprobat participarea d-lui director general Neculai Ivanov la acest curs, cu suportarea de către companie a cheltuielilor constând în:
– 17.000 euro coplata participării la program (cuprinde: susținere de curs, masă, IT, cazare, cheltuieli organizatorice) (…)
În perioada septembrie 2010 – octombrie 2011, compania a decontat cheltuieli ocazionale de susținerea acestui curs, în valoare totală de 122.786 lei: c/v curs – 72.458 lei (echivalentul a 17.000 de euro), c/v cheltuieli de protocol – 11.954 lei (fără documente justificative, făcându-se doar alimentarea cardului directorului cu această sumă, în mai multe tranșe) și 38.374 lei – c/v cheltuieli de transport, cazare înafara Montpellier, diurne pentru perioadele deplasării cu auto, combustibil, vignete, taxe autostradă, asigurări medicale, reîncărcări cartele telefonice, etc.)”. Atât Neculai Ivanov, cât şi Cătălin Dughir susţin că această deplasare a adus mari beneficii companiei, iar prezenţa managerului de atunci a fost apreciată de partenerii de proiect.
Atât conducerea CJ Neamţ, cât şi cei aflaţi în postura de acuzaţi afirmă că Raportul final de audit va fi făcut public. „Din punctul meu de vedere, deşi nu am contestat total acest raport, consider că auditul trebuia făcut, cu respectarea legislaţiei în vigoare, de către o firmă din exterior, acreditată pentru acest tip de activitate”, a spus Cătălin Dughir. „Şi nu de către angajaţi ai CJ Neamţ care se află, incomod, între ciocan şi nicovală. Adică sunt trimişi să găsească ceva în neregulă, ei vin în control şi nu găsesc şi atunci apar situaţii ca cele de acum. Oricum, dacă era un audit realizat independent era mult mai corect şi nu cred că erau atâtea discuţii”.
De aceea avem noi,pietrenii, cel mai ridicat pret la apa rece din Moldova (desi apa atrece pe linga noi si nu e nevoie s-o aducem de la o distantza de zeci de km, ca in alte orase, in care pretul apei e mult mai mic).
Dar agamanii, cei care fac parte din consiliile de administratzie, n-au nici o vina pentru dezastrul care se intimpla in societatile Consiliului judetean?
Prima lor grija, cind se vad intr-o astfel de functie, pusi de un partid, e sa stabileasca directorului un salaru cit mai mare, pentru ca iau si ei 25%, ca diurna.
Ati vazut ce-au facut hotii astia? La un salariu de 5000 de lei, agamanii au aprobat, cu ochii inchisi, un fond de protocol lunar de 3000 de lei la dispozitia Dughitului, pentru care nu e obligat sa dea socoteala!. Nu credeti ca agamanii ar trebui acum sa raspunda (chiar penal!) pentru un asemenea jaf facut prin incompetenta, sau poate intentionat, din interes?.
Am ramas cu gura cascata cind am vazut ca Dughitul s-a dus la „conciliere” (adica un fel de intelegere,nu?) cu organul de control (auditul). Adica sa negocieze hotia lui si a agamanilor,nu?
Iti sta mintea-n loc cind vezi la ce hotii se dedeau niste amploiatzi din banii populatiei. Ne meritam soarta, ce mai!
Perfecta dreptate in articolul de sus,directori peste directori,T.E.S.A.mai multi decat muncitori,stau ca sardelele in birou pe bani nostri,jos mafia din APA SERV,asa nepotism rar intalnit si o nesimtire crunta,toate scursurile din oras unde au reusit sa falimenteze ceva,da-ti indisciplinar afara, au venit la APA SERV….halal
Cata nesimtire poate raspandi acest pastor de sub Pietricica in jurul sau!Ci ca excursionistii la Paris, nu au fost intrebati de catre auditori ce-au invatat acolo.
Ci -ca miliardele cheltuite de celalalt bufon interlop de Ivanov tot la Paris au adus beneficii companiei si noua celor care bem apa sfintita de interlop.
Omul asta dupa cum l-am vazut noi ca scrie, citeste si vorbeste, este absolvent de clasa zero dar conduce o companie.Persoana care-i scrie textele este bandita aia de Marcoci care a acoperit toate excrocheriile de la Apa serv.
Cata obraznicie!
Ivan are perfecta dreptate.
Am ramas mut cind am vazut cit si cum se fura de la una din societatile Consiliului judetean (desi banuiesc ca e doar o mica parte). Dar ma intreb:oare presedintele CJ stie de toate aceste jafuri ca la drumul mare si daca stie a luat vreo masura? Macar sa trimita lunar, vreun consilier (dar nu pe tov. secretar Hanganu, ca asta-i uns cu toate alifiile,inca de pe cind taia si spinzura ca secretar pcr de judet; vedeti!, unii au soriciul atit de gros incit nu se dau deoparate decit morti. Nici pe tov Sandu, mina lui stinga,consilier si el si agaman la Apa Serv si prin alte dregatorii de vreo 20 de ani, incit ma intreb daca nu cumva si presedintele e mina-n mina cu hotii astia!). Consilierul, ziceam, sa citeasca macar procesele verbale ale agamanilor, sa vada presedintele ce nazdranii, ce furtisaguri le-a mai trecut prin cap!
PS. Autoarea articolului e o ziarista foarte talentata, harnica, muncitoare, pacat insa ca nu merge mai in adincime cu analiza cazului.
Ia spune Angelico, tu ,care muncesti din greu, ai un salar macar cit fondul de protocol al unui director ( „dughit”, cum il numestse Ivan) de la Apa Serv, pentru care nu i se cere socoteala? Macar un 3000 de lei acolo! De ce nu mergi mai departe si nu dai de pamint cu hotii, cu agamanii corputi pina-n maduva oaselor, indivizi incapabili, pusi doar pe capatuiala, sa maturi cu ei pe jos, sa-i trimiti la canal-izare? Banuiesc ca ti-e frica si poate ai dreptate. Intr-o tara in care hotia a devenit sport national, greu se mai gaseste un om cinstit!
Decit sa comentati ma i bine lucrati , ca oricum nu va citeste nimeni . Si ma i sinteti si la servici in timpul programului . Va salut comentatori puturosi .