* Expiră contractele directorilor de la 24 de şcoli şi două cluburi ale copiilor
Pe 24 noiembrie le expiră contractul de management la şapte dintre directori adjuncţi din tot atâtea unităţi de învăţământ nemţene, în cazul lor decizia de prelungire a mandatului vine din partea şcolii, adică a colegilor din Consiliul Profesoral. Hotârârea luată de şcoală va fi mai apoi analizată în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Neamţ care ia decizia finală şi o transmite Ministerului Educaţiei. După patru ani în conducerea şcolii vor fi evaluaţi după planul managerial şi activitatea desfăşurată profesorii Dorel Haralamb de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Simion Ţăranu de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, Ioan Oboroceanu de la Şcoala „Elena Cuza” din Piatra Neamţ, dar şi Ion Iagăr de la Şcoala nr. 1 Piatra Şoimului, de la SAM Pângăraţi Maria Vamanu, de la Grupul Şcolar „Vasile Sav” Roman, Alexandru Onel şi Ioana Ciobanu director adjunct la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani.
Pe 2 decembrie expiră contractele de management a 17 directori plini, în cazul cărora decizia vine fie de la Inspectoratul Şcolar, fie direct de MECTS. „Pentru fiecare caz în parte, vom analiza activitatea desfăşurată pe parcursul anilor în care a îndeplinit funcţia de director şi voi cere inclusiv opinia inspectorilor şcolari care au atribuţii în zona din care şcoala face parte”, a precizat Viorel Stan, inspectorul general şcolar al judeţului. „În şedinţele de Consiliu de Administraţie din perioada în care le expiră mandatele se vor lua decizii, acolo unde avem noi posibilitatea aceasta, pentru că în unele cazuri decizia aparţine ministerului. Aş vrea ca toţi colegii mei manageri să înţeleagă, fie că sunt plini sau adjuncţi, că nimeni nu s-a născut pe un astfel de scaun, că trebuie să ne facem treaba cât mai corect şi mai ales punând accent de necesităţile elevului şi mai puţin pe ale cadrelor didactice, pentru că şcoala românească este centrată pe elev şi aşa trebuie să stea lucrurile şi în realitate, nu doar la nivel declarativ!”.
Va fi analizată în şedinţele ISJ Neamţ activitatea tuturor acestor directori printre care se află şi Anton Gheorghiu de la Şcoala „Elena Cuza” din Piatra Neamţ, Mihaela Rotaru de la Şcoala Români, Ion Axinia de la Şcoala nr. 1 Roznov sau Angela Cârlescu de la Şcoala Stăniţa. Un cuvânt greu de spus va avea conducerea ISJ Neamţ şi în cazul directorilor Magdalena Gheorghiţa de la Clubul Copiilor Roman şi Dănică Gâtlan de la Clubul Copiilor Târgu Neamţ.
Cele mai controversate decizii vor fi cele pe care le va lua conducerea MECTS, în cazul directorilor Gheorghe Apetrei de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ, Liliana Gligor de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, Gheorghe Curpăn de la SAM „Gheorghe Pătraşcu” Buruieneşti – Doljeşti, Elena Antăl de la SAM Băluşeşti – Icuşeşti, Ionuţ Rotaru – Popa de la Liceul tehnologic Petricani şi Ana- Maria Hogea de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto Piatra Neamţ. Şi asta pentru că s-a tot vorbit despre descentralizarea deciziei şi despre faptul că politica şi educaţia nu fac casă bună!
Până acum, în marea majoritate a cazurilor, foştii directori au mai primit delegaţie pentru o perioadă până la organizarea concursurilor pentru funcţii, iar unii dintre ei vor rămâne probabil, tot cu delegaţie, mult timp de acum încolo.