Direcţia pentru Cultură vrea să înfiinţeze Muzeul Satului Nemţean

muzeul satului nemteanProiectul are drept scop promovarea patrimoniului de factură populară din judeţul Neamţ

După modelul Muzeului Satului Bucovinean din Suceava, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural propune înfiinţarea unui Muzeu al Satului Nemţean, care să pună în valoare patrimoniul arhitectonic de factură populară din judeţul nostru.

„Doresc să propun autorităţilor nemţene înfiinţarea unui Muzeu al Satului Nemţean, realizat nu neapărat prin reconstituirea locuinţelor ţărăneşti, ci chiar prin achiziţionarea unor case ţărăneşti în care nu mai locuieşte nimeni, aflate în paragină prin plecarea proprietarilor în străinătate. Aceste locuinţe pot fi transportate într-un anumit spaţiu, muzeul urmând să reprezinte un punct deosebit de atracţie turistică pentru judeţul nostru. Locaţia se poate găsi foarte uşor şi, cred eu, şi fondurile necesare realizării acestui proiect”, a precizat Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Neamţ.

Proiectul are drept scop conservarea şi promovarea tradiţiilor locale, în special a arhitecturii specifice caselor vechi din zona Moldovei.

De altfel, nemţenii iubitori de tradiţii locale pot vizita muzeele private din judeţul Neamţ, ridicate din iniţiativa unor persoane care au investit nu doar bani, ci şi multă trudă pentru conservarea patrimoniului nemţean.

„Doresc să laud iniţiativa înfiinţării unor muzee private în judeţul Neamţ, aşa cum este cel de la Chintinici – Roznov, denumit sugestiv «Casa Bunicilor», realizat la iniţiativa şi cu implicarea totală a părintelui Iulian Vasile, parohul de la biserica din Chintinici, un preot cu un suflet deosebit, care s-a gândit să mai salveze ce se mai poate salva din obiectele vechi ţărăneşti şi din atmosfera satului de odinioară”, a adăugat Rocsana Josanu.

Muzeul de la Chintinici se alătură Parcului tematic „Ion Creangă” din Humuleşti, unde sunt adunate obiecte vechi, provenind din satele din jurul Humuleştiului, precum şi Muzeului Târpeşti, care atrage foarte mulţi turişti străini şi care reprezintă un exemplu în ceea ce priveşte activităţile conexe ce pot fi desfăşurate în cadrul proiectelor turistice.

„Se simte nevoia creării unui parteneriat public-privat, pentru că există foarte multe ocazii pentru ca cele două domenii să fie îmbinate. În cazul Parcului tematic de la Humuleşti, este necesară implicarea unui specialist care să ajute la amenajarea spaţiului respectiv şi la punerea în valoare a acelor obiecte”, a mai spus Rocsana Josanu.

Înfiinţat în anul 2004, Parcul tematic „Ion Creangă” se află lângă Casa memorială „Ion Creangă” din Humulești, vizitatorii întâlnindu-se aici cu personaje îndrăgite din poveștile pentru copii scrise de marele povestitor: mătușa Mărioara, Smărăndița, Moș Chiorpec, capra cu trei iezi, ursul păcălit de vulpe etc.

Irina NASTASIU