Din toamnă se modifică semnificativ programa școlară pentru clasele a V-a

* Se va pune accent pe dobândirea de competențe * Informatica devine materie obligatorie și ca activitate practică

 

Elevii nemțeni care se pregătesc să intre în clasa a V-a în anul școlar 2017-2018, dar și profesorii, trebuie să știe că au survenit modificări semnificative în programa pentru matematică, fizică, limba română, engleză, iar informatica va deveni materie obligatorie și ca activitate practică.

Ministrul educației naționale, Pavel Nastase, a aprobat, zilele trecute, prin ordin, noile programe școlare pentru ciclul gimnazial, însă numai programa pentru clasa a V-a se va aplica din anul școlar următor, iar celelalte vor fi introduse progresiv, în următorii ani. Ministrul a precizat că accentul este pus pe dobândirea de competențe, în acest mod fiind depășită abordarea centrată exclusiv pe acumularea de cunoștințe ori conținuturi ale învățării, oferind elevilor oportunități pentru transferul și mobilizarea cunoștințelor și a abilităților în contexte diverse de viață. De aceea, conform Legii Educației, programele acoperă doar 75% din timpul de predare-învățare-evaluare, cadrele didactice având în plus la dispoziție 25% din timpul alocat disciplinei pentru diversificarea și adaptarea situațiilor de învățare, în acord cu nevoile, interesele și aptitudinile fiecărui elev.

La clasa a V-a, elevii de 10-11 ani vor învăța „efectuarea operațiilor cu puteri utilizând regulile de calcul specific“. Mai precis, înmulțirea, împărțirea puterilor, ridicarea unei puteri la altă putere, puteri cu exponent zero. La fizică vor fi învățate legile reflexiei, refracția luminii, propagarea luminii în diverse medii, indicele de refracție. Un copil de 10-12 ani va trebui să învețe toate aceste noțiuni care, acum, se predau la liceu. La română, profesorul va avea o mai mare libertate să aleagă textele pe care le studiază la clasă, texte literare și nonliterare/ficționale și nonficționale: poezii, texte epice clasice și contemporane din literatura română și străina pentru copii, postări online, povestiri autobiografice, instrucțiuni, table, liste, tabele, calendare, etichete, articole din DEX, manuale, benzi desenate. În privința religiei, părinții sunt cei care decid dacă ai lor copii vor urma această oră.

Procesul de elaborare a acestor programe a debutat după adoptarea noului plan-cadru, în luna aprilie 2016, și a presupus, în premieră, constituirea transparentă, prin apel public, a grupurilor de lucru pentru toate disciplinele de gimnaziu.

Geanina NICORESCU