* Doctorii de familie au ”obosit” să-i informeze că au dreptul la un bilanţ medical gratuit
România este pe primul loc în Europa la decese prin cancer de col uterin. Prima treaptă a ”podiumului” negru ne revine şi la TBC pulmonar, dar şi la infecţia cu sifilis. Şi sunt doar câteva dintre bolile care ar trebuie descoperite şi tratate la timp. Depistate în stadii foarte avansate, bolile devin cronice şi, nu în puţine cazuri, mortale. Un român din zece suferă de o boală de rinichi pe fondul diabetului, suntem a treia ţară din Europa în clasamentul deceselor cauzate de boli cardio-vasculare şi, în mod cert, ocupăm locul I la ignoranţă. Deşi legea permite fiecărui asigurat să-şi facă, o dată pe an, un set de analize medicale, în funcţie de predispoziţia la îmbolnăvire, doar doi dintr-o mie de pacienţi de pe listele medicilor de familie solicită acest bilanţ. Şi nici nu este de mirare pentru că, faţă de anii trecuţi, când doctorii erau obligaţi să-şi programeze pacienţii la consultaţie şi investigaţii în luna în care-şi serbează fiecare ziua de naştere, controlul anual a devenit ”opţional”.
„Nu ştiam că am dreptul la analize gratuite o dată pe an, pentru că medicul meu de familie nu a discutat cu mine despre asta”, ne-a spus Angela P., din Zăneşti, la fel ca toate persoanele intervievate pe această temă. Nici măcar unul din zece interlocutori nu a ştiut că-şi poate verifica starea de sănătate cel puţin o dată pe an, fără să scoată din propriul buzunar câteva sute de lei, contravaloarea investigaţiilor.
„Dar noi le spunem oamenilor tot timpul că au dreptul la investigaţii paraclinice gratuite, o dată pe an, cu ocazia bilanţului medical, dar le intră pe o ureche şi le iese pe amândouă; unii dintre doctori afişează pe uşa cabinetului listele lunare cu numele celor care trebuie să se prezinte la bilanţul anual, dar… am cam obosit să facem asta, în condiţiile în care doar unul sau doi pacienţi se conformează”, susţine dr. Mihela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ.
* „Abonaţi” la analize gratuite prin spitale
Lăcrămioara Ilişescu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ a precizat că, potrivit normelor de aplicare ale Contractului cadru pe 2012, examenul de bilanţ POATE FI solicitat fie de pacient, în luna în care s-a născut, fie de medicul de familie. S-au dus timpurile când examenul de bilanţ era raportat „la punct şi virgulă”, când medicii de familie erau verificaţi la sânge dacă au afişate pe uşi listele lunare cu persoanele care trebuie să se prezinte la consultaţie clinică şi analize gratuite. Acum… acest serviciu a devenit opţional. Ca şi cum fondul Sănătăţii este doldora de bani şi prea puţin contează prevenţia.
„Eu am avut nişte probleme de sănătate care mi-au permis să fac analize în spital, la mici intervale de timp. Şi atunci nu văd de ce să le mai fac şi la medicul de familie, chiar dacă spuneţi că legea mi-ar permite. Nu pot să abuzez şi de această facilitate. E o chestiune de bun simţ, până la urmă”, ne-a spus o pietreancă, fiind convinsă că este un exemplu de urmat. „Noua lege a sănătăţii va prevedea măsuri coercitive pentru pacienţii care nu se prezintă la bilanţul anual, astfel încât, atunci când ajung la spital prea târziu, să fie puşi la plata spitalizării, a investigaţiilor şi chiar să le fie majorată contribuţia la fondul de sănătate”, a subliniat dr. Covrig, susţinând, în continuare, ideea că pacienţii sunt singurii vinovaţi pentru deteriorarea stării lor de sănătate şi că medicul de familie nu are absolut nici o vină pentru faptul că numărul bolnavilor cronic a crescut îngrijorător în ultimul timp, iar chirurgii operează pe bandă rulantă.
* Testare gratuită pentru depistarea bolilor la care suntem predispuşi
Nemţenii, şi nu doar ei, trebuie să ştie că au dreptul să solicite, o dată pe an, efectuarea gratuită a unui set de analize de sânge, relevante pentru a indica diferite afecţiuni. Recomandarea analizelor medicale se face după un consult clinic în funcţie de istoricul medical al pacientului şi al familiei acestuia. Dacă un pacient are în familie persoane cu diabet, boli cardiovasculare, i se recomandă o serie de analize prin care pot fi identificate aceste afecţiuni. La bilanţul medical sunt recomandate hemoleucograma, glicemia, colesterolul, trigliceridele, un sumar de urină, în special creatinina, acidul uric, ureea, transaminazele . Mai nou, femeile pot solicita un consult ginecologic gratuit şi testul Babeş-Papanicolau, prin care poate fi depistat cancerul de col uterin.