Din nou regal hipic la Piatra Neamț

07/07/2016

Finalul acestei săptămâni se anunță din nou unul foarte încărcat și plin în baza hipică Virgil Bărbuceanu, deoarece arena pietreană va găzdui, începând de astăzi și până duminică, alte două competiții de echitație naționale la sărituri peste obstacole. Este vorba de Cupa Municipiului Piatra Neamț, cel mai vechi concurs organizat în orașul nostru, ajuns anul acesta la cea de-a 18-a ediție, și ediția a patra a Cupei Marsat. Ambele întreceri trebuiau să se desfășoare în urmă cu două săptămâni, fiind incluse în activitățile sportive legate de zilele municipiului Piatra Neamț, dar au fost amânate pentru a nu se aglomera programul competițional de atunci. Astfel, cele două competiții se vor desfășura în acest week-end, iar organizatorii au gândit foarte bine această strategie, deoarece caii și călăreții au rămas în baza hipică, după ce săptămâna trecută au participat la Festivalul Național Ecvestru „Stânca Șerbești“. Practic, toți cei aproximativ 100 de cai și sportivi, care au concurat săptămâna trecută, au rămas la Piatra Neamțși pentru Cupa Municipiului, respectiv Cupa Marsat. Ambele întreceri se vor desfășura la toate categoriile de vârstă, copii, juniori, tineret, amatori, debutanți, amazoane și seniori, în probe de nivel B, C, D, E și F, sunt organizate de Federația Ecvestră Română, Ministerul Tineretului și Sportului și Clubul Sportiv Ecvestru Piatra Neamț.

Ca și la festivalul precedent, și la aceste competiții, premiile puse în joc se ridică la suma de 30.000 de lei, bani asigurați de Primăria și CL Piatra Neamțși de societatea agricolă Marsat Roman.

Ieri, la ora 19, a avut loc ședința tehnică, iar prima probă a început astăzi, în jurul ore 10.30, una de nivel F, pentru copii, amatori și debutanți. Tot astăzi se desfășoară probe de nivel E, D, C și B, pentru amatori, juniori de 16 ani, respectiv 18 ani. Sâmbătă, concursul a început tot în jurul orei 10.30, iar la ora 14 a avut loc festivitatea de deschidere a competiției. Duminică, în ultima zi de concurs, au loc probe tot de la ora 10.30, iar la ora ora 17 se va disputa Cupa Marsat, o probă de nivel A, cu baraj, după care, de la ora 18.30, va avea loc o probă de nivel D, pentru ștafeta de 2 călăreți. În jurul orei 19.30 se va organiza festivitatea de premiere a tuturor câștigătorilor și de închidere a competițiilor de la Piatra Neamț.

Fostul președinte al FER, Alexandru Iavorovski, va fi și de această dată președintele concursului, Anca Bogdan va fi membru, iar Vadim Iavorovski va fi șeful de pistă. Claudiu Seliștean va face parte din comisia de apel, Cornel Erhan este steward, Gabriel Vătășoiu asigură cronometrajul electronic, iar Ioana Minulescu va fi responsabilă cu secretariatul.

Favoriți la câștigarea trofeelor sunt și de această dată sportivii cu cea mai mare experiență prezenți la Piatra Neamț, care s-au impus și săptămâna trecută, cum ar fi Ionuț Ursache, Aurel Cojocariu, Ionel Bucur sau Luca Ruxandariu.

„Vreau în primul rând să mulțumesc autorităților locale pentru că ne-au pus la dispoziție fondul de premiere, la fel ca și societății Marsat.  De asemenea, le mulțumesc pentru sprijin și celorlalți sponsori, grupul de firme TCE 3 Brazi, Oscar Downstream, Business Agro Consulting, Beesarsem, Asiri International, Izotec Group, Grădinaru Rareș SRL, Imob SRL, Ecotrans, Auto Ștefan, Compastru SRL și Camera de Comerțși Industrie. Și colaboratorii vor fi alături de noi și sperăm să avem un concurs reușit, fără incidente, așa cum a fost și săptămâna trecută. Sunt convins că și acum vor fi probe spectaculoase, sportivii au arătat că au mari calități, iar lupta pentru podium va fi una acerbă. Se pare că și de această dată vremea va ține cu noi și de aceea așteptăm cât mai mulți spectatori în cele 3 zile de concurs, mai ales că intrarea în bază va fi liberă“, a precizat Costache Lupu, președintele clubului Ecvestru Piatra Neamț.

Toate întrecerile hipice din 2016 sunt înscrise în anul jubiliar al clubul Ecvestru, deoarece anul acesta se împlinesc 30 de ani de la organizarea primului concurs național la Piatra Neamț. Sezonul competițional nu se va încheia în acest week-end la Piatra Neamț, pentru că la jumătatea lunii august, la noi, vor avea loc alte 3 competiții naționale, trofeul „Virgil Bărbuceanu“, ajuns la ediția a 12-a, Cupa TCE 3 Brazi, aflată la ediția a opta, dar și un concurs internațional amical.

 

Forman și Turturică debutează la europene

Handbaliștii pietreni Vlad Forman și Radu Turturică vor debuta astăzi la Campionatul European de handbal pe plajă, rezervat categoriei sub 16 ani, care are loc în orașul Nazare, din Portugalia. Cei 2 sportivi de la LPS Piatra Neamț au fost incluși în lotul de 10 jucători al României, după ce s-au pregătit într-un stagiu la Mamaia și au participat la un turneu amical internațional la Novi Sad, în Serbia.

România va debuta la europeanul de handbal beach, astăzi, de la ora 12, ora României, în partida contra Ucrainei, și tot astăzi, de la ora 17, va întâlni Polonia. Mâine, în ultima confruntare, naționala României va da piept, de la 9, cu Spania, iar primele două clasate din grupă se califică în faza superioară a competiției. Elevii antrenorilor Adriana și Răzvan Caba se află în premieră la o întrecere europeană de handbal pe plajă, ei fiind și componenți ai lotului național de cadeți al României.

În handbalul pe plajă, fiecare echipă este alcătuită din 3 jucători plus un portar, iar o repriză are 10 minute. La europenele din Portugalia, sub 16 ani, sunt calificate 16 formații, care sunt împărțite în 4 grupe a câte 4 echipe. Cele două finale ale competiției vor avea loc duminică, 10 iulie.

Portugalia e prima finalistă la Euro

Naționala de fotbal a Portugaliei s-a calificat în finala Campionatului European, după victoria de miercuri seară, cu 2-0, de la Lyon, repurtată în fața echipei similare a Țării Galilor. Ibericii, cu o echipă mai valoroasă și mai tehnică, au rezolvat ecuația învingătoarei, în doar 3 minute din repriza a doua. După 0-0 la pauză, portughezii au deschis scorul în minutul 50, prin vedeta Ronaldo, care a înscris superb cu o lovitură de cap, și l-au majorat în minutul 53, prin Nani, care a fructificat pasa aceluiași Ronaldo. Cele două goluri, primite destul de rapid, le-au turnat plumb în ghete fotbaliștilor galezi, care nu au mai reușit mare lucru până la final, deși Bale și compania au încercat să revină în joc.

Portugalia s-a calificat meritat în ultimul act al competiției și va disputa duminică, la Paris, cea de-a doua finală din istoriela un Campionat European, după cea din 2004, pierdută chiar pe teren propriu în fața Greciei. Succesul de miercuri seară a fost primul de la acest Euro pentru lusitani, obținut în timpul celor 90 de minute regulamentare. De partea cealaltă, în ciuda înfrângerii, Țara Galilor și-a depășit condiția la acest turneu final, prin prezența în semifinale, realizând cea mai mare performanță din istoria naționalei britanice. Fără unul dintre jucătorii de bază, care făcea jocul echipei la mijlocul terenului, mijlocașul de la Arsenal Londra, Aaron Ramsey, suspendat pentru cumul de cartonașe galbene, Țara Galilor nu a putut emite pretenții în fața unui adversar mai închegat, mai tehnic și cu o experiență mult mai mare la acest nivel. În finală, Portugalia va întâlni câștigătoarea dintre Germania și Franța, partidă care s-a jucat aseară, de la ora 22, la Marsilia.