DIICOT a trimis dosarul “Mafia cărnii” la instanţă

Patroana Medasimpex SRL din Dumbrava Roşie a fost trimisă în judecată de DIICOT alături de alţi 24 de inculpaţi în dosarul denumit generic “Mafia cărnii”. Ana Drelciuc este acuzată, potrivit comunicatului DIICOT, de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală (263 de acte material) şi de spălare de bani (263 de acte materiale). În acest dosar sunt inculpaţi câţiva patroni de firme din Ardeal, funcţionari publici, care vor trebui să se apere împotriva unor acuzaţii extreme de grave: grup infracţional, luare şi dare de mită, spălare de bani, evaziune fiscală. Printre inculpaţi şi firmele folosite în structura de criminalitate economic – MICHELANGELO SRL din Cluj, GIDACOM SRL din Iaşi şi MEDASIMPEX SRL pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală (263 acte materiale) şi spălare de bani (263 acte materiale).

Este vorba despre dosarul instrumentat de procurorii DIICOT după descinderile simultane din martie 2014 la firmele din 18 judeţe şi din Bucureşti, bănuite de afaceri  ilegale şi comercializarea de carne alterată. Capul reţelei este considerat de anchetatori a fi Andrei Sileanu. “Prin actul de sesizare s-a reţinut că în perioada 2012 – martie 2014, inculpatul Sileanu Andrei, în calitate de administrator de fapt al mai multor societăţi comerciale, împreună cu inculpatul Seleșiu Sorin – administrator al SC Michelangelo SRL Cluj-Napoca, au iniţiat un grup infracţional organizat şi alături de inculpata Grumăzescu Daniela-Georgeta – administrator SC Gidacom SRL Iași și inculpata Drelciuc Ana – administrator al SC Medasimpex SRL Dumbrava Roșie, jud. Neamț, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, la care au aderat și ceilalţi inculpaţi. În cadrul grupului inculpatul Sileanu Andrei avea rolul de a achiziţiona bunuri intracomunitare prin intermediul societăţilor comerciale pe care le controla, urmate de livrarea acestora către societatea comercială Michelangelo SRL (principalul beneficiar al mărfurilor) care la rândul său a livrat mărfurile către SC Gidacom SRL și SC Medasimpex SRL,  livrare urmată de evidenţierea în contabilitatea societăţilor comerciale sus menţionate de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale (achiziţii de carne și produse din carne) sustrăgându-se astfel de la plata TVA-ului colectat către bugetul general consolidat al statului”, spune rechizitoriul. De asemenea, Andrei Sileanu, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, respectiv achiziţii intracomunitare de bunuri (carne și produse din carne) în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale – plata TVA datorat, producând bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum de 24.649.349 lei, reprezentând TVA ca urmare a comercializarii pe piaţa naţionala a mărfurilor intracomunitare, arată DIICOT. “Totodată, inculpatul a supus unui proces de reciclare suma de 82.484.777 lei, reprezentând contravaloarea mărfurilor achiziționate intracomunitar, prin transferuri succesive între conturile bancare ale societăților comerciale pe care le controla, operațiuni efectuate cu scopul de a ascunde proveniența ilicită”, mai spune documentul citat.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii în scopul recuperării prejudiciului, iar dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

Cristina Iordache