DIICOT Neamţ a destrămat o reţea naţională ce furniza etnobotanice minorilor din 6 judeţe şi Capitala 

diicot*Ieri, 41 de persoane au fost aduse la audieri la Piatra Neamţ

*Etnobotanicele erau procurate din afară şi livrate în ţară prin servicii de curierat

*În nouă luni, membri grupării infracţionale au „furnizat” 6.ooo de colete în valoare de 1.800.000 lei

Amplă acţiune derulată ieri de DIICOT Neamţ în vederea destrămării unei grupări infracţionale care acţiona de aproape un an de zile în şase judeţe şi în Bucureşti prin care erau traficate substanţe etnobotanice ce aprovizionau adolescenţii, în special. Au fost efectuate 37 de percheziţii la locuinţele suspecţilor din Neamţ, Bihor, Sălaj, Maramureş, Cluj, Ilfov şi din Bucureşti, unde procurorii au găsit şi ridicat aparate electronice (4 laptop-uri, 25 de telefoane mobile, 4 cartele SIM, 4 stick-uri, o tabletă, o imprimantă), 29 kg. de fragmente vegetale, bani (6.480 de lei, 305 euro), 3 cântare, facturi şi înscrisuri, măşti pentru gaze, un dispozitiv profesional de tăiat, 3 carduri bancare, bilete de tren, ambalaje, un aparat de sigilat folie, 15 canistre a câte 5 litri ce au conţinut o substanţă cu miros înţepător, 8 flacoane a câte un litru pline cu alcool izopropilic, sigilate, un recipient din plastic cu capacitate de 1.000 de grame cu un praf alb şi alte obiecte folosite pentru tratarea materialelor vegetale. De asemenea, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra a două  autoturisme

„În data de 28.05.2015, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ şi Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate  Vâlcea, S.C.C.O. Neamţ, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Cluj Napoca, B.C.C.O. Suceava,  S.C.C.O. Vrancea, S.C.C.O. Maramureş şi I.P.J Neamţ – S.I.C  au efectuat un număr de 37 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și în județele Ilfov, Bihor, Sălaj, Maramureș, Neamț, Cluj și Bihor în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea  unor infracţiuni privind efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”, se arată în comunicatul procurorilor.

*Un palier al grupării se ocupa de promovarea site-ului

Oamenii legii au stabilit că în cursul anului 2014 s-a constituit un  grup infracţional  organizat  pe trei paliere şi format din mai mulţi membri. Primul palier a coordonat activitatea de procurare a substanţelor psihoactive din afara României, introducerea acestora în ţară, expedierea către palierul doi al grupării care se ocupa cu porţionarea şi ambalarea acestora, precum şi activitatea de  livrare a acestora prin intermediul societăţilor de curierat, prin intermediul membrilor din palierul trei organizaţional.

Unul dintre paliere a avut ca atribuţii înfiinţarea unui site pe care să se facă reclamă produselor etnobotanice, preluarea comenzilor şi identificarea unor persoane care să expedieze coletele către dealeri locali sau consumatori. De asemenea

Procurorii mai arată că membrii grupării au atras şi alte persoane care să deschidă conturi bancare unde să fie achitată contravaloarea coletelor trimise şi  închirierea unor căsuţe poştale unde să fie returnate coletele neridicate de către clienţi. „Din cercetări a rezultat că palierele organizaţionale erau foarte clar delimitate fiind  concepute astfel încât să se evite vreo legătură dintre ultimul palier, al celor care expediază coletele, cu ceilalţi membri, din cele două paliere”, spune DIICOT.
Cristina IORDACHE