Digitaliada ajunge în școlile de la țară

 

Elevii de la țară pot beneficia de echipamente IT printr-un proiect cu o abordare inovativă în ceea ce privește utilizarea tehnologiei în educație. Proiectul Digitaliada vizează promovarea educației digitale și îmbunătățirea performanței școlare a elevilor prin folosirea tehnologiei și a unor materiale didactice digitale. Digitaliada este un proiect cu mai multe componente ce se vor desfășura pe durata a 18 luni.

Astfel, pe parcursul anului școlar 2016-2017 Fundația Orange va derula un proiect-pilot de educație digitală pentru ciclul gimnazial în 10 școli de masă din mediul rural. În cadrul proiectului-pilot, cele 10 școli vor fi dotate cu echipamente IT pe care vor rula materiale digitale educative de tipul „învățare prin joc“ menite să susțină materia de matematică și TIC, pentru clasele V–VIII.

Alegerea celor 10 școli participante la proiectul pilot va fi făcută printr-o competiție deschisă la care se poate înscrie orice unitate școlară cu ciclu gimnazial din mediul rural. Competiția pentru școli este deschisă în intervalul 1 martie – 1 iulie 2016 și este reglementată prin metodologia care este disponibilă în următorul document pdf publicat la următoarea adresă: www.fundatiaorange.ro/proiecte-2016/educatie-digitala/metodologie-selectie-scoli.pdf.

La finalul anului școlar 2016-2017 Fundația Orange va analiza rezultatele proiectului-pilot derulat în cele 10 școli. În cazul în care rezultatele sunt pozitive, Fundația Orange va propune extinderea acestui proiect și în alte unități de învățământ în anul școlar următor, în spiritul creării de bune practici la nivel național.

Proiectul își propune de asemenea motivarea profesorilor din toată țara de a crea conținut digital propriu, destinat folosirii la clasă pentru orice materie școlară de la clasele V–VIII, prin intermediul unui concurs național numit Digitaliada. Concursul național se va desfășura în paralel cu proiectul-pilot din cele 10 școli, fără o legătură directă cu acesta. Pentru concursul național va fi elaborat un Regulament de participare dedicat, care va fi publicat înainte de începerea concursului. Premiile vor consta în echipamente IT pentru școlile câștigătoare. Concursul național va avea loc pe platforma online a proiectului. Această platformă va centraliza resurse didactice în format digital și va încuraja crearea și împărtășirea cu publicul larg a materialelor educative digitale pentru clasele V–VIII, de către orice profesor din țară.

 

Geanina NICORESCU