Diana Țigănașu, record național la greutate

Începutul de 2017 pare a fi unul foarte bun pentru atleții de la CS Ceahlăul Piatra Neamț, cel puțin pentru cei din probele de aruncări. Dacă la finele lui ianuarie, atât Lenuța Burueană cât și Diana Țigănașu, au obținut baremurile pentru primele concursuri internaționale din acest an, campionate europene sau balcanice, la finele săptămânii trecute, Diana Țigănașu a stabilit un nou record național în proba de aruncare a greutăți, în competiția junioarelor 2. Performanța a fost realizată la prima etapă a Campionatului Național de juniori 2, care a avut loc în Complexul Sportiv „Lia Manoliu“ din capitală, acolo unde eleva antrenorului Dan Cojocaru a reușit o aruncare de 16 metri și 75 de centimetri, îmbunătățind cu peste 30 de centimetri vechiul record care îi aparținea unei alte atlete pietrene, Lenuța Burueană, și care era de 16,36 metri. Diana Țigănașu a avut un concurs foarte bun la București și a reușit 16,75 metri, cu bila de 3 kg, din cea de-a cincea încercare, din cele 6 avute la dispoziție. Cu acest rezultat, sportiva de la CS Ceahlăul a stabilit un nou record național la junioare 2 și a câștigat detașat concursul de la greutate, în condițiile în care sportiva de pe locul al doilea, Maria Chindriș, de la LPS Cluj Napoca, a aruncat doar 13,05 metri. Pe treapta a treia a podiumului în această probă s-a situat Iuliana Lungu, de la CSS Câmpina, care a realizat o performanță de 12,95 metri. Din cele 6 încercări pe care le-a avut la dispoziție, una a fost depășită, iar altele au măsurat 16,22, respectiv 16,23 metri. Cu această performanță, Diana Țigănașu i-a convins pe antrenorii de la lotul național să o includă în delegația României, care la finele acestei săptămâni va participa la Campionatele Balcanice de atletism în sală rezervate juniorilor 1, și care vor avea loc la Istanbul, în Turcia.

„Este un rezultat foarte bun, Diana și-a confirmat statutul de favorită și a avut un concurs foarte bun în capitală. A depășit vechiul record deținut de Lenuța Burueană la această categorie de vârstă și mă bucur că va face parte din lotul României pentru campionatele balcanice din Turcia. Așa cum am mai spus, așteptăm primele medalii internaționale pentru sportiva noastră și sperăm să reușească la Istanbul“, a declarat antrenorul Dan Cojocaru.

În vârstă de 17 ani, Diana Țigănașu a rămas la lotul național după concursul din week-end-ul trecut, iar vineri va pleca cu delegația României la competiția de la Istanbul.

Lenuța Burueană, campioană națională universitară

Week-end-ul trecut a fost unul perfect și pentru cealaltă elevă a antrenorului Dan Cojocaru, Lenuța Burueană, care a devenit pentru a doua oară consecutiv campioană națională universitară și a câștigat etapa a doua de Grand Prix, din cadrul Campionatului Național de seniori, tineret și juniori 1. Sportiva de la CS Ceahlăul a aruncat 16,07 metri la competiția de la Bacău, cu bila de 4 kg și, deși rezultatul nu a fost unul foarte bun, a reușit să-și depășească categoric toate adversarele. În vârstă de 20 de ani, studentă la Universitatea „Ștefan cel Mare“ de la Suceava, Lenuța Burueană are până acum două victorii la primele două etape de Grand Prix și are îndeplinit baremul pentru participarea la Campionatele Europene de atletism în sală, rezervate seniorilor. Pentru ea urmează o perioadă de pregătire pe plan local, iar următorul concurs național este programat la finele săptămânii viitoare.

„Lenuța a avut un concurs mai puțin reușit la Bacău, cred că nu a forțat, dar chiar și așa a câștigat detașat. Important e să-și mențină forma sportivă bună și să se pregătească pentru viitoarele întreceri“, a spus antrenorul Dan Cojocaru.

Europenele de seniori în sală vor avea loc în luna martie, la Belgrad, în Serbia.

 

Fotbal

Condiții excelente la Sovata

Fotbaliștii de la CSM Ceahlăul au început ieri cea de-a patra săptămână de pregătiri de la reunirea lotului și prima centralizată, în stagiul montan de la Sovata. Acolo, băieții lui Șteț, Avădanei, Chertic și Anton au găsit condiții excelente de pregătire, atât pe plan fizic, cât și tehnico-tactic. Tehnicienii pietreni au stabilit un program diversificat de antrenamente, cele de dimineață cu alergări pe trasee clasice în jurul lacului Ursu, iar cele de după amiază la sala de forță sau cu mingea. Toți jucătorii care alcătuiesc lotul deplasat la Sovata se află într-o formă sportivă bună, și până la această oră nu sunt probleme cu accidentările. Stagiul de la Sovata se va încheia duminică, cel mai probabil cu un meci de verificare cu o formație din zonă. Dacă terenul nu va fi curățat până la ora jocului, galben-negrii vor reveni la Piatra Neamț și vor susține un joc școală pe plan local.

„Avem condiții foarte bune, suntem mulțumiți, mai puțin cu terenul de antrenament, care e acoperit cu zăpadă, dar în perioada de pregătire în care ne aflăm nu ne afectează acest aspect. Toți băieții răspund perfect la antrenamente, nu sunt probleme medicale, și cred că nici nu vor apărea, mă bazez pe tinerețea lor și pe dorința lor de afirmare. Cred că e o șansă mare pentru toți de a se pregăti în condiții excelente, mai ales la acest nivel. Oricum, noi nici nu ne gândim că suntem o echipă de liga a cincea și tot ceea ce facem la CSM Ceahlăul, vrem să fie de un nivel cât mai înalt. Și cei care ne susțin, ne-au pus la dispoziție toate condițiile, echipamente de joc, de pregătire, de prezentare, totul la un nivel profesionist, pentru că ăsta e și scopul, să gândim ca o formație profesionistă. Sperăm ca săptămâna aceasta să fie una benefică și să încheiem stagiul cu un amical, dacă nu la Sovata, sigur duminică la Piatra Neamț“, a concluzionat principalul Toader Șteț.

CSM Ceahlăul are 20 de jucători pentru cantonamentul de la Sovata și, cel mai probabil, acesta va fi lotul pietrean pentru partea a doua a campionatului ligii a cincea. După încheierea stagiului de la Sovata, CSM Ceahlăul și-a perfectat până acum 3 jocuri de verificare, cu CSM Pașcani, CSM Roman și cu echipa de elită, sub 19 ani, a celor de la CSMS Iași. Toate partidele vor avea loc la Piatra Neamț pe terenul sintetic, dar vor fi și jocurile retur, din deplasare, în funcție de starea terenurilor.

 

Și-a cinstit elevii

Toader Șteț, principalul de la CSM Ceahlăul, și-a serbat duminică ziua de naștere, cu ocazia împlinirii a 62 de ani. Pe tehnicianul stabilit la Buhuși, onomastica din acest an l-a prins în stațiunea Sovata, acolo unde se află în cantonament cu jucătorii de la CSM Ceahlăul. Și așa cum există o tradiție nescrisă în fotbal, nea Tedi, așa cum este cunoscut în rândul oamenilor de fotbal, și-a cinstit duminică elevii cu un pahar de vin natural, producție proprie, iar cei care au dorit altceva au primit bere fără alcool sau suc. Toader Ștet și-a dedicat mai bine de jumătate din cariera de antrenor clubului Ceahlăul Piatra Neamț, unde a fost antrenor principal, a fost secund, iar în ultimii ani a ocupat funcția de director-coordonator în cadrul centrului de copii și juniori. A fost antrenor, printre altele, la FC Onești, Laminorul Roman sau Petrolul Moinești, iar în ultimii ani a lucrat la FC Ceahlăul și acum la CSM Ceahlăul.

Născut la Săpânța în județul Maramureș, Toader Șteț s-a născut în aceeași zi cu regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, și cu vedeta de la Barcelona Neymar.

„A fost o întâlnire frumoasă alături de jucători și colegi, care mi-au urat «La mulți ani!» și pe care i-am cinstit cu un pahar de vin sau suc. Pe lângă dorințele personale, cel mai mult îmi doresc să reușesc, alături de colegii mei, la acest nou club, să formăm o echipă frumoasă și să facem din nou cunoscut fotbalul la Piatra Neamț. Vreau de asemenea să le inoculez acestor tineri plăcerea de a juca fotbal și îmi doresc ca cât mai mulți dintre ei să reușească și să ajungă fotbaliști importanți în fotbalul mare. Cu experiența mea îi ajut cât pot, depinde acum și de ei să aibă ambiții de reușită“, a spus Toader Șteț.