Diana Țigănașu, dublă campioană națională la juniori I

 

Atleta pietreană Diana Țigănașu a devenit în premieră campioană națională în proba de aruncare a greutății și a discului, la junioare I, la Campionatele Naționale de atletism, rezervate juniorilor I, care au avut loc la finele săptămânii trecute pe stadionul Nicolae Dobrin, din Pitești. Deși este în primul an de junioare II, sportiva de la CS Ceahlăul a cucerit titlul național la greutate, la o categorie superioară, cu o performanță ce a măsurat 13 metri și 4 centimetri. De notat este faptul că la naționalele de la Pitești, Diana Țigănașu a aruncat pentru prima dată în carieră cu bila de 4 kg, după ce, până acum, la precedentele competiții, a aruncat cu bila de 3 kg. Eleva antrenorului Dan Cojocaru a beneficiat de 6 aruncări la concursul de la Pitești, toate reușite, iar cel mai bun rezultat, 13,04 metri, a fost reușit la ultima încercare.

Atleta pietreană a început finala la greutate cu un 12,77 metri, a urmat 12,34 metri, 12,99 metri, 12,03 metri, 12, 67 metri, pentru ca la cea de-a șasea aruncare să depășească bariera celor 12 metri și să ajungă la 13,04, stabilind astfel cel mai bun rezultat al finalei. Una dintre cele mai tinere atlete în finala la greutate, Diana Țigănașu, care are 16 ani, a depășit-o cu aproape un metru pe Ioana Voicu, de la Dinamo București, a cărei cea mai bună performanță a măsurat 12,11 metri. Sportiva de la Dinamo, care are 19 ani, a devenit vicecampioană națională, iar pe poziția a treia s-a clasat Andreea Necșoiu, de la CSM Brașov, care a aruncat 12,01 metri. În finala la greutate au fost prezente 7 atlete, pe locul 4 s-a situat Iustina Madina, de la Șoimii Sibiu, cu 11,36 metri, pe 5 s-a clasat Iuliana Lungu, de la CSS Istrati, care a aruncat 10,16 metri, a șasea a fost Andreea Rotaru, de la LPS Focșani, cu 9,40 metri, iar pe ultimul loc s-a situat Diana Gandi, de la LPS Baia Mare, cu 8,92 metri, cu aproape 4 metri mai slab decât performanța Dianei Țigănașu.

Atleta de la CS Ceahlăul a concurat sâmbătă la greutate, naționalele de la Pitești a fost primul concurs după europenele de juniori II din Georgia, iar la acest concurs a fost însoțită de antrenorul Dan Cojocaru, cel care a apreciat performanța elevei sale. „Este un rezultat excelent pentru sportiva noastră, în primul rând că a fost obținut la o categorie de vârstă superioară. A reușit să învingă două sportive cu 3 ani mai mari ca vârstă față de Diana, și cred că aste spune mult despre pregătirea ei. Mai mult, a aruncat pentru prima dată la un concurs oficial cu bila de 4 kg, iar la acest nivel nu este ușor să faci trecerea la un nivel superior, un kg în plus contează foarte mult. A avut un concurs reușit, în condițiile în care și-a dus la bun sfârșit toate cele 6 aruncări, a aruncat progresiv, a fost mai tot timpul în preajma celor 13 metri, iar la ultima aruncare a reușit să depășească granița celor 13 metri. Este foarte bine pentru ea că confirmă în continuare pe plan național, chiar la o categorie de vârstă superioară, și cred că acest titlu național îi dă încredere pe viitor că poate și mai mult“, a declarat antrenorul Dan Cojocaru.

Diana Țigănașu a cucerit titluri naționale la greutate la toate categoriile de vârstă, începând de la copii, iar din această vară se poate mândri și lăuda și cu titlul suprem la junioare I. Duminică, în cea de-a doua zi de competiție, Diana Țigănașu a cucerit titlul național, tot la junioare I, și în proba de aruncare a discului, cu o performanță de 44,80 metri, un rezultat cu aproximativ 3 metri mai bun decât atleta de pe locul 2, Ioana Voicu, de la Dinamo București, care a aruncat 41,95 metri. Pe poziția a treia în această probă s-a situat Iustina Madina, de la CSS Șoimii Sibiu, care a reușit un rezultat de 41,34 metri. La această probă au concurat 5 sportive, iar ultima a fost  Alina Dumitrescu, de la Viitorul Vaslui, care a aruncat 34,34 metri. Și la disc, eleva antrenorului Dan Cojocaru a beneficiat de 6 aruncări, pe cea de-a treia a depășit-o, iar cel mai bun rezultat, care i-a adus locul întâi, 44,80 metri, l-a reușit din cea de-a patra încercare. „Diana a reușit o performanță excelentă la Pitești, unde a s-a încununat dublă campioană națională. După aurul de la greutate, duminică a făcut un concurs la fel de bun și la disc, depășindu-și clar toate adversarele. Mă bucur pentru performanțele ei, care au încununat o muncă și o pregătire asiduă în ultima vreme“, a completat Dan Cojocaru.

Duminică, Diana Țigănașu a fost premiată pentru cele două titluri la festivitatea de premiere, apoi a urmat o binemeritată odihnă, iar pe seară a plecat spre Piatra Neamț.

 

Farul a ajuns în situația Ceahlăului

Am scris de nenumărate ori și din păcate trebuie să scriu în continuare, fotbalul românesc se află într-o mare criză, atât financiar cât și sportiv. Ultimele rezultate ale echipelor românești din cupele europene, în special cele din Europa League, sunt elocvente pentru ceea ce întâmplă în fotbalul de la noi. Pandurii pierde acasă, 1-3 cu Maccabi Tel Aviv, iar Viitorul lui Hagi se face de rușine în Belgia, unde cedează cu 0-5 pe terenul celor de la Gent. CSMS Iași a fost eliminat destul de onorabil, după 3-4 la general, de una dintre echipele importante din Croația și chiar Europa, Hajduk Split. Steaua și Astra mai păstrează șanse de calificare în Champions League, după ce ambele au remizat la 1, bucureștenii la Praga cu Spara, în timp ce giurgiuvenii pe teren propriu cu FC Copenhaga.

A început și liga întâi, cu meciuri așa cum ne așteptam, de nivelul foarte scăzut de la noi, iar peste puțin timp, adică 6 august, trebuie să debuteze și fotbalul la liga a doua. Însă, din cauză că sunt foarte multe cluburi care nici la această oră nu au o garanție financiară, abia ieri federația urma să tragă la sorți programul pentru noul campionat. Practic, formațiile angrenate în eșalonul 2, vor ști cu doar 6 zile înainte unde vor avea de susținut primele jocuri din noua stagiune. Federația vrea o ligă a doua cu o singură serie și cu 24 de formații, însă la această oră nu se știe exact care va fi componența exactă a seriei, deoarece mai multe cluburi au cerut amânarea înscrierii în campionat, după ce și noul termen a expirat pe 27 iulie, pentru că nu bani și nu au garanții că pot duce competiția la bun sfârșit. După Petrolul Ploiești, care a intrat în faliment, un alt club de tradiție din România, Farul Constanța, are soarta pe care a avut-o FC Ceahlăul, s-a retras din campionat și cel mai probabil se va desființa. Marinarii au fost însă mai precauți decât pietrenii și s-au retras înainte de a începe sezonul, dar rămâne totuși surprinzător faptul că un oraș ca Constanța, al doilea ca populație și ca putere financiară din România, după București, nu își permite să țină o echipă de fotbal, măcar în eșalonul al doilea. O situație similară se regăsește și la SC Bacău, grupare care a cerut până aseară amânarea de înscriere în campionat, pentru că acolo ar fi ceva speranțe să vină cineva și să sprijine financiar. Dacă și SC Bacău se va retrage, așa cum au făcut-o Farul și Petrolul, iar CSU Poli Timișoara a fost acceptată în liga întâi, componența seriei la liga a doua ar rămâne cu doar 20 de formații, iar în aceste condiții, cel mai probabil, vor fi aduse echipe care au retrogradat, dar care și-au manifestat intenția de a evolua la un nivel superior, cum ar fi Metalul Reșița, Foresta Suceava și Unirea Târlungeni. În ceea ce privește nou înființatul club, CSM Ceahlăul Piatra Neamț, autoritățile locale nu au mai dat nicio veste privind viitorul lui, unde va activa, cine îl va conduce și cine îl va susține financiar.

Juniorii lui Gabi Rădulescu, cei mai harnici la pregătiri

18 iulie. Aceasta este data în care juniorii B pregătiți de Gabriel Rădulescu au spus adio vacanței de vară și s-au întors la antrenamente, pentru a pregăti noul campionat regional, sub 16 ani, care va debuta pe data de 27 august.

La această oră, fotbaliștii pietreni nu știu sub ce denumire vor evolua în noua stagiune, totul depinzând de modul în care se va forma noul club, CSM Ceahlăul Piatra Neamț. În stagiunea trecută, când au evoluat tot la juniori B, elevii lui Gabi Rădulescu au jucat pentru FC Ceahlăul, iar dacă situația nu se va rezolva, sunt șanse ca echipa, în campionat, să evolueze sub titulatura de LPS Piatra Neamț.

Până la reglementarea acestei probleme, tinerii fotbaliști pietreni se concentrează doar pe antrenamente, iar în această perioadă au programat câte unul pe zi, atât fizic cât și tehnico-tactic.

La această dată, lotul nu este unul definitivat, în condițiile în care mai sunt jucători care pot apărea, alții ar putea să plece la alte cluburi, însă profesorul Gabriel Rădulescu se bazează pe 22 de fotbaliști care participă constant la pregătiri.

După un campionat 2015-2016 destul de reușit, cu o calificare în faza superioară a campionatului, mai mulți juniori pietreni au intrat în vizorul altor cluburi sau academii importante din țară. De altfel, 2 dintre aceștia, Cristian Botezatu și Răzvan Meteeș, au fost achiziționați de echipe importante din țară, primul de Centrul de Excelență „Tricolorul 11“ Târgu Mureș, iar cel de-al doilea de Dinamo București. Foarte aproape de un transfer la Dinamo este și Giani Crețu, însă situația tânărului atacant pietrean nu s-a clarificat încă cu clubul din Capitală, iar până atunci juniorul se pregătește la Piatra Neamț cu vechii colegi. „Giani Crețu a dat probe la Dinamo și a convins, dar se pare că mai sunt de clarificat unele aspecte ale contractului său. Cred că în proporție de 90%, Crețu va merge la Dinamo pentru că este un jucător talentat care a confirmat până acum la toate nivelurile“, a spus Gabriel Rădulescu, cel care pregătește această generație de 8 ani.

O parte dintre sportivi se află încă de la început sub bagheta tânărului tehnician pietrean, alți sunt de 6 sau 7 ani, iar cei mai noi fac parte din lot de unul sau 2 ani. Lotul pe care Gabi Rădulescu se va baza și în noua stagiune și cu care lucrează de mai mulți ani este format din Rareș Florea și Tibi Teodosiu – portari, Răzvan Sârbie, Vlad Andrieș, Paul Rusu, Răzvan Pântea, Ovidiu Toma, Răzvan Hodorogea, Sebastian Strâmbei, Silviu Monoranu, Gabriel Iorga, Antonio Agafiței, Denis Muftuoglu, Anthony Gabor, Andrei Curpăn, Edi Tudurache, Matei Ilie și Giani Crețu – jucători de câmp.

Sezonul trecut, aceștia au evoluat tot în campionatul juniorilor B, însă erau cu un an mai mici ca vârstă, iar din noua stagiune vor fi la același nivel cu ceilalți adversari. Pietrenii vor evolua tot în seria întâi, cu formații din zona Moldovei, dar există posibilitatea ca în această serie să participe și echipe din Harghita și Vrancea, așa cum s-a întâmplat în sezonul trecut.

Obiectivul pentru noul campionat este clasarea în primele 3 locuri. „Am început munca de aproximativ două săptămâni, iar copii au răspuns pozitiv la primele antrenamente. De altfel, îi cunosc foarte bine, le știu potențialul și nu au fost niciun fel de probleme la primele ședințe de pregătire. Avem mai mulți fotbaliști, lotul nu este încă definitivat, dar nucleul de bază este, în mare, același din sezonul trecut. Avem câte un antrenament pe zi, ne pregătim intens și așteptăm cu interes componența seriei și programul din noul sezon. Deocamdată nu știm sub ce denumire vom evolua, până acum am fost FC Ceahlăul, dar e posibil să jucăm pentru LPS, vom vedea ce va fi, dar pe noi nu ne interesează acest aspect, vrem să ne antrenăm cât mai bine și să fim în formă la startul sezonului, care va debuta pe 27 august. Ne dorim locurile 1-3, avem experiență la acest nivel, iar o clasare superioară ne poate califica la turneele de elită. Financiar nu stăm deloc bine, ne susține doar Liceul cu Program Sportiv și părinții copiilor, dar poate va fi mai bine și vom avea sprijin și din partea nou înființatului club, CSM Ceahlăul“, a mai spus Gabriel Rădulescu.

Meciuri amicale la Miercurea Ciuc

Fotbaliștii juniori B de la Piatra Neamț vor participa astăzi și mâine la un puternic turneu amical, la Miercurea Ciuc, organizat de Academia de fotbal din localitate. Lotul pietrean a plecat în această dimineață spre Harghita, iar tot astăzi, după amiază, vor susține un prim meci de verificare în compania echipei similare a Academiei Puskas, din Ungaria. Miercuri, juniorii pietreni vor evolua în compania celor de la Academia Miercurea Ciuc, o asociație sportivă care aparține tot de academia din Ungaria. Săptămâna viitoare, între 11 și 14 august. Formația pietreană a fost invitată la un alt puternic turneu amical, la Brașov, dotat cu trofeul „Brașov Cup“. La această competiție vor fi prezente 16 formații din țară, toate cu copii născuți în anii 2000 și 2001, vor fi 4 grupe a câte 4 echipe, iar primele două merg în fazele superioare. La Brașov, trupa lui Gabi Rădulescu va susține cel puțin 6 partide, iar jocurile de la Miercurea Ciuc și de sub Tâmpa vor fi utile înainte de debutul în noua stagiune. „Am primit o invitație din partea Academiei Miercurea Ciuc pentru două jocuri cu ei și cu Academia Puskas, pe care am onorat-o, pentru că astfel de meciuri sunt mai mult decât benefice pentru tinerii noștri jucători. Mergem și la un turneu tare la Brașov, va fi greu și obositor acolo, pentru că vom susține 6-7 meciuri în 4 zile, dar astfel de partide ne vor căli pentru campionat. Vom deplasa 18 sportivi pentru aceste două acțiuni, sperăm să ne comportăm cât mai bine și de ce nu să câștigăm trofeele puse în joc. Pentru perioada de acumulări în care ne aflăm, aceste jocuri amicale sunt binevenite, pentru că ne putem face o idee asupra potențialului nostru“, a declarat Gabi Rădulescu.

Denis Domșa, convocat la under 15 ani

Unul dintre cei mai constanți fotbaliști ai echipei de juniori B pregătite de Gabriel Rădulescu, Denis Domșa, a fost chemat la naționala României sub 15 ani, pentru a participa la o acțiune de selecție în urma căreia se va alcătui noul lot al acestei selecționate. Fiul fostului jucător de la FC Ceahlăul Codruț Domșa, Denis Domșa a fost chemat la lot de noul selecționer under 15, Sorin Colceag, iar duminică a plecat la Târlungeni, în județul Brașov, unde are loc acțiunea de selecție.

Mijlocaș la echipa de club, Denis Domșa va evolua mai întâi în două meciuri între jucătorii chemați la acțiune, meciuri în urma cărora selecționerul Colceag va stabili fotbaliștii care vor alcătui noul lot al selecționatei sub 15 ani. Dacă va fi oprit în lot, jucătorul pietrean va evolua sub tricolor în câteva jocuri amicale cu alte naționale similare. „Mă bucur că jucători de la noi sunt convocați la astfel de acțiuni, asta dovedește că muncim bine, avem rezultate, iar cei de sus ne monitorizează. Sper ca Denis să confirme la această acțiune și să fie convocat în lotul României sub 15 ani, ar reprezenta un pas uriaș pentru el, și ar fi și o satisfacție personală, pentru că lucrez de câțiva ani cu el și este un copil conștiincios, la fel ca și ceilalți. Îi urez succes și să aibă evoluții bune la lot“, a spus Gabi Rădulescu.