* O metodă revoluţionară ar putea înlocui dializa clasică prin folosirea peritoneului pe post de rinichi
După 5 ani de la premierea la Geneva, o invenţie românească ar putea fi pusă în practică. Metoda revoluţionară prin care bolnavii ar putea scăpa de dializa clasică constă în folosirea peritoneului pe post de rinichi. În judeţul Neamţ sunt dependenţi de dializă 295 de pacienţi. Aceştia sunt conectaţi la aparatul pentru eliminarea toxinelor din sânge de două ori sau chiar de trei ori pe săptămână, în cele trei centre, din Roman, Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ.
Odată pusă în aplicare noua metodă revoluţionară, bolnavii ar putea scăpa de aparatele de dializă. Invenţia, premiată în 2010 cu aur la Geneva, va intra abia acum în studii experimentale. Pentru început se vor face teste experimentale pe porci, iar peste doi ani ar putea beneficia şi bolnavii. Metoda premiată foloseşte peritoneul ca membrană de dializă şi face practic ca aparatele să devină inutile.
La pacientii cu insuficienta renala cronica medicii ar urma să implanteze două dispozitive, unul pe vena portă şi unul, ca o valvă, pe vezica urinară. Odată vena portă ştrangulată se exercită o hipertensiune în vasele capilare ale intestinului, forţându-le să elimine toxinele din organism care sunt filtrate apoi prin peritoneu şi eliminate prin vezica urinară. În acest fel, bolnavul scapă de conectarea la aparatul de dializă.
Invenţia ar putea, însă, da peste cap o afacere de sute de milioane de euro, aşa încât unii specialişti sunt sceptici în ceea ce priveşte… reuşita punerii în aplicare a noii metode, chiar dacă deja sute de bolnavi s-au oferit voluntari pentru testarea noii metode.
România se plasează pe locul doi în Europa, după Turcia, în privinţa diabetului zaharat, care conduce în timp la degradarea rinichilor. Prin urmare, se impun mai mult ca oricând programe clare şi coerente de prevenţie, precum şi strategii bine elaborate pentru a ţine sub control diabetul zaharat şi pentru a evita, în acest fel, instalarea complicaţiilor asociate. Potrivit studiului privind prevalenţa diabetului, prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei şi bolii cronice de rinichi prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200. Pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2, singura metodă eficientă la nivel naţional este screening-ul. Însă acesta trebuie să fie organizat, desfăşurat periodic şi urmat de o evidenţă clară a pacienţilor. Specialiştii noştri insistă asupra complicaţiile diabetului zaharat: agravarea evoluţiei bolilor cardiovasculare, riscul unor evenimente cardiovasculare majore De asemenea, diabetul zaharat, neţinut sunt control, poate genera retinopatie, cauza majoră de orbire, boală renală diabetică, prima cauză de intrare pe dializă şi pe lista de aşteptare pentru transplant, piciorul diabetic, cauză frecventă de amputare, precum şi neuropatia diabetică.
Geanina NICORESCU