DGASPC Neamţ : ”Şi eu sunt ca tine!”

18/04/2019

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ a început o campanie de integrare şcolară a copiilor cu dizabilităţi intitulată “Şi eu sunt ca tine!”.

Prima activitate s-a derulat, miercuri, la Grădiniţa 2 din Piatra-Neamţ. Specialiştii DGASPC au explicat copiilor şi cadrelor didactice importanţa acceptării copiilor cu nevoi speciale.

Psihologii le-au spus educatorilor că rolul lor nu este de a-i vindeca pe aceşti copii, ci de a le oferi un spaţiu sigur şi confortabil, de a explica celorlalţi copii care sunt suferinţele copilului special, de a-l încuraja pe acesta din urmă şi de a-i găsi punctele forte.

Cadrele didactice au fost încurajate să dea dovadă de curaj, de empatie şi să nu renunţe, pentru că şi aceşti copii speciali au nevoie de dragoste, acceptare şi încurajare.

“Când vedeţi pe stradă un copil în scaun rulant sau cu o dizabilitate evidentă, nu întoarceţi capul şi nu-l priviţi cu milă. Zâmbiţi-i sau întindeţi-i mâna. Explicaţi-le fiilor sau fiicelor voastre de ce copilul acela nu poate merge, nu poate vorbi sau nu se poate juca. Explicaţi-le că deşi este diferit, este tot copil ca şi ei şi nu este vina lui sau a părinţilor pentru ceea ce este. Toţi copiii au nevoie de iubire şi atenţie, iar cei cu dizabilităţi au nevoie de un dram în plus. Acceptaţi-i sincer şi puneţi-vă o secundă în locul lor. Poate aşa vom deveni cu toţii mai toleranţi, iar lumea va fi mai frumoasă”, a declarat, în comunicatul de presă, directorul general al DGASPC Neamţ, Cristina Păvăluţă.

Astfel de acţiuni vor fi făcute în perioada următoare şi în alte unităţi de învăţământ din judeţul Neamţ.

La sfârșitul lunii martie 2019, în judeţul Neamţ erau încadraţi într-un grad de handicap 2.159 copii, din care, 992 sunt cu afecţiuni mintale, 550 au afecţiuni somatice, 75 sunt cu probleme fizice şi 66 auditive, 5 copii au SIDA, 3 suferă de afecţiuni psihice şi 409 de afecţiuni asociate.