Dezlegare la peşte: Atenţie ce cumpăraţi!

29/11/2017

DSVSA Neamţ a avertizat câţiva vânzători de peşte în privinţa condiţiilor de păstrare
Inspectorii veterinari au dat 3 avertismente, în timp ce la nivel naţional s-au închis pescării şi au fost confiscate peste 200 kg de peşte
În plin post care abundă în dezlegări la peşte, inspectorii veterinari din toată ţara au descins prin depozite şi unităţi comerciale de vânzare cu amănuntul, în control. În perioada 30 octombrie- 17 noiembrie 2017, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti, au desfășurat 1.293 de controale în unitățile de producţie, colectare, procesare, depozitare şi comercializare a peștelui și produselor din pescuit. La nivelul judeţului Neamţ, în baza Notei de Serviciu transmisă de ANSVSA, au fost efectuate 19 controale, din care unul la o unitate de depozitare a peştelui şi 18 la unităţi de vânzare cu amănuntul a peştelui şi a produselor din pescuit.
Controalele au vizat aspecte privind verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea și comercializarea peștelui și produselor din pescuit.
În perioada menționată au fost verificate, la nivel naţional, 15 puncte de debarcare a peștelui, 99 de centre de colectare pește, 20 de ferme de acvacultură cu centre de colectare a peștelui integrate, 100 de unități de procesare a peștelui și produselor din pescuit autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, 64 de depozite independente care asigură stocarea peștelui și produselor din pescuit, precum și 1005 magazine de desfacere a peștelui (pescării).
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 99 de amenzi contravenționale și 125 de avertismente în valoare totală de 148.670 lei. De asemenea, au fost emise 5 Ordonanțe privind Suspendarea Temporară a activității și 11 Ordonanțe pentru Interzicerea Activității unor unități.
În urma controalelor efectuate, a fost reţinută oficial şi a fost dirijată către unități de neutralizare cantitatea de 231 kg de pește.
Neconformităţile constatate și sancționate au fost:deficiențele privind aplicarea programelor de igienizare a spațiilor de producție; deficiențele privind trasabilitatea, marcarea de identificare și etichetarea peștelui destinat comercializării; nerespectarea cerințelor generale și specifice de igienă referitoare la recepția, manipularea și procesarea peștelui și produselor din pescuit.
Potrivit conducerii DSVSA Neamţ, în urma controalelor efectuate în Neamţ au fost aplicate un număr de 3 avertismente. S-au depistat deficienţe în ceea ce priveşte comercializarea peştelui în ambalaj necorespunzător; depozitarea deficitară a peşelui în camera frigorifică şi lipsa monitorizării temperaturii de depozitare a peştelui şi a produselor din pescuit.
Geanina NICORESCU