Dezbateri locale păzite de șeful de post

Dochia – ședință de CL bine păzită și cu localnici vocali pro-primar

* ”Prezența unui polițist înarmat, cu haina de serviciu pe el, chemat la ordinul primarului, poate pune presiune pe unii consilieri locali”, a punctat consilierul Dan Stoian

* ”Nu am fost înarmat și am mers la ședință să prezint planul de măsuri pentru Sărbătorile de Iarnă”, a precizat agentul Emilian Voaideș

* Planul de măsuri respectiv nu a fost prezentat nici măcar la punctul Diverse

 

”Mini-parlamentul” local de la Dochia e peste Senat, Camera Deputaților sau Consiliul Județean – asta s-a dedus din ședința de ieri a Consiliului Local care a demarat furtunos cu întrebarea unui consilier local legată de prezența în sală a șefului de post.

”Nu am nimic cu domnul Emi (n.r. – Emilian Voaideș, șeful de post din comună). Dar nu e prima dată când la ordinul domnului primar, la ședințe din acestea unde sunt puncte mai sensibile, ne trezim în sală ba cu șeful de post, ba cu ajutorul său. Ședința e publică, nicio problemă din acest punct de vedere. Dar am mai întrebat în stânga și în dreapta și eu, m-am mai informat și am înțeles că suntem în fața unui abuz: nu are ce căuta în sala de ședință domnul polițist decât, ca orice cetățean, în civil, dacă e curios să vadă ce dezbatem noi aici. Prezența unui polițist înarmat, cu haina de serviciu pe el, chemat la ordinul primarului, poate pune presiune pe unii consilieri locali. Eu nu am nicio emoție, dar poate alții îs mai sensibili. Nu rețin ca între noi, consilierii, să fi avut loc scandaluri sau bătăi la ședințe. A, au fost puncte de vedere divergente, au fost chiar certuri pe unele proiecte, dar în zona decenței, așa că, sincer, nu înțeleg această strategie a domnului primar decât ca o presiune pusă pe cei care au altă părere …”, a punctat consilierul PRM Dan Stoian.

Acesta a și făcut, mai apoi, o comparație interesantă: ”Am văzut la televizor dezbateri foarte încinse la Consiliul Județean între domnul președinte Culiță Tărâță și tabăra lui, pe de o parte, și între tabăra adversă. Dar nu am văzut ca un ales județean să-și permită să cheme, așa, preventiv, jandarmii, poliția sau mascații. La fel, în Parlamentul României își spun aleșii noștri vrute și nevrute. Dar nu am văzut ca șefii de la cele două Camere să cheme, pentru intimidare, mascați sau scutieri”.

Chiar la începutul ședinței, polițistul a vrut să dea replica. A fost însă oprit de președintele de ședință și șeful de post a mai putut adăuga doar că va vorbi la Diverse, la finele ședinței.

La Diverse, în ton cu întreaga ședință (în care jumătatea de CL pro-primar a fost sprijinită – foarte vocal! –  de un grup de câțiva localnici care, în cele mai colorate moduri posibile a cerut ”liniște pentru primar” și a bruiat cealaltă jumătate a CL ori de câte ori Opoziția dădea să spună ceva) a urmat vreun sfert de ceas de discuții pe tonuri înalte. Șeful de post nu a spus nimic. Dar nimic-nimic…

Întrebat de jurnaliști cum e cu prezența sa la ședință, regulamentar a făcut trimitere la purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț. Cum, totuși, era vorba de o chestiune punctuală, așa, semi-oficial, agentul Voaideș a spus că a fost chemat de primar să prezinte Planul de Măsuri de siguranță pentru Sărbătorile de Iarnă. Întrebat de ce nu l-a mai prezentat, polițistul a ridicat din umăr, a arătat cu mâna spre sala unde consilierii încă mai discutau între ei sau răspundeau întrebărilor arțăgoase ale câtorva locanici (unul dintre ei, în vădită stare de ebrietate…) și a spus un scurt ”Păi…” care poate fi înțeles prin ”Păi, cui?…”.

Voaideș a mai precizat că la ședința de ieri nu a avut armamentul la el, dar în cazul în care l-ar fi avut, dacă era în timpul serviciului și în postura de invitat oficial la întrunire, nu ar fi fost nicio problemă.

Primarul a confirmat ulterior varianta polițistului. Nici el nu a putut spune de ce nu a mai fost prezentată informarea care a constituit motivul chemării polițistului la ședință. Drept e că spre finalul ședinței (când încă mai erau 2-3 puncte până la Diverse), și primarul a uitat de ordinea de zi, de rigoare și de alte asemenea ”mărunțișuri” și, dacă tot era presa de față, a încercat și el să dea o lovitură de imagine reprosându-i unui consilier din tabăra adversă că nu ar plăti o taxă suplimentară pe discotecă. Subiectul nu era pe ordinea de zi, nu se ajunsese la Diverse, era doar, ca la tenis, ”un retur” la acuzațiile vizând activitatea primarului și certurile permanente din primărie.

Oricum, pe un astfel de fundal foarte zgomotos, cu câte 2-3-4 oameni care vorbeau odată, s-a desfășurat ședința de ieri de la Dochia. Președintele de ședință încerca – timid, foarte timid! – câte o readucere la sobrietatea care trebuie să definească o ședință a unui ”parlament local”, dar apelurile sale abia de erau auzite.

La un moment dat, secretarul a cerut polițistului să tempereze un pic suflul galeriei pro-primar, dar polițistul a răspuns (corect, după lege!) că ședința este condusă de un președinte care dă și ia cuvântul. Că pasul doi era ca președintele de ședință (din tabăra primarului Iulian Ciubotaru) să ceară Poliției (chiar să nu fi fost în sală!) intervenția și evacuarea turbulenților, e altă discuție.

Turbulenții au rămas, au vociferat, polițistul nu a intervenit că nu i-a cerut președintele de ședință și faptul că galeria era pro-primar rămâne, probabil, doar o coincidență.

Daniel VINCA

 

Voturile din șapcă au decis: supleantul supleantului nu a fost validat

Miza ședinței atât de încărcate de ieri a fost plasată undeva la coada ordinii de zi. Era vorba (ziarul Ceahlăul a scris deja în ediția de miercuri) de acoperirea locului lăsat liber de demisia unui consilier PSD. Situația ciudată e următoarea: primul supleant de pe listă e un PSD-ist acuzat de „dublă legitimare” (primarul arată o adeziune a respectivului la PNL). Omul zice că e falsă. Deși Prefectura a cerut timp de gândire pentru a da o soluție, primarul (PNL) a venit cu propunerea validării următorului supleant. ”Cum așa, domnule, să validăm supleantul supleantului?”, a întrebat un consilier.

Secretarul comunei a invocat recomandarea (de păsuire) a Prefecturii și a explicat că validarea unui consilier a cărui calitate poate fi apoi anulată de instanță ar produce consecințe juridice incalculabile, inclusiv anularea unor hotărâri care, votate de ”supleantul supleantului” ar produce, mai întâi, efecte care apoi greu pot fi corectate.

S-a trecut la vot secret (deși primarul ar fi vrut vot deschis!), abia după ce secretarul și câțiva consilieri au invocat, la unison, recomandările Prefecturii făcute după un alt celebru caz de la Consiliul Județean. ”Domnule primar, domnilor consilieri, Prefectura cere vot secret la persoane. De ce nu vrem să respectăm ce zice Prefectura. Prefectul e omul legilor, specialiștii de acolo știu ceva carte, hai, domnilor să ne conformăm…”, a fost pledoaria pro-vot secret.

Au fost făcute buletine de vot, nu era cabină dar s-a votat într-o sală alăturată, nu era urnă așa că voturile au fost puse într-o șapcă… Rezultat 5 la 5. Adică, în continuare, un loc din CL Dochia rămâne vacant.

 

Șefă de galerie – femeia de serviciu de la școală

Așa asistență numeroasă nu s-a prea consemnat la ședințele de CL de la Dochia. Jurnaliști, cameramani și public. Publicul, ca la țară, la nuntă sau la biserică: femeile de o parte, bărbații în altă latură.

O doamnă mai în vârstă era responsabilă cu informațiile la distanță. Înainte de ședința desfășurată la şcoala de peste drum de primărie, a ieșit pe cerdac și a început să raporteze la telefon: ”Da, sunt aici. Au chemat ăștia presa. Dar să vezi ce le fac. Nu-i las să deschidă gura. Da, da, noi cu domn primar al nostru. Așa cum ai spus, să-l lase, domne’, să-și termine mandatul. Ce treabă au ei, consilierii, ducă-se la boala…”.

Și doamna chiar s-a ținut de cuvânt. Lider (și în teorie și în practică) a fost însă o alta, mai tinerică. Mică și brunețică, femeia de serviciu de la școală a avut câteva reprize în care a șters pe jos cu consilierii (potrivnici primarului), cu angajații din primărie (tot cei antipatizați). Ca o mitralieră de mare cadență, nu a iertat nimic: „Eu am salariu 6 milioane. De ce nu vreți să primim ajutoare”. I s-a explicat că, la propunerea primarului, au fost alocate cu această destinație, pentru școală, vreo 72 milioane lei vechi. ”Și ce? Mai trebuie, că îs atâția oameni necăjiți”, a spus lidera care nu a uitat nici de faptul că are salariu mai mare decât ea contabila șefă din primărie (!!!), nici de faptul că tot cei de la primărie au luat sporuri în fostul mandate (”dar domnu Mândru a fost primar bun, a lăsat ceva după el”) și câte și mai câte.

Altfel spus, prin grija președintelui de ședință, întrunirea oficială a fost un fel de bâlci. Cu ”pâine și circ” guvernau unii în antichitate. Ieri, la Dochia (că tot e criză), porția de bâlci a fost dublă…