Dezbateri aprinse în şedinţa Consiliului Judeţean Neamţ

consilieri* Unii consilieri au cerut lămuriri: ce înseamnă „interes personal”?

 

Iniţial, ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean Neamţ avea 21 de puncte. După care, prin votul consilierilor, a fost suplimentată cu încă 5 proiecte noi, dintre care 4 vizau acodarea de fonduri pentru desfăşurarea unor acţiuni de interes judeţean. Mai pe şleau spus, bani pentru zilele localităţilor. Mai aparte a fost proiectul cu numirea directorului Teatrului Tineretului, numire aprig discutată când i-a venit rândul la…vot.

Şedinţa fost condusă de Emilia Arcan, vicepreşedintele Cosiliului Judeţean Neamţ, preşedintele Culiţă Tărâţă fiind în concediu. Danilela Soroceanu, secretar general CJ, a reamintit consilierilor o prevedere legală de care trebuie să ţină cont, altfel au de suportat consecinţele legii. Mai exact, li s-a pus în vedere că nu pot participa la vot atunci când este vorba de vreun proiect care are legurură cu intereselor lor personale ori ale vreunui membru din familia lor. Nu-i vorba de abţinere la votul proiectului respectiv, ci de neparticipare efectivă. Culmea e că au fost solicitate lămuriri pe această temă! I s-a cerut Danielei Soroceanu să le explice ce înseamnă interes personal…

În marea lor majoritate, proiectele de pe ordinea de zi au fost votate rapid,  în unanimitate, fără vreun comentariu ori amendament. Dar au fost destule proiecte care au stârnit dezbateri aprinse, comentarii răutăcioase şi…multe contre. Cum lesne se poate deduce, ele au fost generate de culoarea politică ori interesul personal, orgolii, rivalităţi mai vechi ori mai noi. Ba mai mult, la un moment dat, se vorbea chiar de două…judeţe: Neamţ şi Roman.

 

*Cercul Militar, tot cu preemţiune…

 

Imobilul de pe strada Petru Rareş din Piatra Neamţ, unde ultima dată era Cercul Mlitar, a fost revendicat şi câştigat în instanţă de către fostul proprietar. Care proprietar s-a hotărât să vândă acea clădire. Era dreptul său. Tranzacţie pe care nu o poate face numai de capul lui. Trebuie să respecte dreptul de preemţiune, care i se cuvine Consiliului Judeţean Neamţ.

În şedinţa de ieri, consilierilor judeţeni li s-a cerut să voteze pentru neexercitarea dreptului de preemţiune la cumpărarea acelui imobil. Comisia de specialitate a dat aviz favorabil, dar cu un amendament. Să se menţină dreptul de preemţiune…ulterior. Adică, dacă nu se adjudecă imobilul la preţul ofertat, proprietarul clădirii să revină cu o adresă către Consiliul Judeţean Neamţ…Fiind vorba de un nou preţ.

 

 

*La DRUPO Neamţ:

Mai importante-s problemele, nu salariul administratorului special…

 

DRUPO Neamţ trebuia să intre în atenţia consilierilor judeţeni cu o singură chestiune: aprobarea remuneraţiei adminstratorului special. Care trebuia şi votată!

N-a fost chiar aşa de simplu! O întrebare retorică: e mai important salariul administratorului special decât situaţia în sine a societăţii? Musai trebuie să se afle cauzele pentru care s-a ajuns la insolvenţă. S-a spus că insolvenţa este soluţia salvatoare, că de fapt DRUPO este în reorganizare. S-a pus şi problema posibilităţii societăţii de a mai participa la licitaţii. Răspunsul e că DA, întrucât nu are datorii la stat!

În  final, vot unanim pentru remuneraţia admimnistratorului special de la DRUPO!

 

*Rectificarea bugetară şi zilele comunelor…

S-a luat dintr-o parte şi s-a dat în alta

 

Iniţial, la alocări de fonduri pentru sărbători tradiţionale erau prinse: oraşul Bicaz pentru „Ziua Marinei” şi comuna Ceahlău pentru „Ziua Muntelui”. E drept că printre ele s-a „strecurat” şi…comuna Bozieni. Primarul de Ceahlău  ceruse suplimentarea sumei cu 5000 lei şi s-a trezit cu o diminuare de 5000 lei! Cu ce s-a aprobat în şedinţa de ieri, s-a ajuns la suma iniţial aprobată.

După şedinţa de ieri a Consilului Judeţean Neamţ s-au mai ales cu bani de sărbătoare  oraşul Târgu Neamţ, comunele Agapia şi Farcaşa, precum şi Semintarul Teologic „Veniam Costache” din Vânători-Neamţ.

Dar până să aprobe banii, consilierii judeţeni au discutat îndelung problema. Au întors pe toate feţele problema acţiunilor de interes judeţean din aceste localităţi. La Bicaz şi Ceahlău chestiunea e clară, fiind vorba de sărbători tradiţionale, de interes judeţean. Dincolo… S-a tot vorbit care acţiune e de inters judeţean şi care de interes local, că s-a ajuns şi la…”Sărbătoarea ceaunului fermecat”…

Bani s-au dat, dar de unde s-au luat? Asta era dilema ce trebuia rezolvată. Soluţia: capitolul bugetar „Cultură, recreere , religie” de unde s-au luat 265.000 lei.

 

* TUPILAŢI: 18 familii, tot pe întuneric

 

Problema celor 18 familii din comuna Tupilaţi care stau pe întuneric este cunoscută până la cel mai înalt nivel. Cunoscută, nu şi rezolvată! Deşi au existat promisiuni cu duiumul.

Iată şi  cum s-a ajuns ca aceste familii să nu aibă curent electric în locuinţe. Locuinţele lor au fost construite într-o zonă în care primăria le-a dat loc de case. Dar acolo nu era tras şi curentul electric. O treabă anevoioasă şi, mai ales, extrem de costisitoare. Oamenii nu aveau bani pentru asta, dar nici administraţia locală. Problema „întunericului” din casele celor 18 familii din Tupilaţi a fost dicutată cu un an în urmă la Consiliul Judeţean Neamţ.  Atunci nu s-au alocat fonduri judeţene întrucât s-a mizat pe cele ce vor veni în baza Programului Naţional de Electrificare. Din păcate,  de aici, acele familii din Tupilaţi au primit tot…lumânări.

Ieri, în şedinţa Consiliului Judeţean Neamţ, când s-a discutat rectificarea bugetară, s-a pus iarăşi pe tapet problema de la Tupilaţi. Asta în speranţa că poate-poate se vor obţine banii necesari „electrificării”. Trebuie doar 60.000 lei. N-au fost aprobaţi! Din motive obiective…

Tina CONDREA