Dezbatere pe soarta Salvamont

echipaj salvamont
* CJ a vrut să treacă serviciul în subordinea Parcului Naţional Ceahlău
* „Papalicef nu-și pierde funcția, rămâne salvamontist”, a precizat preşedintele Tărâţă

Pretextul formal care a aruncat în aer ședința de ieri de la Consiliul Județean Neamț (că motivul de fond a fost imediat devoalat, lupta surdă între PSD și UNPR pentru decizie reală) a fost funcția de șef al Serviciului Județean Neamț, ocupată de Raul Papalicef.
În termeni mai stufoși, prin noua organigramă propusă de președintele instituției, Culiță Tărâță se reașezau – în spiritul recentei Ordonanțe 77 a Guvernului Ponta – se reașezau sau se mutau, de la un compartiment la altul, o sumedenie de funcții din schema CJ sau a instituțiilor subordonate (inclusiv a celor cu personalitate juridică). Ei bine, una din funcțiile care urmau să dispară prin proiect era cea de șef Salvamont, serviciul respectiv urmând să-şi pierdă personalitatea juridică și să treacă în subordinea Direcției de Administrare a Parcului Ceahlău.
Primul consilier județean care s-a pronunțat împotriva votării acestei decăderi a Salvamontului a fost Mircea Pintilie care, în sinteză, a spus că există o lege care stipulează faptul că în fiecare județ Serviciul Salvamont trebuie să ființeze și să aibă personalitate juridică. Apoi, și Pintilie, și alți consilieri au subliniat faptul că în timp ce Direcția are atribuții doar pe Parcul Național Ceahlău, Salvamontul are ca zonă de răspundere tot județul.
Președintele Culiță Tărâță și secretarul Daniela Soroceanu au fost cei care au pledat pentru votarea organigramei în forma propusă. Secretarul județului a invocat caracterul imperativ al ordonanței Guvernului Ponta și faptul că ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici) a avizat pozitiv această depersonalizare juridică a Salvamont, iar Culiță Tărâță a subliniat de câteva ori că „Papalicef nu-și pierde funcția, rămâne salvamontist”.
Balanța discuției a fost înclinată de unul din cei mai tineri consilieri județeni, avocatul Adrian Bourceanu care a întrebat scurt: “De ce invocați o ordonanță ca să încălcăm o lege? De când bate o ordonanță legea?”. Secretarul Soroceanu a contraatacat spunând că nu e vorba de ce reglementare bate pe alta, a reinvocat avizul ANFP.
Între timp însă, discuția s-a lungit timp de vreo 50 de minute, au apărut și alte teme de dezbatere pe subiect și, într-un final, s-a trecut la vot. Din cei 30 de aleși prezenți, doar 11 au votat pentru proiectul inițiat de Culiță Tărâță (UNPR și, probabil, PNL). S-au înregistrat o abținere și 18 voturi împotrivă (PSD și, probabil, PPDD și PDL).

* Papalicef salvat de Constantin!

Acest vot are câteva concluzii. Funcția de șef Salvamont a fost salvată, acum, nu neapărat pe considerente administrative ci, mult mai clar, pe cele de tip politic (războiul PSD – UNPR din CJ). O altă chestiune interesantă este faptul că, printre cele 18 voturi care i-au semnat supraviețuirea pe funcție lui Papalicef a fost și cel al lui Dan Constantin (ex președinte CJ Neamț în perioada 2004-2006, în mandatul căruia s-a consumat un atac oarecum similar). Fair-play, Constantin a recunoscut contradicția consumată ca un arc în timp: “Da, acum am votat împotriva organigramei. Interesantă și corectă observația cu votul meu și cariera domnului Papalicef. Și este evident că azi a fost vorba și de un vot politic – domnul Tărâță trebuia să facă niște consultări înainte de acest proiect – dar în ce privește Serviciul Salvamont chiar e corect ce au susținut cei care au vorbit împotriva anulării personalității juridice. Nu trebuie uitat că Parcul Național Ceahlău este singurul din țară administrat de un Consiliu Județean (toate celelalte sunt administrate de Romsilva) și că dincolo de respectarea legislației referitoare la structura Salvamont, orice intervenție pe lângă lege legată de atribuțiile (în plus sau în minus) Direcției de Administrare a Parcului pot duce la pierderea acestei administrări. Deci nici acum și nici mai târziu, pe actualul (repet, pe actualul) cadru legislativ nu poate fi integrat Salvamontul în Administrația Parcul Ceahlău.
Iar faptul că, după atâta timp, votul sau intenția mea mai veche par diferite, asta e. Îmi asum gesturile mele și ce a fost a fost dar acum cred că acesta era singurul vot corect”.
Dat fiind caracterul extraordinar al ședinței de ieri, ordinea de zi și documentele din spatele ei au fost făcute publice abia cu o zi înainte, pe site-ul CJ, la ora 15. Este foarte posibil ca nu doar politicienii să nu fi știu exact ce și cum dinainte ci și unii din cei vizați.
Cert e că pentru Raul Papalicef, un fel de războinic de serviciu, o bătălie cu puternicul Culiță Tărâță nu ar fi o noutate.
Daniel VINCA

Raul Papalicef contraataca

„De mâine am putea să închidem şi să plecăm acasă”

Şeful Salvamont Neamţ nu ştia că în şedinţa CJ se hotărăşte soarta serviciului pe care îl conduce, din simplul motiv că nu l-a anunţat nimeni. „Nu cunosc motivul pentru care CJ Neamţ a luat decizia de a comasa sau subordona Serviciul Salvamont Direcţiei de Administrare a PNC  cum nu cunosc de ce în noiembrie 2012 a luat decizia de a trece serviciul în componenţa aparatului propriu”, ne-a declarat Raul Papalicef. „Din punctul meu de vedere ambele decizii contravin HGR 77/2003 şi cel puţin prima hotărâre a adus prejudicii de operare, cât şi prejudicii managariale unei unităţi care era considerată etalon în România. S-a invocat o eficientizare ….care-o fi aia , numai specialiştii din CJ pot răspunde”.

Conform hotărârii de Guvern care reglamerantează activitatea de salvare montană, consiliile judeţene „organizează servicii publice judeţene Salvamont”, şi dincolo de organizare nu prea ar trebui să se mai implice în activitate, căci aceeaşi lege spune, în articolul 7, că serviciile Salvamont îşi constituie formaţiile prin încheierea contractelor de muncă, de colaborare sau de voluntariat cu fiecare salvator. Cum poate un angajator să încheie contracte de muncă fără să aibă personalitate juridică ar trebui să răspundă tot specialiştii din CJ.

 „La toate astea se mai adaugă povestea cu Legea 402/2006 cu privire la salvarea din mediul subteran care obligă CJ-urile să-şi înfiiinţeze servicii de salvare cu 15 angajaţi”, a mai spus Raul Papalicef. „Prin 2010 sau 2011 cred, la presiunea Guvernului, am fost chemat de conducerea CJN care a întrebat, având în vedere specializările noastre, dacă putem să acoperim şi acest compartiment cu condiţia să ne transforme în direcţie, să ne suplimenteze bugetul şi să modifice organigrama. Astfel s-ar fi creat economii la bugetul CJ de 6-7 milioane lei anual, plus aproape 15 milioane cât ar fi costat achiziţionarea echipamentului, sediile şi restul dotărilor.  Eu am fost de acord , regulamentul a fost modificat, am primit ceva suplimentare de echipamente la primul buget ….apoi a venit 2012 şi …atât.

 Deci, în concluzie, nu ştiu. Ştiu doar că acoperim cu o mână de oameni 240.000 de hectare de zonă montană, că multe din operaţiunile speciale nu le putem face deocamdată decât noi, că la ora actuală suntem lipsiţi de protecţie socială şi în şase luni de zile am lucrat peste 2500 de ore. Practic, cum orele suplimentare nu se plătesc, ci se compensează cu timp liber, de mâine am putea să închidem şi să plecăm acasă”.

Anul acesta Salvamont Neamţ sărbătoreşte 20 de ani de la reînfiinţare. 20 de ani în care s-au făcut multe lucruri bune în masivul Ceahlău, 20 de ani în care mii de turişti au urcat în siguranţă pe trasee şi au fost ajutaţi ori de câte ori au avut nevoie. „Aşteptările noastre au fost cu totul altele, dar …  aşa înţelege CJ Neamţ să-şi recompenseze oamenii care au pus mult suflet la cartea de vizita a turismului”, a încheiat, amar, Raul Papalicef.

C.M.