DEZASTRU la simularea examenului de BAC

BAC

*Liceenii de a XII-a din 6 licee ar pica în masă la Bac * Şi elevii de clasa a XI-a din 8 unități  sunt “varză”

Rezultatele catastrofale obţinute la simularea de Bacalaureat, la care au participat elevii claselor a XI-a şi a XII-a din Neamţ reliefează nivelul submediocru al majorităţii liceenilor. În 8 unităţi de învăţământ nu a fost trecut pragul de promovabilitate de nici unul dintre elevii claselor a XI-a, iar în şase  unităţi elevii de a XII-a ar fi picat în masă dacă examenul era cel propriu zis.

Situaţia pentru clasa a XI-a se prezintă astfel: la proba de Limba română – 46,82% dintre elevi au luat note peste 5, iar la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) – 36,51%.

Analizele efectuate arată că elevii clasei a XII-a au obţinut note peste 5, astfel: 57,23% la Limba română, 44,78% la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) şi 56,25% la proba la alegere a profilului.

În timp ce procentul cel mai mare de promovabilitate la clasa a XI-a, cu medii peste 6, aşa cum se cere la examenul de Bac propriu-zis, a fost Liceul Teologic ortodox Cuvioasa Parascheva Agapia, cu 78,95%, urmat de Colegiile Petru Rareş Piatra Neamţ şi Calistrat Hogaş Piatra Neamţ, opt licee nu au avut nici o medie peste 6, respectiv Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida Piatra Neamţ, Colegiul Tehnic de Transporturi , Liceul Tehnologic Petricani, Liceul Ion Creangă Pipirig, Liceul Ion Ionescu De La Brad Horia şi liceele tehnologice Adjudeni, Nisiporeşti şi Oglinzi.

La clasele a XII-a, cele mai bune rezultate au avut, în ordine, Colegiul Petru Rareş, Colegiul Calistrat Hogaş şi Liceul Teologic Cuvioasa Parascheva Agapia. Unităţile unde nici un elev nu a trecut de pragul de promovabilitate sunt Colegiul Tehnic de Transporturi şi liceele tehnologice Petricani, Ion Creangă din Pipirig, Ion Ionescu De La Brad din Horia, Adjudeni şi Nisiporeşti.

Rezultatele obţinute la simulările naţionale din anul şcolar 2013-2014 nu vor fi trecute în catalog, dar sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Inspectorul general şcolar Viorel Stan, din cadrul ISJ Neamţ, s-a arătat extrem de dezamăgit de rezultatele simulării şi nu s-a ferit să afirme că acesta este nivelul real al elevilor de a XII-a cu doar câteva luni înainte de examentul propriu-zis. „De luni, se va realiza o activitate concertată a tuturor inspectorilor din ISJ în toate unităţile pentru verificarea planurilor de creştere a nivelului de pregătire a elevilor şi sperăm ca în timpul rămas să se mai poată îndrepta lucrurile. Cât priveşte elevii de clasa a XI-a, este un semnal de alarmă tras cu un an înainte de examene, semnal care sper că-i va determina pe elevi să abordeze cu maturitate întregul proces de pregătire pentru Bacalaureat”.

Geanina NICORESCU